ГОЛЕМИТЕ ТОПКИ НА МЕДИЧИ В ГРОСЕТО

Тоскана е един от най-посещаваните региони в Италия, посрещайки както италиански, така и чуждестранни туристи, но дори тази популярна област има някои скъпоценни камъни извън утъпканите пътища, на които можете да се насладите със спокойно темпо. Ако търсите очарователна дестинация, която ще утоли всичките ви културни и исторически копнежи, като същевременно ще ви държи далеч от постоянните туристически тълпи, просто идете в ГРОСЕТО.

Макар и не толкова популярен, извън всички гидове, този град е като умалено копие на Флоренция и Сиена, но със спокойна атмосфера заобиколена от впечатляваща история. Разположен само на 14 километра от Тиренско море е като колекция на красиви и завладяващи средновековни постройки, църкви и скулптури, заобиколени от шестоъгълна стена, която обвива целия исторически център. Как е преобразено това селище, заобиколено от мочурища и покосено от малария до очарователния град, който е днес?!

Господарите на Тоскана

Династията на Медичите е една от най-могъщите и престижни фамилии в Италия и славата им се носи из цяла Европа, не само през Средновековието, но и в съвремието. Те не са били от благороден произход и най-вероятно са отишли във Флоренция от близкия град Муджело през XIII век, за да развият своята дейност като търговци. В крайна сметка те основали банката Медичи, която станала една от най-мощните в Европа.

Тези хора са преобразили цяла Тоскана! Почти във всяко населено място ще срещнете „Големите топки“ от герба на фамилията. Те са главните „виновници“ за удивителните паметници, дворци, катедрали, изкуство и изобщо всичко, на което се възхищаваме днес из региона.

Когато Козимо I де Медичи дошъл в Гросето, не заварил процъфтяващо селище. Почти цялото население избягало заради ужасни комари, разнасящи болести в мочурището и само няколко стотин души все още се криели зад стените.

Историята на града е свързана с тази на неговите стени. Те датират още от 803 г., но по това време главният център на района все още е бил на хълмовете на РОСЕЛЕ, където етруските си живеели тихо и спокойно. Интересите постепенно се изместили към равнината, където плодородието на земята, изобилието от риба в езерото Приле (в наши дни е пресъхнало) и лесната комуникация по водни пътища благоприятствали икономическото развитие.

Но, както знаем от прашните страници на историята, тогавашните градове се нуждаели от укрепления. Така се родили стените. През вековете претърпели много метаморфози, но тази изумителна структура, която виждаме днес е започнал Франческо I Медичи. Той искал крепост, но тези стени не са построени за ден или два. Мащабният проект бил завършен от Фердинандо I.

Помните ли кой е Франческо I Медичи? Докато огромна част от средновековното изкуство се дължи на подкрепата на Лоренцо Великолепни, то повечето могъщи военни укрепления в Тоскана са построени по заповед на Франческо I Медичи. Разходете се до ЛИВОРНО и ще се убедите в това, но според мен най-удивителния проект на великият херцог няма нищо общо с военното дело а с любовта – КОЛОСА НА АПЕНИНИТЕ – В ИМЕТО НА ЕДНА ЛЮБОВ.

Мащабен проектMura di Grosseto

Стените са били и все още са зашеметяваща конструкция. Уникално шестоъгълно укрепление с проходим периметър от 2900 метра. 

За изграждането на този мащабен проект били необходими четири милиона тухли и огромен брой работна ръка. За решаването на този проблем е бил издаден указ, според който всеки затвор в Тоскана е изпращал затворници на строителни обекти. Ето защо един от входовете през стените към историческия център минава през някои от килиите.

Работата е завършена деветнадесет години по-късно, вече при Фердинандо I. През същите години са построени подземни цистерни за събиране на дъждовна вода. Във всеки ъгъл на шестоъгълната структура е издигнат внушителен петстранен бастион, издаден навън под формата на стрела. 

Древната цитадела е защитена от втора отбранителна стена, обърната към вътрешния град. На върха на бастионите могат да се видят руините на помещенията за стражите. Галерии, складове, всякакви ниши и скривалища са запазили оригиналния си вид и създават атмосфера на отминали времена. 

До 1757 г. външната част на стената на Медичите е била заобиколена от плавателен ров, свързан с други канали, което било важно за комуникацията и търговията. И в допълнение към няколко малки врати, тя е имала две главни порти. На север – Порта Нуова, на юг – Порта Векия. Днес тези две порти все още са главният достъп до центъра.

Укрепените градове

Гросето, подобно на Лука, е един от двата тоскански града, които запазват непокътнато наследството на своите укрепени структури, наследство, което трябва да бъде защитено и известно. Отдалече и отдолу стените се показват архитектурно в цялото им великолепие. Отвън, обаче много по-добре може да оцените общата им структура и функционирането на „военната машина“. Масивни и стройни едновременно, те привличат вниманието на посетителите и защото се издигат на открито пространство, напълно свободно, без присъствието на автомобили благодарение на подземен паркинг.

Но защо изобщо са построени стените? На такава огромна цена и с метод на конструкция, който би издържал на огнестрелни оръжия от периода на Ренесанса? В крайна сметка Гросето не е Сиена или Флоренция, нито някога се е стремял да бъде. Намира се близо до морето, бил е заобиколен от блата и солени езера. Явно целта е била да се построи непревземаема военна база, чиято основна структура стои почти непокътната и освен за изложби и събития, служи и като сцена за концерти. Укрепването на важните населени места по това време не е било само каприз, било е жизнено важно за оцеляването на хората. Построени са с цел да защитят южната граница на владенията на Медичи и по този начин Гросето се е превърнал във важен и процъфтяващ град. Те са рядък пример в Италия за стени на столица на провинция, които са останали почти непокътнати до днес.

В наши дни стените имат втори „живот“ с превръщането им в градини, обществени паркове и място за отдих за хората от Гросето като намерението на тази инициатива е да се опита да ги върне към предишната им слава, насърчавайки гражданите да ги завладеят отново! Има няколко места, на които спокойно може да се изкачите по тях и да се разходите наблюдавайки залеза над облика на града.

Тази трансформация е резултат от политиката на Леополд II, който през 1855 г. наредил разрушаването на някои военни кули и войнишки казарми, което лишило крепостта от войнствения ѝ вид. А по време на Втората световна война една от последните караулни, известна като Casino delle Palle и украсена със стенописи, също е разрушена. Единствените оцелели караули се намират в бастиона на Медичи и бастиона Маяно.

Кладенецът на бивола

Отвъд внушителните стени ще откриете очарователен градски център, заобиколен от средновековни постройки в меките тонове на охра, статуи, фонтани, кокетни заведения, много магазини, катедрала и няколко църкви. Ако се отклоните малко от градската суматоха на главната улица, ще попаднете на малък манастир и причудлив кладенец – Pozzo della bufala / Кладенецът на бивола. Причудливото име на водното съоръжение идва от една история, която повече прилича на анекдот, отколкото на действителна случка.

Кладенецът датира от XVI век, построен е за водоснабдяването на манастира Сан Франческо и е поръчан отново от Фердинандо I де Медичи, за да замени предишен кладенец, разположен отвън. По време на изграждането му наблизо е имало кланица и един бивол решил да се отърве от смъртната си присъда, като избяга. Подгонен от кучета, клетият бик паднал в огромната яма изкопана за кладенеца и там намерил смъртта си. Зад всяко странно име на забележителност явно се крие още по-странна история.

Меценати в архитектурата

Малко хора са оставили толкова монументално изкуство като Медичи. Положили основите на културния просперитет, иновации в банкирането, изкуството и архитектурата и се утвърдили като най-могъщата династия в ренесансова Флоренция. Влиянието им продължило над 500 години, създавайки папи, кралици, художници, архитекти и изобретатели.

Тяхното покровителство в изкуството им спечелило прозвището „Кръстниците на Ренесанса“. Династията Медичи е построила много велики сгради в Тоскана, които будят възхищение и до днес.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram

Места за настаняване в Гросето може да видите ТУК.

Вижте офертите на GetYourGuide за трансфер от Рим до Гросето ТУК, както и интересни обиколки в Тоскана ТУК.

Още от сайта;

ФЛОРЕНЦИЯ ПОД КЛАДАТА НА СУЕТАТА

Този град е един огромен музей на открито, пълен със съкровища. Навлизайки в сърцето му, оставяте след себе си съвременната…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2023

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s