BUCHETTE – ВИНО И ПАНДЕМИЯ

Флоренция е много специален град, не само заради огромното си художествено наследство, но и заради своята история, която можете да откриете просто докато се разхождате по улиците!

Този град е неизчерпаем източник на тайни съкровища, безсмъртен град, който всеки ден ни дава уроци по жива история. Трябва само да отворите очи за малките детайли, скрити пред погледа, онези детайли, които дават стимул на любопитните души за носталгична история

Точно такова любопитство ни накара да обиколим улиците на Флоренция в търсене на една малка тайна, така добре скрита на видно място, че почти винаги се подминава без да се забележи. Вдъхновението дойде внезапно, след като прочетох една статия в сайт, който да си призная вече знам почти наизуст.

My Italian Days – BUCHETTE – МЪНИЧКА ТАЙНА ОТ ФЛОРЕНЦИЯ.

Разположени на метър над нивото на земята, малки прозорчета, приличащи повече на ниши и почти забравени през вековете, крият вековна традиция. Минавайки покрай тях изобщо няма да ви хрумне за предназначението им. Buchette del vino били част от търговската мрежа за вино във Флоренция, много актуални през XVI в., когато благородниците инвестирали в отглеждане на лозя и производство на вино. Първоначално тези прозорчета служели за директна продажба на минувачи, буквално докато се разхождали хората пиели вино, като не се налагало дори да слизат от конете си. Цената на виното била по-ниска отколкото в механите, защото по този начин собствениците не плащали данъци. Дори оставяли малки кани с вино и хляб за бедните хора. Станали толкова популярни, че и други тоскански градове ги последвали. Ако сте наблюдателни, в Сиена също може да видите малките прозорчета.

От прозорци за вино до прозорци за дистанция.

Не вярвате ли, че историята е циклична и периодично се повтаря? Букете дел вино е много ярък пример за това. Благодарение на тази странна крайпътна атракция, по време на ужасната епидемия от чума (тогава явно не са имали локдаун), хората са успявали да се дистанцират, без да е необходимо да се лишават от вино. Продавачите нямали пряк контакт с клиентите, като прехвърлянето на пари и колби с вино се извършвало чрез метални чинийки, след внимателна дезинфекция с оцет. По този начин успели да ограничат заразата.

Сега, повече от четири века по-късно, тази интересна традиция се възродила отново. Коронавируса „припомнил“ на жителите на Флоренция за малките прозорци, и заведенията, които имали този късмет да разполагат с букете се възползвали от тази възможност. С необходимостта от физическа дистанция, находчивите търговци внасят малко настроение в полупустите калдъръмени улици на Флоренция, като предлагат почти всичко — от сладолед до чаша вино.

Всъщност, когато ние посетихме града през септември, улиците изобщо не бяха пусти, дори напротив гъмжеше от туристи. Да си призная, много трудно открихме само едно букете и то съвсем случайно след около три часа упорито търсене. Стоеше си там самотно и не дотам забравено на стената на една сграда, чакащо някоя жадна за история душа да му обърне внимание. Чак после разбрах, че в Google maps, като напишете buchette си излиза местоположението на няколко от тях, включително и тази, която видяхме.

И като стана въпрос за странни прозорци във Флоренция

Възроденото малко културно наследство.

Но, това е Флоренция все пак, колкото и часове да се лутаме из улиците ѝ, никога няма да са достатъчни. Все пак успях да открия в интернет малко информация за местоположението на някои прозорчета:

Babae, Via Santo Spirito, 21R, 50125 Това бистро се смята за инициатор на тази тенденция, като отваря своето букете още през лятото на 2019 г.

Gelateria Vivoli, Via Isola delle Stinche, 7r, 50122 Една от най-известните джелатерии в града и от първите отворили своето букете по време на пандемията.

Osteria delle Brache, Piazza dei Peruzzi, 5R, 50122 Това е една от най-старите остерии във Флоренция, но за съжаление в Google пише, че езатворена за постоянно. Все пак нейното букете си стои, макар и затворено.

Buca Del Vino, Via dell’ Oriuolo, 50122 Прозорчето, което ние успяхме да открием. Намира се много близо до Санта Мария Дел Фиоре.

Повторното им отваряне по време на тази пандемия, показва, че някои традиции наистина не умират и може би следващият път ще успеем да видим повече от тях. Наистина е вярно, когато хората казват, че историята се повтаря!

Още много тайни от Флоренция, може да откриете в My Italian Days.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от Тоскана:

МОНТАЛЧИНО – ДОМЪТ НА ВИНОТО

На юг от Сиена, кацнал на един хълм се намира приказният град Монталчино. Градът остава непроменен през вековете, заобиколен със…

Keep reading

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s