БАНЬО ВИНЬОНИ – ЕДНО ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ СЕЛА В ТОСКАНА

Баньо Виньони (Bagno Vignoni)

Баньо Виньони е едно от най-касивите и запомнящи се малки селца, кацнало сред прелестните кипариси на долината Вал д’Орча. Това е много красиво и внушително място замръзнало някъде в средновековието. На пръв поглед би било лесно да се повярва, че селото не се е променило от векове. Въпреки това, Баньо Виньони има нещо друго, по-специално, което го отличава от останалите села – в центъра му има древен площад и за разлика от всички други, които сме виждали в Италия, тук няма историческа статуя или грандиозен фонтан. Вместо това, централният площад е изцяло зает от голям правоъгълен басейн пълен с естествена гореща изворна вода, захранван от термални извори точно под него!

Басейнът е заобиколен от каменни сгради чиито керемидени покриви се отразяват в тихите води, докато туристите се наслаждават на приказната гледка в множеството малки кафенета ограждащи площада.

Баньо Виньони е едно от онези места в Тоскана, което е доста популярно въпреки много малкия си размер. Защо ли? Защото е очарователно … и има горещи извори!

Реклами

Италия се слави из цял свят с множеството си терми, а тук те са буквално в центъра. Разбира се, че не може да се потопите в „площада“, но непосредствено до него има още естествени извори достъпни за всички и то напълно безплатно. В последните няколко години, популярността му нарастна главоломно заради многото любители на СПА туризъм. Днес хълмовте около града са пълни с хотели, които предлагат изискани СПА услуги и места за отдих, а близостта му до Бани Сан Филипо (само 17 км.) го прави още по-привлекатено за туристите.

Търсите хотел?

Вижте тук:

Водите на великолепието

Това село, което е скрито зад хълмове, богати на маслинови дървета и прочути лозя, е било известно още по времето на етруските като „Виа Термале“. Истинската си слава, обаче придобива през Средновековието. Не случайно тук са заснети сцените на много исторически сериали. Лоренцо Великолепни, героят на Даниел Шарман в сериала „Медичите“ се разхожда тук в „свои води“. Едва ли е било трудно превъплъщението на историята в екранната ѝ версия, защото много от сцените са се разиграли тук в действителност, и то само преди няколко века.

Реклами

Всички сме чували за лечебните свойства на водата. Именно заради тях, от векове хората идват тук да поддържат здравето си. Това е било любимо място на Лоренцо Медичи, който е идвал тук за да лекува подаграта си. Великият херцог Фердинандо II де Медичи на свой ред посещавал Баньо Виньони, заради постоянното си главоболие, а красивата Лукреция Борджия смятала, че благодарение на лечебните свойства на термите ще дари съпруга си със син. Но несъмнено, зад тази популярност на целия район стои Папа Пий II. Той е много важна фигура за тази част на Италия. Роден в днешната Пиенца, на кратко разстояние с кола от Баньо Виньони, и е отговорен за превръщането на малкото си родно място в „ренесансовия идеален град“. Можете да научите повече за него и Пиенца тук.  Не е необичайно за италианците и днес да прекарват няколко пъти в годината в термални извори поради здравословни причини.

Най-доброто от Тоскана

Това е Тоскана за напреднали!

Понякога най-малките градове в Италия са тези, които имат най-голям принос по отношение на чара и това е в голяма степен, когато става въпрос за Баньо Виньони. Точно това ни кара да излизаме от утъпканите маршрути и да поемем по криволичещите тесни пътища, в търсене на скрити съкровища. А това е едно от съкровищата на Юнеско.

Този скъпоценен камък в Сан Куирико д’Орча е обитаван само от около 30 души. Обаче, при по-внимателно разглеждане определено има признаци и на модерен живот тук. Магазини и кафенета заобикалят главния басейн и се разклоняват в красивите странични улички. Малко по-нататък са хотелите, които рекламират СПА услуги.

Тази част на Тоскана най-добре се разглежда с кола. Въпреки това не бъдете много ентусиазирани, че за един ден ще успеете да посетите всичко. Това е твърде амбициозно начинание, незвисимо от близостта на обектите. На Тоскана трябва да се насладите бавно, за да изживеете пълноценно автентичната ѝ атмосфера. Ние се смятаме за доста напреднали в това отношение и ни е трудно да видим всичко наведнъж.

Това е карта на шест от забележителностите във долината Вал д’Орча, която беше част от миналогодишния ни тур в Италия. За съжаление времето не ни стигна и посетихме само четири от шестте, като Монталчино не ни влизаше в маршрута, защото сме го посещавали преди няколко години. Може би някой ден ще се върнем за Монтепулчaно и Бани Сан Филипо, но от друга страна винаги е хубаво да си оставим нещо и за следващ път. Това е забележителен район и бихме се връщали безброй пъти. Има още много „съкровища“ за откриване!

Баньо Виньони се оказа едно много живописно селце, което ни плени с красотата и спокойствието си. Ако решите да посетите долината, която е една от най-популярните пощенски картички на Тоскана, разбира се отделете няколко часа за Баньо Виньони.

В сърцето на красивата Тоскана, скрита от масовия туризъм, човек може да открие част от Италия, която остава до голяма степен непроменена както по отношение на природата, така и по отношение на начина на живот. Спокойствието на провинцията, различните уникални села и приятелската атмосфера без съмнение ще ви изненадат приятно. 

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram

Още от Тоскана

МОНТАЛЧИНО – ДОМЪТ НА ВИНОТО

На юг от Сиена, кацнал на един хълм се намира приказният град Монталчино. Градът остава непроменен през вековете, заобиколен със своите крепостни стени, исторически център…

ВИЖ ОЩЕ

СОВАНА – МИСТЕРИИ И ЛЕГЕНДИ

Sovana- етруската област на туфите Има много легенди, които от зората на времето превръщат Сована в мистериозно място, пълно с фолклор. Помислете само за тайните…

ВИЖ ОЩЕ

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s