РИМСКИТЕ АКВЕДУКТИ

Рим между природата и историята.

Да, Рим е един изумителен, космополитен съвременен град, окъпан с исторически забележителности. Много са малко хората, които не са го посещавали, а едва ли има такива, които не са си правили планове да го посетят.

IMG_6998

Целогодишно из тесните улички „гъмжи“ от туристи, дошли да се възхитят на архитектурните останки на Великата Римска империя. (Изключение е периода, в който пиша. В момента Рим е „зловещо“ пуст заради пандемията Covid-19.)

IMG_6826

Посещавали сме Рим многократно, виждали сме почти всички исторически паметници, но това от което сме впечатлени най-много са останките от империята в покрайнините.

IMG_4079(1)

Има места, които буквално ще ви пренесат векове назад във времето и ми е много чудно, защо не са толкова популярни? Може би се дължи на това, че почти никоя от нашите туристически агенции не предлага тур обиколки по тези места. Всички се концентрират в центъра на града. Това е една от причините сама да организирам екскурзиите на семейството и приятелите си.

IMG_4082(1)

За мен древните останки не са просто „купчина камъни“, това са артефакти, пропити с много история и разказващи за отминали славни времена на една могъща империя. Всъщност това, което е невидимо с просто око, скрито от масовите и популярни обекти е основата на почти всичко, на което се възхищаваме.

IMG_4110(1)

Комбинация от няколко неща, превърнали Рим в могъща сила. Това са природните ресурси под земята на града- туфа и поцолана. От тях римският гений е създал цимент и бетон, с които премахнал ограниченията на конструкциите и построил невиждани до тогава сгради, а под земята имало пълни с технологии и роби пространства, които захранвали града.

IMG_4109(1)

Всичко това е благодарение на невидимия Рим. Кариерите, предизвикали революция в строителството, акведуктите и каналите, които поили и отводнявали Рим и катакомбите, където полагали починалите (за катакомбите, ако всичко е наред и успеем да ги посетим тази година, ще ви разказвам след няколко месеца).

IMG_4103(1)

Този невидим Рим бил фундамент на цяла една цивилизация. От него възникнали първият мегаполис в света и империята, която оставила дълбок отпечатък в историята на човечеството.

IMG_4107(1)

Римляните много обичали водата и нейните лечебни свойства, техните SPA центрове и до днес са едни от най-добрите в света. Но тук възникнал въпроса как да захранват басейните си?

Гениалните древноримски архитекти са построили внушителни акведукти из цяла Европа, не само в Италия. Поредното доказателство за високо технологичните им строителни познания.

IMG_4098(1)

Парка на Акведуктите е разходка в миналото.

Един от най-завладяващите паркове в Рим е затворен между Via Appia и Via Tuscolana и се простира на около 240 хектара, между пейзажните атракции от римската провинция до замъците и атмосфера спряла във времето. Особено приятна гледка в първите слънчеви лъчи на изгрева, когато внушителните арки на акведукта  Клавдий, заобиколени от типично подрязаните борови дървета, се открояват на слънцето в цялата си предизвикваща красота.

IMG_4085(1)

Това е важна археологична зона, датираща от средата на IIв., впечатляващо наследство на империята. Дълга история, непокътната през вековете и завладяващо минало, все още ясно видимо сред руините.

IMG_4087(1)

Parco degli Acquedotti е един от зелените дробове на града и е част от регионалния крайградски парк Appia Antica. Намира се в близост до малкото летище Чампино, чудесен повод ако кацате там да се потопите в първоизточника на римската история.

IMG_4089(1)

Името му произлиза от внушителните останки на шест от единадесетте акведукта, захранвали Древен Рим с питейна вода.

Днес повечето канали вече не се виждат, тъй като много от тях са имали подземен маршрут (някои са действащи и до днес), а по-новите са били насложени с течение на времето върху външните структури на старите акведукти. Единствен от всички, акведукт Феличе е построен по-късно, през Ренесанса от Папа Сикст V.

IMG_4091(1)

Аква Клавдия е най-величественият акведукт, които стои все още в парка. Той е осмият акведукт построен от древните римляни по времето на Калигула и Клавдий. Може да пренася над 2000 литра вода в секунда, на разстояние 70 км. от първоначалния си източник. Още едно впечатляващо доказателство за архитектурния гений на древен Рим.

IMG_4092(1)

Влизането в парка означава да си позволите няколко часа пълен релакс далеч от хаоса на града, сред пътеки, дървета и пасища и очевидно да се потопите в атмосферата на Рим от миналото.

IMG_4102(1)

Това е „глътка въздух“ за всички, тъй като е обществено място, достъпът е свободен денонощно.

IMG_9838(1)

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ I

Този пост ще бъде малко по-различен от останалите. Ще избягаме за малко от спокойствието на малките и не толкова познати маршрути. Ще се потопим в…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

2 thoughts on “РИМСКИТЕ АКВЕДУКТИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s