ДУБРОВНИК – ДОБРЕ ДОШЛИ В КРАЛСКИ ЧЕРОГ

Посетихме Дубровник почти неподготвени, всъщност знаех със сигурност, че ще видим Крепостните стени и Старата аптека и толкоз. Не съм правила планове, не съм търсила информация за забележителности, просто този път се оставихме на „течението“. Знаехме единствено, че е много красив град, но действителността надхвърли очакванията ни. Още с прекрачване на прага в Старият град останахме изумени. Разхождайки се по тесните му улички, не можехме да не си представим как животът е съществувал там преди стотици години. Дубровник има тази сила да ви върне назад във времето и това ни хареса!

Средновековният му облик не случайно е най-харесваната дестинация за заснемане на за редица филми и сериали. Изящните пейзажи могат да се видят в „Робин Худ“, „Междузвездни войни“, „Хайде да се волимо“, „Джеймс Бонд’, но този, който е „перлата в короната“ на филмовата слава на Дубровник е разбира се Game of Thrones. Докато бяхме там все още не бях гледала култовия сериал на HBO и честно казано не разбирах точно защо толкова го популяризират точно него. Е, вече знам!

Всички говореха за Игра на тронове, навсякъде имаше магазини за сувенири от сериала, а по улиците туристически гидове предлагаха обиколки из най-емблематичните заснети сцени. И всичко това ме амбицира и аз да го изгледам.

Програмата на гидовете е много интересна, но общо взето и сами може да си организирате подобен тур. Аз дори без да знам посетих повечето локации. Разбира се някои пропуснах, като сме минали буквално на метри от тях, но ако сте фен, в интернет има достатъчно информация за местоположението на всяка една от тях.

King’s Landing

Разгледайте как изглежда Game of Thrones в реалния живот и научете за приликите от реалната история на Дубровник с малкия екран.

Въпреки своите дракони, бели бродници и вещици, светът на Game of Thrones не е толкова измислен, колкото изглежда. С база като тази на Стария град, не са били необходими много декори или специални ефекти за да се пресъздаде столицата на Седемте кралства King’s Landing. За феновете на сериала посещението в Дубровник ще се превърне в дежа вю, а при мен се получи обратното. Докато гледах епизодите постоянната ми реплика беше „Тук съм била“ или „Знам точно къде е заснета тази сцена“.

Още с първите стъпки към Стария град, феновете ще разпознаят Porta Pile, главният вход на Кралски чертог. Добре познатата сцена за бунтове може да бъде проследена от момента, в който гневните тълпи се опитват да убият крал Джофри. Правейки тази конкретна сцена, филмовият екип е заключил портата за около 20 минути. Това предизвикало нетърпение и туристите викали отвън, за да влязат. По това време в Дубровник е имало няколко круизни кораба, така че градът е бил претъпкан с хора. Виковете на туристите най-вероятно са били идеален фон на разиграващият се вътре бунт.

В непосредствена близост се намира Gradac Park, където е постлан червения килим за сватбата на Джофри и Марджъри Тирел. Естествено и сцената на отравянето на краля в края на сватбата също е там. Мястото привлича посетители, които носят цветя и си правят селфита, въпреки че крал Джофри не беше особено положителен герой. А за заснемането на знаменитата сватба се е наложило да затворят основният паркинг на Стария град за няколко дни, което доста е затруднило туристите. Така, че ако посещавате града по време за снимки за някой филм, рискувате да попаднете в голяма суматоха. 🙂

Сцените от филма наистина сякаш оживяват докато се разхождате в тази историческа обстановка. Точно около големият фонтан Large Onofrio’s Fountain може да се запишете за обиколка с екскурзовод из King’s Landing.

Stradun е главната улица, където в съзнанието ви ще изплуват много сцени- от златните плащове и „голото покаяние“ на Церсей Ланистър до унищожителното нападение с драконите на Денерис Таргариен. Тази улица присъства като декор в почти всички сезони.

Дори докато гледах предпоследният епизод от осми сезон си мислех- „О, не тези дракони разрушиха дворец Спонза!“, а малката Аря тичаше из познатите ми улички в опит да се измъкне от „огнения дъх“ на децата на Денерис.

В Княжерският дворец пък Денерис моли краля на подправките от Карт за кораби, които да преведат армията й през Тясното море. Самият дворец е построен в края на XVв. за избраният принц, който управлявал Дубровник по това време.

Всъщност, в двора на двореца се намира и единствената статуя издигната в чест на човек в града. Всички останали статуи са на светци, с идеята, че никой човек не е по-голям от града. Този благороден гражданин е морякът Михо Пракат, който оставил цялото си състояние за добри каузи и просперитета на Дубровник. Статуята е заснета е в сцената на Денерис.

Открийте улиците на Кралски Чертог

Тесните улички в Стария град са били използвани в повечето пазарни сцени в King’s Landing, както и в тези с градската стража и убийствата на децата на крал Робърт Баратеон.

Blackwater bay

Разхождайки се из култовите сцени на филма, няма как да пропуснете Старото пристанище. Битката при залива Blackwater. Този малък залив е станал известен с епичната битка, но всъщност е бил използван и за много други сцени.

По протежение на моста в средата е сцената в която Шей наблюдава Санса,която говори с Кутрето. Залива е декор и за пристанището на Кралски Чертог. На този фон отпътуваха и пристигаха почти всички кораби на Кралството.

Обикновено пристанището е отправна точка на повечето туристически обиколки с корабчета из островите, но по време на снимките се наложило на продуцентите да наемат всички турове за целия снимачен период.

City Walls

Стените на Дубровник са един от най-големите символи на града. Те са с дължина 2 километра с 16 крепости и по-малки кули, а разходката около стените е едно от най-запомнящите се преживявания при посещение в града. Няма значение дали сте фен на някой сериал, стените са главната атракция на Дубровник. Докато бяхме там, аз лично си представях как Лепа Брена тича на техния фон в „Хайде да се волимо“. Е, вече добавих още много сцени в съзнанието си. 🙂

Игра на тронове предостави допълнителна причина да ги посетите. Има много сцени, които се разиграват както по стените, така и по крепостите, но също и по морето със стени като фон. Погледнати от морето, те са впечатляваща гледка и образуват декора на много запомнящи се сцени.

Крепостните стени са били предназначени за защита на Дубровник от морски атаки, най-вече поради заплаха от Венеция. Във филма имат същото предназначение. На тях сцените сякаш наистина оживяват. А те не са никак малко.

Отгоре се разкрива изумителна гледка към града и морето. Стените изглеждат така, сякаш са построени специално за филма. С многобройните си допълнения и модификации, се считат за едни от най-големите отбранителни системи през Средновековието. През този период никога не са били превземани от вражеска армия.

Кулата Бокар и крепостта Ловиенац са едни от най-разпознаваемите във всички сезони. Бокар е и най-старата крепост в Европа а целта е била да защити Porta Pile.

А в залива между тях Церсей изпрати Мирцела в Дорн във втори сезон, отново тук в шести сезон я чакаше да се върне.

Може би е най-добре заснета във втори сезон, когато Тирион и лорд Варис гледайки към морето планират отбраната на Кралски Чертог. Червената крепост, видима на заден план е компютърно генерирана.

Това е и същото място, откъдето при битката Blackwater хвърляха Адският огън срещу армията на Станис Баратеон. Зеленият огън разкъса атакуващата армия и с помощта на Тивин Ланистър, както в Средновековието, крепостните стени отново не бяха превзети.

Върху същата тази крепост, Денерис яхнала Дрогон решава да изгори града до основи, въпреки камбанения звън. Отсрещната кула Минчета пък е екстериор на Къщата на неумиращите. Интересното при нея е, че по времето на строежа й е имало недостиг на камъни и всеки посетител на Дубровник е бил задължен да носи камък за кулата в размера на теглото си. До нея обаче не можахме да стигнем. Заради пандемията движението върху стените беше еднопосочно и свършваше при Доминиканския манастир. Северната част от стената беше затворена за посетители.

Общо-взето във всички сезони имаше сцени от Крепостните стени с които феновете на сериала могат да свържат туристическата атракция.

Освен всичко това, за което ви разказах до тук, има и още няколко емблематични места, които могат да се видят. За тях също ще ви разкажа, въпреки, че както казах тогава не бях гледала филма и не сме ги посещавали, но пък ги видях на екрана. 🙂

Hotel Belvedere е изоставен хотел в покрайнините на града, в който е заснета бойната сцена на принц Оберин и Планината. Хотела е затворен, но открих информация, че има достъп само до кръглия амфитеатър, където са снимали.

Etnografic Museum Rupe– Етнографският музей е използван за публичния дом на Кутрето.

Porta Ploče е източната порта на Стария град. Именно от там Церсей влезе в Червената цитадела след „Пътя на срама“.

Jesuit strairs Докато сме още на същата сцена, бароковите стълби са едно от най-популярните места за феновете. Може би това е мястото, за което съжалявам, че не успях да видя, а бяхме точно до него.

Намират се точно до този пазар, който с голямо удоволствие обиколихме, но предполагам защото имаше много хора, просто не видяхме стълбите. Всъщност действието се развива на няколко улици и завършва на порта Плоче, но именно Йезуитските стълби са най-емблематични.

Около Дубровник има и още локации в случай, че именно сериала ви води в града. Perivoj Gučetić, Trsteno са градините на King’s Landing, а остров Локрум е Карт. Железният трон също е на острова, но ако не може да стигнете до там в един от магазините за сувенири в Стария град също има Железен трон- Dubrovnik City shop – IRON THRONE.

Има още едно уникално преживяване, което се предлага за феновете. Круиз с кораба на който Денерис Таргариен преплува Тясното море.

Дубровник е наистина един прекрасен град, който крие безброй истории и в който филмите оживяват.

Все пак е столицата на Вестерос!

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Още от сайта:

С НАС В ХЪРВАТИЯ – ПЪТЕПИС 2020

2020 В началото на Септември се подготвяхме за годишната си почивка, както се сещате смятахме да отидем в Италия. С…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

ДУБРОВНИК

Дубровник е един от най-живописните и перфектно запазени градове в Европа. Това, което го прави толкова уникален, е, че е…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s