БЕЛИНТАШ – МИСТЕРИЯТА НА БЕЛИЯ КАМЪК

Белинташ

Това може би е най-странното място, което сме посещавали в България. Отдавна отлагахме разходката до там, но сега в тези смутни времена, които настанаха, бяхме като „отвързани“ след като отвориха областните градове. И къде можехме да отидем? Естествено приключенската ми душа веднага набеляза няколко загадъчни места в страната. Родопите винаги са ми били много интересни със своята мистика и величествена красота, затова не е чудно, че се запътихме именно там. Първо посетихме Кръстова гора – мястото на Боговете, но това е тема за друг пост, който смятам да напиша по-късно.

IMG_5878 (1)
А тази скала ми заприлича на умалено копие на Караджов камък

Много обичам мистерии и легенди, а за Белинташ те са в изобилие. Огромният бял масив крие много тайни и загадки, които едва ли някога ще научим, недоказани предположения преплетени със странни истории, смъртни случаи, легенди и история са само част от мистиката на това енергийно място.

IMG_5872 (1)

До платото се стига по черен път, завършващ с паркинг и оттам продължихме по една горска пътека (има достатъчно табели и няма как да се объркате). Изкачването е много лесно, пътеката не е стръмна а легендите започват още от началото на маршрута, родени най-вероятно от странните феномени, които самата природа е „нарисувала“. 

IMG_5861 (1)
Дървото на желанията

Местните хора казват, че желанията, които напишеш на лист хартия и оставиш в ствола на това причудливо дърво се сбъдват. Аз го оприличих с крокодилска глава. Наистина природата понякога си прави шеги с формите.

IMG_3010 (1)

Странно нещо е фолклора, предаван ни от поколенията. Някои вярват страстно в определени ритуали, докато по-младото поколение са изявени скептици. Аз лично уважавам традициите и се опитвам да ги предавам на децата си. Навярно си има причина те да съществуват. Не знам дали желанията ни ще се сбъднат, но нищо не пречи да вярваме в нещо хубаво.

IMG_5921 (1)
Горската аптечка

Като фармацевт, нямаше как да не привлече вниманието ми малка аптечка на дървото, заредена с медикаменти от първа необходимост и бутилка с вода. Явно е, че тук хората мислят за туристите. В интерес на истината, хората които срещаме в малките населени места са много по-дружелюбни и истински от тези в големите градове.

Пазителят Сфинкс, или както е по-известна „Скалата на Баба Яга“

Може би мистиката на огромния скален феномен се дължи точно на факта, че цялата му история се основава на легенди и разкази от местните хора. Предавани от уста на уста и пазени през поколенията тези легенди само подклаждат любопитството ни. А те наистина са много. Хипотези също не липсват. Според някои това е било Тракийско светилище, други са убедени, че в древността е служело за площадка, на която са кацали извънземни, а слухове през последните десетилетия, включват теория, че именно там е акостирал Ноевият ковчег.

Съществува и легенда за жена, която се хвърлила от скалата за да опази честта си от турците. А друга привлича иманяри, туристи и търсачи на силни усещания от цялата страна.

Съкровището на Александър Велики

Александър Македноски се отправил на поход срещу Траките и пътят му минавал през светилището на бог Дионис. В това светилище той получил предсказание, че ще стане господар на света. В знак на благодарност подарил златната си колесница на Тракийските жреци, които я скрили в светилището. Дали това светилище се е намирало в Белинташ?

Дори баба Ванга е замесена в тази легенда. Според нейно предсказание тайната на мистериозната скала ще се разкрие като падне осмата жертва. До момента тук са загинали пет човека. Думите на пророчицата иманярите явно са разчели като предзнаменование за изгубената колесница и се впуснали в търсене на съкровището. Лошото е, че те нанасят непоправими щети на културното наследство, които могат да объркат археолозите и историята се размива.

Може би тази легенда ми се стори най-интересна, защото ми напомни за етруската кралица Bella Antiglia, за която ви разказах в Сована- мистерии и легенди .

Енергийно поле или магнитни аномалии?

А може би и двете. Стигнахме до гигантската скала. Огромна, величествена и красива … дело на природата или не няма значение. Всички казват, че компасите полудяват, но ние бяхме толкова впечатлени от изумителните гледки и скални образования, че не се сетихме изобщо за компаси. Телефоните естествено нямаха обхват, като в повечето интересни места в Родопите, но странното е, че получих СМС за текущата си сметка! Как става това?

Стръмни железни стълби водят до върха. Направени са така, че и малки деца да могат да се изкачат, въпреки наклона. Дори в началото има въже за което да се хванеш и да достигнеш лесно до стълбите. Както вече споменах, тук хората се грижат за туристите. Щом се озовахме горе, останахме безмълвни от красотата, която ни посрещна или както се изрази съпруга ми- „Ние сме на върха на света, ако се протегна мога да ти сваля звезда!“.

Не знам точно какви магнитни полета има там, защо екстрасенси ходят да си зареждат силите, но ние определено „презаредихме батериите’ от удивителните гледки наоколо.

Самата скала е много обширна и полегата, така че човек спокойно може да се разходи. Навсякъде има странни кръгли отвори, някои на равни разстояния помежду си. Два от тях са по-големи (наречени щерни) и пълни с дъждовна вода, която никога не пресъхва!? Странно нали?

Смята се, че това се дължи на енергийни полета, които променят качествата на водата и намаляват изпарението. Дори зимата снега не се задържа върху скалата, топи се почти веднага.

Дали наистина там е била площадката на извънземните и щерните са следи от летателни апарати? Тези геометрични форми създават повече въпроси отколкото отговори.

За какво са служели? Кой ги е използвал? Как са направени? Само мистерии без отговор.

Белият камък на знанието

Старите вярвания са се пренесли в днешно време и хората използват това място за да се поклонят на природата или да разчитат небесните карти. Според някои това е древна обсерватория. Как ли тези хора, живели преди хиляди години, са изучавали звездите и откъде са получили познанието за това са все неразгадани загадки. Факт е обаче, че много древни цивилизации из целият свят са се уповавали на звездните карти без всякакви уреди като телескоп например.

За каквото и да е служело скалното плато в древността, днес то е още по-мистично и интересно поради факта, че все още е забулено в мистерии и пази своите тайни.

Buon viaggio …

Ако публикацията ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си?  Също така не забравяйте да се присъедините към всички пътешественици и да ни последвате във Facebook или Instagram за актуализации на нашите приключения и още повече снимки! Ако не искате да пропускате нови публикации, абонирайте се за нашият бюлетин!

Може да харесате

КРЪСТОВА ГОРА

Всички знаем, че по света има много легендарни места, скрити от векове святи реликви, легенди и предания разказвани от уста…

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар