БЕЛЕЖКИ ОТ РИЕКА

Риека – забравеният град на Хърватия

Гледайки картата на Хърватия, с право бях объркана, когато трябваше да планирам пътешествие в рамките на пет часа. Да, това беше през 2020 година, но по-бързо организирам пътуване отколкото да напиша статия за него. Ако сте прочели Хърватия Tour, то вече знаете местата, които сме посетили и предполагате, че и за Сплит все още не съм писала нищо. Е, лятото наближава, а това са топли дестинации и защо не следващата ви почивка?

Но да се върнем на картата. След Загреб се впуснахме по крайбрежието, а Риека беше най-близката спирка и един от първите курорти по пътя ни. От Ровин до Дубровник туристите се стичат да се полюбуват на това девствено крайбрежие и прекрасните дестинации, намиращи се по него. Хърватия е по-известна със своите плажни и островни дестинации, така че Риека не е на първо място в туристическите справочници. Защо ли? В крайна сметка, това е третият по големина град в Хърватия и Европейска столица на културата точно през 2020 година. Може би тази титла не е успяла да популяризира града достатъчно, поради продължаващите по това време блокирания и спънки на туристите в следствие на най-голямата пандемия от век.

Изглежда е от малкото курорти, с които туристите не са запознати и не са окупирали. Това е част от очарованието на града. Харесваме средиземноморските пристанищни градове, така че донякъде знаех, че с Риека ще се разберем. Както се казва, имаше филинг.

Градът на реката

Сравнително спокоен, поне туристическата част, но за сметка на това очарователен. Съвсем целенасочено пристигнахме раноИскахме да разгледаме преди да стане много топло. Центъра всъщност не е голям, бих казала дори, че е малък. Най-очевидната характеристика на Риека е нейната брегова линия и устието на река Речина, където има голям обществен паркинг.

Старият град е осеян с кафенета и множество други магазинчета, където местните пазаруват или просто се наслаждават на чаша ароматно кафе. Главната улица Корзо е предимно за магазини, местната Витошка. Не си спомням обаче да сме видели магазини за сувенири, за сметка на това луксозните марки бяха заели своето централно място. Красив и очарователен, с малко туристи от които хърватският живот продължава необезпокояван. Всъщност има много забележителности, които да видите, но ние се ограничихме с историческия център. Това, което ми се стори интересно в последствие е Rijeka Tunnel и Trsatski kaštel, може би следващ път.

Настаняване

Разходихме се буквално за около 40 минути и тръгнахме към къщата, в която бях направила резервация. Риека не е толкова популярна, както други хърватски курорти, така че намирането на място за нощувка не е трудно. Това, което искам да ви посъветвам ако планирате да посетите крайбрежието на Хърватия е да си намерите места за настаняване различни от хотел. Хотелите са скъпи, в много случаи не припокриват очакванията за цената, която ще платите. Има много къщи за гости и то доста прилични. Точно към такава къща се запътихме.

Въпреки, че не бяхме на състезание а на почивка, основната ни цел беше Дубровник , затова по пътя се спирахме само за една нощувка. Така имахме възможността да разгледаме повече места. Къщата за гости се оказа не просто прилична, а страхотна и то на смешна цена. Голям паркинг в двора, тераса, луксозен апартамент и удивителна гледка.

Studio Apartment „Brigita“, може да я откриете в Booking – https://www.booking.com/hotel/hr/studio-apartment-quot-brigita-quot.en.html?aid=7942800&no_rooms=1&group_adults=2

Останахме очаровани, това не е спонсориран пост. Намира се малко по-далеч от центъра, на хълм, от който гледката е изумителна. Домакинята, която ни посрещна беше ужасно мила жена. Упъти ни към плажа, каза ни къде да хапнем традиционна храна, показа лично отношение към нас, а предполагам, че и към всички гости се отнася така радушно. Чак съжалихме, че сме само за една нощ. Ако друг път имаме възможност да посетим пак Риека, отново там ще нощуваме.

Плаж

Повечето плажове в Хърватия са каменисти, което всъщност ни хареса. Водата е кристално чиста. Единствено се наложи да си купим обувки за плуване от близкия Декатлон, но пък те ни бяха идеални за целия престой. Джапанките не са опция.

В следобедните часове се отдадохме на заслужено бездействие на плажа. От всички наоколо се спряхме на Plaža Kantrida. Беше най-близо до нас, а и разполага с голям свободен паркинг. Както прочетохте по-горе, Риека не е популярна туристическа дестинация и плажуващите не бяха много, предимно местни.

Чевапи

Където и да се намираме, за нас е много важно да усетим автентичният вкус на мястото. Точно затова, традиционната храна е на първо място. Бригита ни упъти до местен малък ресторант в близост, където да вечеряме. Това се оказа малко, непретенциозно място за хапване с много вкусна кухня, само традиционна храна. Точно каквото търсехме.

Чевапи са малки телешки кебапчета поднесени с ароматна питка и айвар. Сърбия също се гордее със своите традиционни кебапчета, но всъщност така и не разбрах откъде произлизат, а може би просто са останали от кухнята на бивша Югославия. Както и да е, много са вкусни. Морската храна също е много характерна, което не е изненада, но си оставихме рибата за Дубровник.

Вечерта завърши с коктейл на терасата. Сутринта се разделихме с Риека, Сплит ни очакваше… Един ден ни убеди, че Риека е страхотно място. 

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Още от Хърватия:

ОСТРОВИТЕ ЕЛАФИТ

Цялото крайбрежие на Хърватия е осеяно с живописни острови, наречени Далматински острови. Природата е надарила тези очарователни средиземноморски късчета земя…

Keep reading

ЗАГРЕБ

Загреб за ден Столицата на Хърватия се оказа един малък, уютен и цветен град. Странна смесица между източна и западна…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s