ИЗГОТВЯМ СИ МАРШРУТ. КАК ГО ПРАВЯ?

Здравейте! Вие, когато тръгвате на пътешествие без агенция, изготвяте ли си подробен план за местата, които искате да посетите или разчитате на това, което ви се „изправи“ на пътя?

Всъщност и двата варианта са добре дошли, но аз лично предпочитам да планувам. Не, че не се е случвало да тръгнем някъде набързо, без цел и план, но положението в момента е такова, има ситуации независещи от нас. Миналата година тръгнахме за Хърватия буквално за пет часа и познайте- безцелно. Плана ни беше да се движим по крайбрежието колкото можем и ако отпадне изискването за карантина в Италия, да хванем първият ферибот, но уви. И въпреки всичко, това беше една невероятна и незабравима екскурзия.

Разбира се да си подготвиш подробен план изисква много време и усилия, също така не винаги успяваме да изпълним всички набелязани цели, затова напоследък изготвям доста по-компресирани турове, отколкото преди.

Как ги подготвям?

 • Първо избираме начина по който ще стигнем- самолет, ферибот или с кола. Всичко зависи от обстоятелствата в момента. Случвало се е да пътуваме по отделно, но много рядко.
 • Следващата стъпка е местоположението на хотелите или местата за настаняване, в които ще нощуваме. Ако се отнася за Италия, мястото е едно и също всяка година, като за по-дългите преходи задължително имаме нощувка някъде, но тогава се съобразяваме първо с тази забележителност, която искаме да посетим и около нея търсим хотел.
 • Ако ще стоим само в един град и сме пристигнали със самолет, тогава търся транспорт. В повечето случаи вървим пеша, така е по-красиво и опознаваме града по автентичен начин.

Това е най-общо казано. За Италия нещата са малко по-различни. Едва ли ще учудя някой, че съм на тази вълна, но определено се подготвям и се надявам да не стане като миналата година. Вече ви написах моите съвети за пътуване в Италия, сега ще ви разкажа как правя плановете.

За Италия с любов – план за пътуване

Обикновено почти всичко е в главата ми, но се нуждая от координати и навигация. Времето, когато разгъвах пътната карта на предната седалка отдавна отмина, въпреки че да си призная си беше много забавно, но много трудно откривах някои места, да не кажа, че в повечето случаи не успявах. (Като Портофино например) Сега всичко е изключително лесно, стига да знаеш къде да търсиш. Всичко ми е в телефона, а приложението Google Maps изглежда така:

Всички зелени тикчета са места „want to go“. Имаше още много, но са вече посетени и махнати от картата. Най-трудната част от всичко е да избера кои от тях да включа в плана, така че да посетим възможно най-много.

ЗА ИТАЛИЯ С ЛЮБОВ – СЪВЕТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Здравейте пътешественици! Хайде да стягаме куфарите за Италия! Искате ли да планираме пътуването заедно? В този пост ще се опитам да Ви дам няколко съвета…

Keep reading

Ако вече сте прочели съветите ми за пътуване, знаете че в Италия най-удобният начин за обиколки е кола.

 • Започвам със забележителностите. Първо избирам местата, които са ме впечатлили най-силно, а тези на които просто съм видяла снимки и са ми харесали ги оставям в графа „ако остане време’. След това проверявам дали няма и други интересни в близост за да ги включа в един тур. Проверявам работното време и цените на билетите на всяка забележителност.
 • Намирам GPS координатите на най-близкият паркинг и изчислявам разстоянието в двете посоки за целия тур.

 • През това време разучавам историята на всички места за да мога да съм убедителна защо ще бием толкова път до там и какво ще видим. Естествено, че си водя записки (умните хора си записват 🙂 )
 • След като съм готова с тази част, подреждам записките според местоположение, история и разстояние. Дори си озаглавявам преходите.

Преди време пътувах с тези листа, които стояха винаги в колата. Да си кажа честно, малко е неудобно да се разхождате навсякъде освен с вода, документи и т.н., да разнасяте и листа А4, напомнящи за добрата стара карта. Затова, както се казва се „ъпгрейднах“. Маршрутите вече изглеждат по този начин:

Отне ми много време и усилия, но по този начин е доста по-удобно. Това е електронна книга в PDF формат, която запазвам в телефона си, без да ми е нужен интернет. В Италия интернета, особено в малките села е меко казано слаб. Този вариант също е доста трудоемък, затова започвам да работя върху него поне месец преди пътуване и когато правя това за други хора, също ги моля да ми кажат от по-рано, за да имам достатъчно време за подготовка.

 • Следва програмата. Къде, кога и как? Много е важно да остане и време за почивка. Не може цял месец само да обикаляме. Общо-взето редуваме разходки с почивка. Ако прехода е бил много дълъг, почиваме поне два дни на плажа.
 • Четвъртък и събота са ни дните за пазар. Тогава се провежда Меркато в Гросето и Кастильоне. След пазара, шопинга в двата мола в Гросето е задължителен. Ако не знаете за какво говоря, прочетете:

МЕРКАТО ИЛИ БИТПАЗАР?

Обичате ли да пазарувате? Харесва ли ви цял ден да обикаляте из цветни сергии в търсене на поредната страхотна находка? Ако да – то тази…

Keep reading

Вдъхновение

Някои от вас, може би ще се запитат от къде черпя вдъхновение за тези „малки“ и непопулярни места. На това ми е най-трудно да отговоря. Навсякъде има вдъхновение. Около нас е пълно с красота, която чака да бъде открита.

 • Но все пак, най-големият източник на идеи ми е Discovery. Не веднъж сме изминавали стотици километри за да видим историята от екрана „на живо“. Мога да ви дам много примери за това от блога, но ще се огранича само с един. Нещо, което не мога да обясня с думи. Трябва да се види и усети.

СВЕТИНЯТА ОТ МАНОПЕЛО

Манопело (Manoppello) е малко селище в община Пескара. Произходът на името на селото произлиза от „манопуо“-количеството пшеница, което може да се побере в дланта. Снопът…

Keep reading
 • А заради 24 Kitchen изминахме 200 км само да опитаме един легендарен сандвич. И си заслужаваше! Още усещам вкуса му и съм сигурна, че ще го опитаме отново.
 • Много от дестинациите ги научавам от местните, на други съм попаднала случайно в инстаграм, за трети сама съм търсила информация в интернет. Но има и легендарни места, за които са написани книги. Точно заради една книга, която прочетох на един дъх, тази година от Тоскана смятаме да стигнем до остров Капри и ще го съчетаем с една забележителност в Соренто, която много отдавна искам да посетя.

Тъй като не сме били в Италия почти две години, се надявам да успеем да посетим поне 70% от набелязаните цели. Имаме много за наваксване.

Тези, които са ме последвали в Instagram , са станали свидетели на цялото това пътешествие, за което говоря. А сега ни пожелайте Buona vacanza e Buon viaggio …

Buon viaggio…

PS. От седмица сме вече в България. Маршрута го изготвих още в началото на месец август и успяхме да изпълним четири от общо шестте тура, които бях подготвила. Разбира се имаше и непредвидени разходки. Не винаги всичко върви по начертан план, но в това е магията на пътешествието. За месец в Италия посетихме много места, заредихме се с много емоции и създадохме незабравими спомени. Следете блога, ще разкажа за всяка една дестинация!

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Може да харесате

ГРОСЕТО ДО МОРЕТО

Местоположение „Il Cuore della Maremma Toscana“  Тоскана е един от най-посещаваните региони в Италия, посрещайки както италиански, така и чуждестранни…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

2 thoughts on “ИЗГОТВЯМ СИ МАРШРУТ. КАК ГО ПРАВЯ?

 1. Браво, много ми допадаш като човек които обича да пътува и след това да публикува преживяното. Имаме нещо много общо и това е страстта да пътуваш, ако може на всякъде. УСПЕХ!!!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s