ВИТАЛЕТА – ВИЗИТКАТА НА ТОСКАНА

Вал д`Орча

Случвало ли ви се е да се движите, погълнати от собствените си мисли и да видите нещо толкова прекрасно, което да ви накара да забравите накъде сте тръгнали? Окъпана от слънчева светлина, красиви хълмове и кипариси, долината Вал д`Орча излъчва ефирен блясък като жива, дишаща маслена картина. Това е едно от най-красивите и емоционални места в Тоскана. Тези изумителни пейзажи са завладели четките на не един и двама ренесансови художници, запечатани са в обективите на безброй фотографи и не на последно място са завладели и голямото кино, превръщайки се в декор на шедьоври като „Английският пациент“, „Ромео и Жулиета“, „Гладиатор“ и разбира се „Медичи“.

Параклис Виталета

Когато чуете Тоскана каква е първата картина, която ви изниква? Извиващи се селски пътища оградени от лозя, маслинови горички и заострени кипариси, очертаващи пътя към древните села и кантини? Да, точно това е типичният тоскански пейзаж. Обаче има едно място, което почти всеки си представя несъзнателно, дори без да е чувал за него. Точно такъв е малкият параклис Мадона ди Виталета. Заобиколен от два реда кипариси той обединява много елементи, които са типични за този район – самотни маслинови дървета, златисти хълмове, красива архитектура и тази смесица от красота и меланхолия, която Тоскана въплъщава толкова добре. Въпреки малкия си размер и местоположение в средата на полетата, параклисът се е превърнал във важна характеристика на Вал д`Орча и един от най-известните не само в Италия, но и в света.

В Италия няма нищо случайно

Със семплата и същевременно прекрасна архитектура и фасада от бял камък, лесно бихте повярвали, че параклисът е много по-древен, отколкото е в действителност.

Легендата разказва, че през XVI-ти век, на точното място, където се намира църквата, дева Мария се явила на една овчарка и ѝ казала да отиде в работилницата на известното флорентинско семейство художници Делла Робиа, където ще открие чудотворна статуя, която да бъде поставена в параклис. Виталета бил построен да пази свещения образ, който през годините е свързван с многобройни чудеса. По принцип италианците са много набожни хора и често всяко изцеление или благоприятен изход биват приписвани на някой светец. Тази тяхна вяра създава много интересна „пречистена“ атмосфера на всички места за поклонение.

СВЕТИНЯТА ОТ МАНОПЕЛО

Манопело (Manoppello) е малко селище в община Пескара. Произходът на името на селото произлиза от „манопуо“-количеството пшеница, което може да…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Кипарисите, една от иконите на Тоскана и по-специално на Вал д’Орча, също не са случайни. Образите на това растение често се свързват с религиозни или монументални места в смисъл на живот и смърт. Персите виждат в неговата форма образа на пламък, символ на живота и безсмъртието, същото се случва в провинцията на Тоскана, където често се среща в светилища или на входовете на ферми. Традиция е също при раждането на дете да се засажда кипарис в чест на новия живот.

Днес параклисът е едно от най-сниманите места в цяла Тоскана, защото светлите му цветове се открояват на фона на заобикалящата природа, където хълмовете на Вал д’Орча предлагат невероятна гледка. Това е едно от най-перфектните места за романтично еднодневно пътуване, може би придружено от пикник в съседните полета.

Любители фотографи, уверете се, че имате достатъчно батерия и място в картите с памет. Не искате да пропуснете тези кадри!

Как да стигнете

Параклисът се намира по пътя от Сан Куирико д’Орча към ПИЕНЦА, Strada Provinciale 146. Ще го видите докато шофирате, но отбивката към него е след около 2 км. веднага след табелката. Следва участък от 1,5 км. черен път завършващ с малък паркинг. Последните 600 м. се изминават пеша по привлекателен пейзажен път, заобиколен от житни полета и абсолютно спокойствие.

Имайте това предвид ако сте решили да го посетите през горещите месеци. Сянка няма. Задължително си носете и вода.

Разгледайте и някои организирани турове на GetYourGuide. Места за нощувка, проверете в Booking.com

Може да съчетаете разходката с ПИЕНЦА, МОНТАЛЧИНО, БАНЬО ВИНЬОНИ, Монтепулчано и Бани ди Сан Филипо, но не бъдете твърде амбициозни. Въпреки, че са на близко разстояние ще ви бъде много трудно да им отделите на всички нужното внимание.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram

Още от сайта

© Travel-with-history 2023

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Статията е споделена в:

One thought on “ВИТАЛЕТА – ВИЗИТКАТА НА ТОСКАНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s