ФЛОРЕНЦИЯ ПОД КЛАДАТА НА СУЕТАТА

Този град е един огромен музей на открито, пълен със съкровища. Навлизайки в сърцето му, оставяте след себе си съвременната ера и се потапяте в средновековен пейзаж, където конете и каретите са не само статуи на площада. Те са реални. Това е едно пътешествие към миналото в наши дни.

Florentia – процъфтяващ. Източник на светлина след „тъмните“ векове. Родината на Ренесанса. За мен това е най-красивият италиански град. Посещавали сме го едва два пъти, но мисля, че и след десетия, пак ще има скрити съкровища, които ще ни изумят. Не случайно все още не сме били в нито един музей, искаме да се насладим на Флоренция бавно, стъпка по стъпка в историята. Това е град, изграден върху тайни. Бъдещето е в настоящето, а настоящето е изпълнено с минало …

Люлката на Ренесанса

Знам, че е тривиално, но клишетата дават резултат, затова са клишета. Ренесанса е време на големи постижения, когато тайните са цената на успеха в архитектурата, изкуството и науката. Зад всичко това стои един могъщ клан – Медичи. Те са хранили ерата на Ренесанса, като са финансирали всички произведения на изкуството и са оставили изумителни следи след себе си. Постиженията им не са надминати и в наши дни.

Палацо Векио е в основата на историята. Според легенда, Флоренция е основан от Юлий Цезар през 59г.пр.Хр. Останки от много стар Римски град са открити под Палацо Векио, както и артефакти от три ери – ранна римска, средновековие и ренесанс, построени една върху друга. Римски театър, средновековни улици и тайни проходи. Лабиринт от мистерии и скрити помещения, някои неизследвани до днес. Крепост на градските тайни и забравените коридори на историята, днес недостъпни за туристите. Но има един съдбовен мемориал „скрит пред погледа“, който туристите обикновено пропускат и буквално стъпват върху него. Това е:

Кладата на суетата

Намира се точно пред Фонтана на Нептун. На това място е погубена огромна част от светското изкуство. Книги, скъпоценности, скулптури, луксозни дрехи и най-вече картини са изгорени по инициатива на религиозния реформатор Джироламо Савонарола. Свещеника, който „се опитал да изкорени“ изкуството. Много от безценните картини на Сандро Ботичели са погълнати от огъня.

Последните години на XVв. били пагубни за Флоренция и Ренесанса. След като френският крал Шарл VII прогонил Лоренцо Медичи, Савонарола станал управник на града и въвел фанатични закони, обвързани с християнския морал според собствените му възгледи. Всички плодове на изкуството били набедени за суета. Заедно с последователите си и най-вече малки деца, облечени в бели роби, от врата на врата събирал всички предмети, които според него били свързани с моралния упадък.

На 7 февруари 1497г. пламнала Кладата на суетата. Флоренция изпаднала в жалко политическо и икономическо положение. Безредиците и глада на хората взели своя апогей. Година по-късно Савонарола бил отлъчен от църквата и обявен за еретик. Иронията е, че е изгорен на клада, на същото място, където самият той издигнал Кладата на суетата, на Площад Синьория.

Благодарение на неговото дело човечеството е загубило безвъзвратно хиляди безценни предмети на изкуството. За колко ли символи на миналото все още не знаем? Една малка мемориална плоча на земята, която всеки ден е заобикаляна, подминавана и несъзнателно потъпквана крие толкова много история.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ II

Флоренция… Това е следващата задължителна спирка в Италия. Столицата на Ренесанса. Град с много изкуство, богата история, легенди и мистерии.…

Keep reading

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

3 thoughts on “ФЛОРЕНЦИЯ ПОД КЛАДАТА НА СУЕТАТА

  1. Иска ми се да открия нещо интересно и да разгледам повече. Бяхме във Флоренция 2012 година и имам много малко снимки, ще прочета твоите две публикации да си отбележа кои места можем да посетим. Поздрави и от мен!

    Liked by 1 person

    1. Пожелавам ви много прекрасни мигове във Флоренция! Това е удивителен град. Може да прочетеш и предишните два поста и да откриеш нещо интересно, което да видиш там. Поздрави 🙂

      Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s