КАРТИЧКИ ОТ СПЛИТ

Тръгнахме към Сплит с големи очаквания и положително настроени. Подготовката ми се състоеше само от няколко снимки в интернет и малко информация, наистина почти нищожна. Това беше междинна точка до крайната цел, а и цялото ни пътешествие в Хърватия беше план Б, затова просто се насладихме на дестинациите без излишни подробности.

От всичко, което бях научила разбрах, че има прозвище на „малката Ница“. Е, Ница ни е любима дестинация и тъй като не ни се отдаде възможност по това време да я посетим, Сплит си беше алтернатива. Въпреки поразителната прилика с френската ривиера, духа на този град ни пренесе по-скоро в Римската империя, отколкото в модерна Ница.

Сплит обаче не е град-музей, а място, пълно с живот, което процъфтява сред историческите пластове на неговите сгради. Как да го разгледаме за един ден? Трудна задача.

Рива – изглед като картичка

Сплит е пулсиращ, жив, млад, динамичен и същевременно древен. Съвременния си облик придобива по времето на Наполеон. Назначен от императора, генерал Мармон ръководи голяма операция по градско планиране в Сплит, заменяйки градските стени с големи градини и алеи. Тогава се появила Рива – красивата крайбрежна алея. Това е сред най-популярните места в града. С многобройните си барове и ресторанти е идеалното място да изпиете чаша кафе сутрин или питие вечер с прекрасна гледка към морето и да се слеете с местните.  

И в същото време, въпреки очевидния модернизъм, Сплит очарова и с минало. Това наслояване се е отразило и в ежедневието на Сплит. Местните седят в едни и същи кафенета, ресторанти и пазаруват в същите магазини заедно с туристите, създавайки им впечатлението, че са се превърнали в неразделна част от ритъма и ежедневието на града.

Двореца на Диоклециан

Историята на Сплит е твърде богата и бурна, за да се пресъздаде с няколко изречения. Въпреки, че в района е имало гръцки селища, за първият жител и основател на града се счита император Диоклециан, който построил великолепен императорски дворец, където се оттеглил след като напуснал римския императорски трон.

Във всеки пътеводител ще прочетете, че Сплит е град, произлязъл от този дворец, една от най-добре запазените и впечатляващи сгради от римската епоха в Европа. Ще прочетете също, че историческият център на града е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1979 г. 

Не си представяйте една затворена сграда. По-скоро останки от гигантски древен строителен комплекс, който се простира от крайбрежието до стария град, които сега се сливат един с друг. Когато попитахме къде е двореца, ни отговориха „Ovo je sve Diocletian!“. На където и да погледнете, всичко са останки от двореца.

В тази структура са видими и все още живи всички исторически пластове от древен Рим, от Средновековието до наши дни. Разхождайки се из древния град сякаш пътувате във времето. Наблюдавате най-добрите примери на древната архитектура, средновековни романски църкви и готически дворци, ренесансови портали на благороднически къщи, барокови фасади, чак до модерна архитектура, изключително съчетана с богато наследство.

Прехода от модерното крайбрежие към стария град е през малки тунели, в които сякаш попадате в древен мол. Средновековна обстановка изпълнена със съвременни сергии и сувенири. Ако тази картина ви се струва позната, има защо. Феновете на „Игра на тронове“ веднага ще я разпознаят.

Сцени от Мийрийн

Е, едва ли ще видите драконите на Денерис или робите от Мийрийн, но ще разпознаете много места от сцените във филма. Атмосферата на древните сгради, тесните улички и антични останки са перфектният начин да „надникнете“ в света на култовия сериал. Аз разбира се все още не го бях гледала, но случайно съм заснела много кадри от робския град. Разбрах това в последствие. Също като в Дубровник, сцените от филма бяха като дежа вю.

Хърватия е страна, наситена с история и завладяващо културно наследство, така че не е чудно, че толкова много курорти са избрани за заснемане на филма, превъплътени като Вестерос. Туризма също получил „ново лице“ за феновете.

Бурното минало е оставило своя отпечатък в ежедневието на града, който винаги е стъпвал напред, оставайки център на тази част от крайбрежието и до днес. Именно в тези смеси от исторически пластове и тромавост, понякога съчетана с прибързано развитие, са допринесли за неговата оригиналност днес. Големият град бие с тихите удари на историята, живия дух на младостта и очарованието на средиземноморската и все пак хърватска топлина …

Единственото ни разочарование беше нощувката. Резервирахме си апартамент тип Airbnb. За първи път спахме на подобен тип настаняване, а може би и за последен. Апартамента беше с много добра локация, на десет минути пеша от стария град и може би заради това имаше доста висока оценка в Booking. Добре, че бяхме само с една нощувка на път за Дубровник. Това обаче не помрачи впечатленията ни от града. Апартамента ни разочарова, но града си струва.

Тук усетихме духа на любимата Италия. Красива смесица между Италия и Франция. Крайбрежието е прекрасно, осеяно с палми и яхти и въпреки първоначалното разочарование, успяхме да се насладим пълноценно.

Buon viaggio …

Ако публикацията ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си?  Също така не забравяйте да се присъедините към всички пътешественици и да ни последвате във Facebook или Instagram за актуализации на нашите приключения и още повече снимки! Ако не искате да пропускате нови публикации, абонирайте се за нашият бюлетин!

Може да харесате

БЕЛЕЖКИ ОТ РИЕКА

Риека – забравеният град на Хърватия Гледайки картата на Хърватия, с право бях объркана, когато трябваше да планирам пътешествие в…

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар