КОЛОСА НА АПЕНИНИТЕ – В ИМЕТО НА ЕДНА ЛЮБОВ

Светът е осеян с безброй паметници, артефакти и древни останки, които в наши дни меко казано ни изумяват. Много архитектурни творения са израз на гениална показност, породена от моментни чувства. В наши дни свидетелства за любовта са цветя, бижута или малки символични подаръци, но в миналото мъжете са водели войни и са строели грандиозни паметници в името на любимата жена. Всички сме чували за Тадж Махал и си спомняме от часовете по история за Троянската война, но съществуват още много „свидетели“ на нечия любов, които не са толкова популярни.

Вила Демидоф

Съвсем близо до Флоренция, в малкото селище Пратолино се намира най-голямото имение на господарите на Тоскана – Медичите. За съжаление това внушително произведение на изкуството е познавало малко слава през вековете, превръщайки се в един от най-известните обекти, който бързо е забравен. Днес е полунеизвестно италианско наследство, може би защото е извън класическата алея на Медичи във Флоренция.

Огромният парк през вековете преминава през няколко собственика като великият херцог Леополд II, а след неговата смърт става владение на род руски индустриалци и олигарси – Демидоф. Клана Демидоф притежават и други исторически обекти в Италия – ВИЛА САН МАРТИНО. От 1981г. вилата и парка вече са собственост на провинциалната администрация на Флоренция.

В името на любовта

Както се досещате, през средновековието любовните истории са били завладяващи, бурни и естествено придружени с много драматизъм. Точно такава е била и любовта на Франческо I Медичи и Бианка Капело. Бурната им афера минава през уредени бракове, изневери и дори смърт. Когато най-накрая влюбените се отдали един на друг, искали простички неща като добра храна, селски спокоен живот, искали да останат сами, за да се наслаждават един на друг, да се обичат нежно и страстно.

Мечтаели да избягат от пищността на двора и неизбежните интриги на властта, а какво по-добро място за това от покрайнините на Флоренция? Франческо купил дивата местност в близост до Пратолино с идеята да създаде мечтаното място и наел архитекта Бернардо Буонталенти да превърне идеята в реалност. Вилата, която построил била най-грандиозното имение сътворено от Медичи – малкият Версай във Флоренция. Но колкото и да са искали да живеят спокойно и в уединение, все пак той е бил херцог на Тоскана.

Трагичната съдба на влюбените завършила с двойно убийство. На голяма ловна ескпедиция, свикана от великите херцози в Поджо а Каяно, след вечеря Франческо се разболял внезапно. Бианка го последвала и в крайна сметка и двамата затворили очи завинаги. Тялото на Франческо е погребано в базиликата Сан Лоренцо, където е семейната гробница на фамилията, а тялото на Бианка все още не е открито. Мистерията около тяхната кончина витаела векове наред, докато през 2005г. група изследователи не получили разрешение да ексхумират керамичните съдове съдържащи органите им и затворени в криптата на параклиса Санта Мария ин Бонистало в Поджо а Каяно. Откритите фрагменти от черен дроб доказали отравяне с арсен и сега повече от 400 години по-късно, тяхното „студено досие“ е разкрито. Главен заподозрян е Фердинандо Медичи, който поел властта след смъртта на брат си и винаги е бил против брака му с Бианка.

За съжаление след трагедията прекрасното имение остава на произвола на съдбата, това ренесансово бижу отдавна е разрушено, на негово място Демидоф са построили нова вила и са реставрирали много от останалите оцелели сгради в парка.

Колоса на Апенините

Разположена в очарователната обстановка на парка, огромна статуя веднага привлича вниманието на всеки посетител. Колосът на Апенините е каменен гигант, висок 14 метра , с дълга брада и внушителна, невероятно естествена поза, дело на Джамболоня.

Надвесен над красиво езеро, създава илюзията сякаш изплува от него. Всъщност, статуята е далеч по-интересна и мистериозна отколкото изглежда. Това не е просто изваяна скулптура. Във вътрешността ѝ на няколко нива се помещават пещери, до които се стига по стълбище, скрито в скалите. В най-горното помещение имало факла или огнище (не разбрах точно кое от двете) и когато се запалело през ноздрите на Колоса излизал дим. В ръката му има змия, от чиято уста някога се е стичала вода в езерото. Представям си през XVI в. каква атракция са били тези ефекти. За съжаление, входа към вътрешността е затворен, но дори само отвън е много внушителен.

 „Джамболоня е направил Колоса на Апенините, но съжалява, че го е направил в Пратолино„. Ако това произведение на изкуството, беше създадено в центъра на Флоренция, със сигурност щеше да предизвика много по-голям интерес. Както е казал философ Мишел дьо Монтен – „Красотата и богатството на това място не могат да се опишат с писменост“.

Информация

До тази необичайна дестинация не се стига никак лесно. Първият ни опит беше през 2019 г., когато бях подготвила маршрут Волтера – Колоди – Пратолино, но навигацията ни отведе във вилната зона над Флоренция, из тесни улички, на които не могат да се разминат две коли, добре, че повечето италианци се придвижват с Веспа. След това попаднахме в гората (буквално), а звънкият глас на Гергана Стоянова от навигацията ни подканяше да завием вляво. Е, тогава се отказахме. Вторият ни опит беше миналата година и за малко да повторим сценария (с актуализирана навигация преди да потеглим). Пак се озовахме в тесните улички, но се усетихме преди да се изгубим отново в гората. С три навигации, по обиколен път накрая пристигнахме. И си заслужаваше.

Parco Mediceo di Pratolino е отворен от 28 май до 31 октомври в петък, събота и неделя от 10:00 до 20:00 часа. През октомври от 10.00 до 18.00 ч. Вход свободен. Нужен е само зелен сертификат. Точно срещу входа има голям обществен паркинг.

Адрес: Via Fiorentina, 276, 50036 Pratolino FI, Италия

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Rating: 1 out of 5.

Още от сайта:

ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ II

Флоренция… Това е следващата задължителна спирка в Италия. Столицата на Ренесанса. Град с много изкуство, богата история, легенди и мистерии.…

Keep reading

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s