ЕГИПЕТ ДОЙДЕ ПРИ МЕН!

Гробницата на Тутанкамон в The Mall

Досега не съм писала за музейни експозиции, нито за изложения, но това определено си заслужава. Посетих го през април, но едва сега ми остана време да напиша няколко реда. Побързайте, защото ще е там до края на август.

От две години планираме екскурзия в Египет, но все нещо ни спъва. За съжаление и двата пъти, когато сме почти готови се случват непредвидени обстоятелства свързани със здравословното ни състояние и всичко се проваля. Надявам се следващият път когато прочетете няколко реда в блога за страната на фараоните, вече да сме я посетили. Но както се казва, за да се случи нещо, то трябва да е в точното време. Дори се радвам, че в началото на миналата година екскурзията се провали, защото имах достатъчно време да проуча това, което искам да видим. Сега не бих се задоволила само с Кайро и Хургада. Дори има места, на които нито една агенция няма да ни отведе, но и 70% от плана ми са достатъчни. Няма пълно щастие.

Цяла година повтарям, че на рождения си ден имам среща с Тутанкамон, но не успях да отида при него.

Той дойде при мен!

Шегата настрана, наистина е странно, но се получи точно така. Разбрах за експозицията още през февруари, но знаете, че малко по-късно затвориха моловете. И като по поръчка, за рождения ми ден вече бяха достъпни. Това беше най-емоционалният подарък, който получих. Историята на древните египтяни ми е също толкова интересна, колкото и загадъчните етруски, а необяснимите факти около тях- още повече. (ако сте чели По следите на Тракийските гробници значете, че си имам собствена теория за египтяни, траки и етруски) И по един или друг начин нестихващото ми любопитство ме доведе при Тут. Тук в София, зад стените на мола открих скрити хиляди години история, култура и царствено величие.

Макар и да са копия, артефактите са достатъчно красноречиви. Въпреки, че откритите статуи и изображения с бастуни на Тутанкамон не са на владетел излъчващ могъщество, а по-скоро на болен млад мъж, съкровищата в гробницата му са точно обратното. Ненавременната му смърт образува вакуум и хвърля Египет в размирици. XVIII-та династия умира с него, а на трона се качва неговият придворен Ай, който според археолозите е взел не само трона, но и гробницата му. 100 години след това Тут е заличен от историята до откриването на гробницата му 3000 години по-късно. Това го превръща в един от най-интересните и популярни владетели на Египет. Именно на археолога Хауърд Картър е посветена експозицията в София. В залата за прожекция ще научите цялата история за най-значимото му откритие, запечатано на 10 минутна филмова лента.

Всъщност, гробницата е най-малката открита до момента, но единствената, която не е пострадала от набезите на иманяри. Дори се смята, че не е била предназначена за фараона, а за Нефертити, но поради внезапната му смърт е погребан набързо. Има и догадки, че някои от откритите статуетки са типично женски, дори прочутата маска е била предназначена за жена. А мумифицираното тяло поражда много повече въпроси, отколкото отговори. На сърцето в древен Египет се е гледало като център на емоциите и портал към задгробния живот, а то липсва. Къде е сърцето на Тутанкамон и защо не е открито в гробницата?

Откритите съкровища са безценни

Не само факта, че са изработени от злато, всъщност това е най- обикновеният използван материал. Те са обвити в загадки и далеч са изпреварили времето си. Знаете ли, че за древните египтяни среброто е било по-ценно от златото, а прост материал като стъклото е било изключителна рядкост и ги е смайвало? Египетските майстори умеели да изработват стъклени предмети, но техните пещи не били с достатъчно висока температура и полученото стъкло било с шупли и матово, а не прозрачно и лъскаво. Тогава откъде са се взели стъклените орнаменти на златната маска и скарабея на нагръдника на Тутанкамон? И кой е направил тази изящна и прецизна изработка?

Отговора е заровен дълбоко в пясъците на Сахара. През 30-те години на миналия век британски учен поема на експедиция в пустинята на границата с Либия в търсене на митичен град, но открива късчета стъкло, което не е познато. Наречено е Либийско пустинно стъкло. Петдесет години по-късно италиански учени анализират стъклото и сравняват химичният му състав с това на скарабея – оказва се еднакъв. Но се поражда още по-голяма загадка- как това безупречно стъкло се е озовало насред пустинята? Загадката се разбулва в пустиня на другият край на света- Хорнада дел Муерто. Там в пясъка са открити същите стъклени частици разпръснати в кръг с диаметър 300м. Само с едно явление в древността може да се обясни появата му в двете пустини- метеорит паднал преди 29 млн. години. Но ако това е източника, къде е кратера в Сахара?

Древните египтяни най-вероятно не са знаели произхода на тайнственото стъкло, но са осъзнавали, че е много ценно и приляга само на владетел.

Лапис лазули е другият мистичен материал инкрустиран в много амулети на фараони, включително сините ивици на маската. Смятан е за камъка на владетелите. Египетската книга на мъртвите описва важността му в погребалните ритуали като защита на починалите от зли духове. Използван е също като сенки за очи. Това бил любимият грим на Клеопатра.

Но, най-интересният артефакт в гробницата е камата на фараона.

Кама от желязо

По това време египетските майстори са умеели да изработват оръжия от мед, злато и бронз. Желязото се появява векове по-късно в Бронзовата епоха. Откъде тогава се е взела желязната кама? На фокус отново е космоса. Доказано е, че материалът е метеоритно желязо, материал много добре познат на древните хора. По света са открити много подобни предмети и статуи на други изчезнали цивилизации като железният човек Ваирсавана в Тибет, орнамент от гробницата на Чжау-Чжу в Китай, кинжал от Анадола, а в Намибия племето Нама изработвали предмети от метеоритни фрагменти в продължение на векове.

Не по-малко впечатляващ е и златният трон, украсен с митични същества, лъвове, змии и херувими.

Могъществото на фараоните се измерва във величествени паметници, а в тази гробница в предвид откритите артефакти могъществото на Тутанкамон се измерва с космически елементи и злато.

Експозицията в The Mall успя да ме пренесе макар и за малко в тази империя от пясък и камък, чийто фараони са Богове! Tut.ankh.Amum – „живият образ на Амон“

Очите се взират в мен от разстояние на 2000 години!

Този пост не е спонсориран, нито е в партньорство. Това са моите лични впечатления и емоции. Бих отишла отново!

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Още от сайта

ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ ГРОБНИЦИ

Древността е пълна със загадки. Нейната история е забулена с тайни и легенди, замъглени с религии, вярвания и жертвоприношения доста…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Реклами

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s