ХРАМ-КЛАДЕНЕЦ ГЪРЛО – 11° ПО-БЛИЗО ДО ДРЕВНОСТТА

В света има много повече мистерия, отколкото можем да проумеем, а България крие стотици тайнствени символи, артефакти и светилища, които изумяват с архитектурата си и може само да гадаем за предназначението им. Извън популярните обекти, в гората на Гребен планина, край Брезнишко село се намира може би един от най-загадъчните обекти откривани някога по нашите географски ширини.

Храм-кладенец край село Гърло

Макар и не толкова известен, този кладенец крие много повече тайни, отколкото нашите рационални умове могат да разгадаят. Народите в древността по-умни ли са били от нас или по-находчиви? Как са построили този мегалитен кладенец на склон дълбоко в гората? Защо точно там? Ако целта им е била да остане скрит – успели са. И то в продължение на повече от 3000 години! След като е открит при разкопки през 1972 г. от проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в местността Пусто Гърло, историята му става още по-заплетена. Историци и археолози не могат да определят точна датировка, а градежа няма нищо общо с Траките, дори е единствен по рода си на Балканския полуостров. Тогава кой го е построил? Може би корените му се намират на хиляди километри от тук.

Заключено минало или ключ към бъдещето?

Представете си как изглежда този кладенец от въздуха. Нямам дрон, за да го визуализирам, а беглите опити за реставрация, тоест бетонната стена и обгръщащата го растителност допълнително усложняват малките възможности да снимам това, което искам да ви разкажа. Кръглият отвор и дромоса на кладенеца, погледнати отгоре образуват странна фигура, тайнствен земен символ, свързан с небесата – ключалка. Този символ се среща в много култури, паметници и символи в древността – Дайсен Кофун в Япония, Морей в Перу. Всъщност, не само в древността. Площад Свети Петър във Ватикана и катедралата Санта Мария дел Фиоре във Флоренция погледнати от високо имат същата форма. Имат ли нещо общо, нищо, че ги делят стотици години и хиляди километри?

Какво символизират тези ключалки, дали отключват портал към друго измерение или е просто съвпадение?

Според древно предание, цар Соломон построил храм в Йерусалим, в който да стои Къвотът на завета и да има пряка връзка с Бог. Храм, който бил непосилен за човешките възможности. В историята цар Соломон се моли на Бог за помощ и му се явява Архангел Михаил, давайки му невиждана сила и пръстен с магически символ – ключалка. Ступите също са с форма на ключалка.

В древен Египет Бог Хонсу – символ на луната и времето, носи амулет с форма на ключалка. Може би не е просто украшение.

Финикийската богиня Танит има подобно украшение с тази форма и отново е свързана с луната.

Връзката на ключалката с небето идва от древен сборник с предания Коджики, според който млада жена забременява от могъщ бог влязъл през ключалката в покоите ѝ. Така се родил първият полубог а ключалката изиграла важна роля и се превърнала в небесен символ.

Древна обсерватория?

Дали и „нашият“ кладенец не е свързан с небето? Най-вероятно да, ако го съпоставим с конкретни астрономически явления. Пролетното и есенното равноденствие проектират двойна сянка на посетителите когато слънцето е в най-високата си точка, тоест по обед. Слънчевите лъчи минават през дромоса и се отразяват във водата. Същевременно се отразяват и през кръглия отвор на толосната камера. При това обстоятелство наблюдателят, докато минава през последните шест стъпала, е придружен от две сенки: едната се проектира във водата, другата се спуска от толосната стена с главата надолу. Обаче, този феномен трудно може да се види в кладенец Гърло, защото е пресъхнал.

Ако искате да видите този феномен трябва да посетите о.Сардиния. Сардиния преди хилядолетия е била дом на едни от най-загадъчните цивилизации в древността – Нураги. Те били майстори на мегалитните строежи. Построили удивителни кули, пирамиди и огромни гробници ориентирани към слънцето, луната и звездите. Най-интересното е как са станали толкова изкусни архитекти, астролози и математици без писменост? Това, което ги свързва с нашите земи е именно кладенеца Гърло, който е почти идентичен със Санта Кристина и сякаш е строен за вечността.

Астрономически построен за да отбележи конкретно небесно явление. На всеки 18,6 години пълната луна отразява светлината си в кладенеца когато достига най-високата си точка и сякаш стои там с часове. Явление известно като Лунен застой или Голяма луна. Интересни факти за явлението може да прочетете в https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_standstill

Интересно как точно са построени тези кладенци, като човек може да стане свидетел на това явление два или при късмет три пъти в живота си.

Другото интересно съвпадение е, че кръглият отвор на камерата е с отклонение точно 11° . Само по този начин може да се види луната в лунния застой.

Тук всичко крещи за математика. Как е получено това инженерно познание без писменост?

Ако планувате екскурзия до Сардиния и не знаете как да посетите Нурагическите мегалити, може да се възползвате от организирани екскурзии с професионален гид на GetYourGuide. Потърсете места за настаняване в Сардиния ТУК.

Ако всичко до тук ви се вижда странно съвпадение, то проучете малко и за още един кладенец на хиляди километри от тези двата – в далечната Индия.

Строителство по Аюрведа

Дали всички древни народи са имали едни и същи учители по архитектура или просто защото бетона все още не е бил открит са строили мегалитни комплекси без хоросан или какъвто и да било друг спойващ материал. А още по-интересното е как тези архитектурни чудеса си стоят почти непокътнати до наши дни.

Свързани ли са кладенците? Съвпаденията не са никак малко, но има и някои разлики. Бадлапур и Санта Кристина са почти идентични. Освен, че са с еднакви размери, и двата имат точно осемнадесет стъпала в дромосите си. Храм кладенецът Гърло е открит с тринадесет а по-късно при реставрацията му са изградени още няколко, за удобство на посетителите. Източник – Уикипедия

За съжаление тази реставрация е била много отдавна и в момента явно никой не се грижи за поддръжката.

Достъп

Всъщност не е много лесно да стигнете до кладенеца, но упътвания има в много травел блогове. Всъщност има два маршрута, които се разделят при кметството на с. Гърло.

  • Единият вариант е при сградата на кметството вляво в посока село Муртинци. Малко след излизане от Гърло вдясно трябва да се отклоните по черен път. Тръгва се по него, докато не се стигне до заслон, при който се продължава вдясно. Този маршрут има обозначения и табели, но прехода е около два часа.
  • Вторият вариант, по който минахме ние е пътят вдясно от сградата на кметството. Минахме покрай малка църква, която ни се падна от ляво и след нея продължихме по десния път към язовир Красава. Ако сте с кола, на няколко места по черния път има отбивки, където да паркирате. Ние бяхме с мотор и стигнахме до бариерата на язовира, като пропуснахме древното гробище. След това се минава по стената като се прескача парапета и се тръгва по една козя пътека. Упътвания няма никакви, освен това, което ни каза пазача на язовира. Пътеките не са много ясни и утъпкани, но все пак си личат. Ориентирахме се с Гугъл. Не е никак далече, но си е катерене по стръмния склон. Ще откриете кладенеца зад една бетонна ограда.

Все пак аз съм оптимист и се надявам в близко бъдеще този мегалитен кладенец няма да си стои запустял из храстите, оставен на милостта на природата. Не, че ще се разруши, почти непокътнат е от 3000 години и най-вероятно ще си е на мястото поне още толкова. Просто е единствен и уникален на Балканите и ще е жалко да остане неизвестен. Хиляди туристи се тълпят в Сардиния да се върнат назад във времето с нурагическите мегалити, защо и при нас да не е така?

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram

Вижте места за настаняване в околността тук:

Ако не знаете с какво да стигнете до там, вижте офертите на най-голямата компания за коли под наем у нас тук:

Още от сайта:

БЕЛИНТАШ – МИСТЕРИЯТА НА БЕЛИЯ КАМЪК

Белинташ Това може би е най-странното място, което сме посещавали в България. Отдавна отлагахме разходката до там, но сега в…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

КРЪСТОВА ГОРА

Всички знаем, че по света има много легендарни места, скрити от векове святи реликви, легенди и предания разказвани от уста…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2023

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

2 thoughts on “ХРАМ-КЛАДЕНЕЦ ГЪРЛО – 11° ПО-БЛИЗО ДО ДРЕВНОСТТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s