ЗА ИТАЛИЯ С ЛЮБОВ – СЪВЕТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Здравейте пътешественици!

Зная, че в момента пътешествията са само мираж, но силно се надявам, че това ще се промени. Все в някой момент пак ще стягаме куфарите, но до тогава можем само да планираме. В този пост ще се опитам да Ви дам няколко съвета как да организирате сами екскурзия в Италия.

Както вече знаете, имаме изключителната възможност да опознаваме тази изумителна страна, затова ще се опитам да бъда полезна спрямо нашият личен опит и впечатления и да ви помогна да „вкусите“ Италия по възможно най-автентичен и приятен начин.

Ако посещавате страната за първи път, то несъмнено ще се запътите към „златния“ триъгълник- Венеция, Флоренция и Рим. И трите града са прекрасни, но трябва да ги познавате много добре, за да може да разберете точно какво виждате или просто да се отдадете само на популярните забележителности. Вместо това, излезте от утъпканите маршрути и се потопете в автентичната, истинска Италия, без тълпи туристи, без екскурзоводи, само вие и приказно безвремие…


Преди да тръгнете, се уверете, че:

 • Личната ви карта е налице. Носете я винаги със себе си.
 • Имате достатъчно пари в брой. В малките населени места банкоматите са лукс, а и в магазините и заведенията рядко имат терминал.
 • Не носете много дрехи. Там ще имате възможност да си купите достатъчно на много прилична цена. Вместо това в куфара сложете няколко шала- италианците ги смятат за много шик (и не само те). Шапката също е препоръчителен аксесоар.
 • Удобни обувки. Абсолютно задължително, ако не искате да накуцвате из калдъръмените улички.

Отделете си достатъчно време.

За да имате една пълноценна екскурзия, си отделете минимум седмица. И не, няма да е на безумна цена!


Как да стигнете?

 • Препоръчвам ви да пътувате с кола. Да, Италия е далече, но може да хванете ферибот от Гърция. Има три варианта- Игуменица- Бриндизи; Игуменица- Бари; Игуменица- Анкона. Обикновено фериботите тръгват в полунощ и в зависимост от маршрута, който сте избрали пристигате на следващия ден. Анкона е най-дългият маршрут, но пък е най-близо до Тоскана. Бари и Бриндизи са в Пулия, която от своя страна също е много красив и интересен регион. Виж: Бялата приказка Алберобело. Места за настаняване вижте тук: https://www.booking.com/searchresults.en.html?city=-110108&aid=7942800&no_rooms=1&group_adults=2
 • На връщане може да си съкратите пътя с нощувка в Хърватия или Словения.
 • Разстоянията не са никак малки, въпреки, че ако питате някой местен къде се намира „еди кое село“, ще ви каже, че е съвсем наблизо, а всъщност ще изминете едни сто километра. Другото предимство на собствения превоз е това, че не се съобразявате с разписания на влакове и автобуси, а пък и малките населени места са трудно достъпни ако разчитате на обществен транспорт. Кола под наем също е добър вариант.
 • Актуализирайте навигацията си преди да тръгнете. Много пъти сме се лутали из селата и не само. Веднъж попаднахме в гората над Флоренция, а навигацията ни подканяше да завием на дясно?! И това не са единствените случаи, но пък после много се забавлявахме.
 • Когато паркирате, ако не използвате обособен паркинг, гледайте маркировката. Белите линии са безплатни, сините са с такса- потърсете автомат и оставете бележката в колата, така че да се вижда. Внимавайте с инвалидните места.
 • Магистралите са платени, но ако се движите само в Тоскана например пътищата са национални и не се заплащат.
 • Ако пресичате на пешеходна пътека, за да сте сигурни, че колите ще спрат вдигнете ръка.

Вече сте в Италия. Какво да правите?

 • Италия е разделена на 20 региона с много културни и исторически различия между тях, но най-вече географски. Разстоянията са нещо, което трябва да имате впредвид. Знам,че Италия е прекрасна и навсякъде има много интересни забележителности, но не бъдете твърде амбициозни да видите всичко, освен ако не разполагате с много време и огромно количество средства. Вместо да се лутате безцелно се фокусирайте върху един район, отбележете си няколко обекта и си разпределете времето и маршрута така, че да редувате дни за почивка и разглеждане на забележителности. Направете си план! Аз винаги тръгвам с план – ИЗГОТВЯМ СИ МАРШРУТ. КАК ГО ПРАВЯ?
 • Италия е световно известна със своята история, изкуство и артефакти. Не подценявайте малките градове и села. Удивителното е, че именно там, в местните музеи (където може би ще сте единствения посетител), може да попаднете на произведения на едни от най-известните художници и скулптори. Виж: Santuario Montenero- Светилище Черна гора.
 • Размерът на град или село в Италия не е пропорционален на количеството забележителности, които може да видите. Всяко място в страната си има своята многовековна история свързана с много места и събития, някои дори със световни събития. Ще бъдете абсолютно изумени от архитектурата, стенописите, замъците и историята, които ще откриете извън туристическите маршрути в малък град или село за които никога не сте чували. Излезте от утъпканите пътеки. Виж: Сована- мистерии и легенди.
 • Преди да влезете където и да било се огледайте за обозначителни табели за снимане. Въпреки, че фотографията и заснемането на видео обикновено са разрешени, преди да насочите обектива, се уверете, че е позволено. Има някои музеи, където може да снимате, но само общи сцени без да фокусирате конкретни обекти. Ако не сте сигурни, просто попитайте. Виж: Волтера- Хелоуински истории.

Насладете се на природата!

 • Не се плашете ако срещнете някое от тези сладурчета. Ако не ги закачате и те няма да се занимават с вас. Дори някои са дружелюбни. Може да ги срещнете из цяла Тоскана, не само в гората. Всъщност тази снимка я направих пред къщата, която наемаме. Пазете ги, защото са талисмана на региона.
 • Освен всички културни и природни забележителности, в Италия има и безброй увеселителни паркове за малки и големи. Виж: Нека да е лято! и Парк Пинокио- приказката оживява.
 • Плажната ивица, както се досещате е доста просторна и преобладават свободните зони. Препоръчвам ви обаче да опитате нещо различно- открийте някой див плаж, който го знаят само местните. Виж: Крайбрежието на Марема.
 • Ако не ви се обикаля и просто искате да си починете един ден, разходете се в планината. Планините им са лесно достъпни с много обособени места за пикник, където може да си приготвите храна. Заредени са с почти всичко- въглища, запалка дори може да откриете олио и сол. Не палете огън извън тези места- забранено е! Виж: Монте Амиата.

Като стана въпрос за храна:

 • Италианската кухня не се ограничава само до пица и паста! Храната е строго регионална. Всеки регион си има своите специалитети и деликатеси, които най-добре ще опитате на местните хранителни панаири. Тава е пиршество на вкусове и аромати. Провеждат се редовно из цялата страна със стотици изложители- от малки ферми до производители с вековна история зад гърба си.
 • Ако не успеете да уцелите подобен панаир, а искате да опитате нещо вкусно и регионално, го направете в някое малко магазинче, тратория или опитайте улична храна. В ресторантите рядко се предлага традиционна кухня, те са насочени предимно към туристите. Между другото, колкото и странно да звучи в моловете също се предлага традиционна кухня. Виж: Марема за чревоугодници.
 • Италианците рядко се хранят в движение. За тях храненето трябва да е на масата и за предпочитане с цялото семейство. Живеят на принципа Bella figura, което означава, че както се грижат за външния си вид, такива грижи трябва да се полагат и за душевната красота. За тях храненето е изкуство. След всяко хранене, дори и след вечеря- пият кафе, както те се изразяват за „digestivo“, като вечерното кафе задължително е с малко алкохол- „Ponce“. Може би заради любовта, която влагат в храната, тяхната кухня е една от най-добрите в света. Виж: Храната в Ливорно- енергия, характер, страст.
 • Не се хранете пред забележителности или на стълбите на някоя историческа сграда- не е разрешено.
 • Газираните напитки може да са едно от „най-екзотичните“ неща, които ще поръчате в Италия. По принцип италианците не консумират газирани напитки по време на хранене, тъй като предпочитат да вкусят храната си неподправена или с чаша вино. 
 • Ако поискате чаша вода, ще бъдете попитани дали предпочитате naturale или frizzante- минерална или газирана. Натурални сокове също много рядко се предлагат в заведения за хранене. Те просто не разбират как можем да ядем солена храна със сладък сок.
 • Набор с подправки също ще видите рядко, освен зехтин разбира се. Да овкусяваш поднесената ти храна е обида за готвача.
 • Не подминавайте и малките „Пастичерии“. Това са чудесни сладкарници, където да похапнете всякакви сладкиши. Малките сладки хапки, наречени pasticceria mignon са чудесни за хапване, а още повече са красиви за снимане. Ще излезе един чудесен кадър за Instagram.
 • Не си тръгвайте от Италия без да сте опитали кафе и сладолед. Джелатото им е божествено, а кафе може да пиете буквално на всяка крачка. Може би е излишно да споменавам, но ако пиете кафето си „на крак“ като тях, ще ви излезе доста по-евтино. Просто си го поръчайте на бара, без да сядате на маса. Всъщност това важи и за храната в кафенетата. Ако пиете кафето си с мляко, трябва да уточните, че искате кафе-лате, в противен случай ще получите просто чаша мляко.

Полезно:

 • Няма препоръчително време за посещение в Италия. Това е страна, която е прекрасна през всички сезони, но все пак през лятото е много горещо. Вземете си слънцезащитен крем и винаги носете с вас бутилка с вода.
 • Обикновено времето е хубаво, но ако завали, просто се скрийте някъде и изчакайте да спре. Валежите рядко продължават повече от час. Влизайки където и да било с мокър чадър, не го разнасяйте. Огледайте се до входа за поставка за чадъри.
 • Навсякъде из градовете и селата има чешми. Водата им става за пиене, дори е по-добра от бутилираната. Така, че ако ви свърши, просто си напълнете бутилката.
 • След като сте добре хидратирани, логично е да потърсите и тоалетна. Обществени почти няма, но може да свършите работа в близкото заведение. Рядко ще ви откажат или най-много да ви помолят да си купите кафе или да платите символична такса от порядъка на 50 цента.
 • Попадайки в тоалетна, след като сте я използвали по предназначение, не се стряскайте ако не виждате как да си пуснете водата. Огледайте се за педал в дясно на пода. Същото важи и за мивката.
 • В провинцията рядко ще откриете WiFi покритие, но ако все пак успеете, трудно ще се свържете. Само на големите бензиностанции може да се свържете с интернет без проблем. На „Auto Grill“ е най-силен. Всъщност дори да използвате мобилния си интернет, не очаквайте чудеса.
 • В края на зимата и лятото из цялата страна има Sconto или Saldi. Ако сте шопинг маниак, ще сте в рая. Виж: Меркато или битпазар?

Нрави:

Познаването на някои особености от италианското ежедневие и култура ще ви помогне по-лесно да планирате почивката си.

 • Италианците са темпераментни хора и много държат на общуването. Официалността има голямо значение. Когато влизате в магазин, кафене или друго публично място първо поздравете. Boungiorno е достатъчно! Вечер или дори след 17:00 часа е Buonasera ( много често само „sera“). Когато излизате, не забравяйте Arrivederci. Ciao се използва и за „здравей“ и за „чао“, но само за хора, които познавате. Ако искате да впечатлите с Bella figura, използвайте учтивите форми на обръщение. Всъщност Bella figura се използва и като израз за добро впечатление.
 • В Италия обичат животните. Бездомни кучета няма, а домашните любимци са с големи привилегии, така че ако имате любимец- вземете го с вас. Трябва обаче да се съобразявате с чистотата по улиците и да си носите кучешки торбички. С кучета може да посещавате всякакви търговски центрове с изключение на хранителни магазини. Ако вашият любимец огладнее или ожаднее, просто потърсете на улицата купички или се отбийте до която и да е аптека. Да, до вратата всяка аптека разполага с купички за храна и вода за животинките и отделно се продава храна за тях.
 • Riposo е обедна почивка, която може да продължи целия следобед. В този ред на мисли, ако попаднете в някое малко населено място и ви се стори безлюдно, погледнете часовника си. Хората просто си почиват.
 • Имайте това в предвид, когато планирате да посетите някоя забележителност. Да не се окаже, че сте били път и е затворено. В такъв случай може просто да разгледате наоколо, докато отворят. Това не важи за големите градове.
 • Ако ви се наложи да си купите нещо извън работно време, просто потърсете автомати. Има всякакви варианти- от такива за храна, цигари до лекарства.
 • Опашките. В Италия почти за всичко се редите на опашка. Те обаче са много добре организирани. Независимо дали се редите в голям хранителен магазин на витрината за месо, в мола за пица или в аптека трябва да си изтеглите номер. Огледайте се, обикновено машинката за билети е на видно място на щанда, а номерата излизат на електронно табло.

За финал:

 • Независимо дали сте турист, пътешественик или пък предпочитате къмпинг туризма, Италия е страна, която има невероятната възможност да ви предложи всичко. А най-добрият вариант е да го съчетаете.
 • Италия се вижда най-добре бавно. Не бързайте с едно посещение да видите всичко. Просто физически е невъзможно. От личен опит ви казвам, че всяка година си правя подробен план с маршрути и нови дестинации и максимума, който сме успявали да осъществим е около 85%. Винаги остава по нещо за следващата година или в последствие откривам нещо интересно, което съм пропуснала и разбира се се връщаме отново. А все пак се смятаме за „напреднали“ пътешественици в Италия.
 • Ако имате въпроси- пишете ми! С радост ще помогна с информация на всеки от вас!

Няма грешно време да посетите Италия!

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Виж още:

ДРУГАТА ИТАЛИЯ – 15 МЕСТА, ЗА КОИТО ЕДВА ЛИ СТЕ ЧУВАЛИ

Италия е изумителна страна не само с историческото си наследство, но и с прекрасна природа, храна и култура. Това е страната, която е завладяла сърцата…

Keep reading

ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ II

Флоренция… Това е следващата задължителна спирка в Италия. Столицата на Ренесанса. Град с много изкуство, богата история, легенди и мистерии. Може би това е градът…

Keep reading
Реклами

Donate

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

5,00 €

3 thoughts on “ЗА ИТАЛИЯ С ЛЮБОВ – СЪВЕТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

  1. Точно това е идеята на блога 🙂 Да опознаете малките и нетипични за туризъм места, както и особеностите в традициите на Италия. Благодаря за обратната връзка. 🙂 Buon viaggio…

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s