СУРВА – ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ДРЕВНИТЕ ТРАДИЦИИ

„Човекът е до време, традициите вечни“

IMG_1693

По света има най-различни традиции за прогонване на зли духове, берекет или просто новата година да е по-успешна и щастлива от предходната.

IMG_2005

Езическите ритуали в различните обичаи са от плашещи до странни, а някои дори комични. Всъщност много от тях си приличат по един или друг начин.

Например в любимата ни Италия, в нощта на 6 януари гонят злите духове с вещица наречена „Бефана“, която раздава подаръци на децата.

IMG_6575
Бефана

Кладе се огън в центъра на селището и в него се изгарят кукли или коледните елхи. Напомня ми за Сирни заговезни (ората копата), когато се палят гуми и се прескачат за здраве.

IMG_1768

Келтският Хелоуин, мексиканският Вси Светии, испанският Cucurrumachos много наподобяват на нашите Кукери. Маскирани мъже, жени и деца обикалят по къщите, като с потропване, танци и камбани гонят злите духове и събират дарове, лакомства, яйца и плодове. Това е един от най-старите обичаи в нашият фолклор, но всъщност се чества в много страни на стария континент.

IMG_1976

Сурва е фестивал на маскарадните игри, който обединява Кукерите от цяла България.

IMG_1765
Хисарски джумали

Спомням си „Сурва“ и кукерите още от дете, когато баба и дядо ме водеха на празника. Всъщност те спазваха и почитаха всички обичаи и може би по този начин възбудиха интереса ми към традициите и бита на различните култури.

IMG_1786
Хисарски джумали

С всяко следващо издание, фестивала добива все по-голяма популярност. Провежда се в Перник (може би всички знаят това), защото именно там е било първото издание през 1965г., а през 1985г. добива международен статут. Участниците са хиляди, много от тях са от други държави, а туристите изпълват целия център на града.

IMG_1792
с. Войнягово

В последните дни на януари, със своите танци и музика, кукерите зареждат с настроение целия град. В различните краища на страната костюмите и ритуалните танци се различават, от големи и зловещи животински кожи и рогати калпаци, до красиви разноцветни маски и носии. Всяка група носи на Сурва свои собствени местни вариации на традицията.

IMG_1732
гр. Камено

В Камено например традиционна булка, мечок и зет са част от обредния ритуал, който включва и игра на право хоро. Ролята на мечката е да те „гази“ за здраве.

img_1718_original
гр. Камено

Не бях посещавала Сурва от много време и останах много впечатлена от мащабите на фестивала (2019г.). Зрелищни игри, дрънчене на хлопки, празнична атмосфера и люта ракийка – наистина си заслужава въпреки мразовитите януарски дни. Прилива на адреналин наистина топли душата. Въпреки това се облечете с топли дрехи и удобни обувки.

IMG_1772

Няма по-добър начин да изпитате древни ритуали и традиции от това да посетите Перник.

IMG_1821
гр. Павел баня

Участниците от Павел баня дефилират с плашещи маски, големи чанове и разиграват доста интересни сцени от житието и битието на българина. Характерна сцена за този маскарад е травестията- мъже се обличат с женски костюми и накити. С това раздвоение те изиграват персонажи с определен социален статус.

IMG_1825
гр. Павел баня

Провокативните костюми почти винаги са противоречиви, което по свой начин символизира за тънката граница между добро и зло, и това, че добрата страна винаги надделява, новата година е по-добра и плодородна от старата. Кукерите влизат в роли, разиграват сцени като орането при което с обръщането на земята поставят ново начало.

Кукерите от с. Жабокрът гонят злите сили с уникални маски и тежки костюми.

IMG_1887
с. Жабокрът

Традиция, предавана дълги години от баща на син. В Кюстендилския регион жени не участват в маскарадите.

IMG_1892
с. Жабокрът

Маските са плод на въображението и си ги изработват сами предимно от овчи кожи и рога.

IMG_1882
с. Жабокрът

Поверието гласи, че ако пипнеш кукер ще ти върви през цялата година.


С пъстроцветни маски, каруца с магаре и много звънци дефилира групата на с. Веселиново. Истинска цветна феерия.

IMG_1897
с. Веселиново

Тупани и гайди огласяват една традиция предавана от векове, нещо, което си е само наше, а именно българското хоро.

IMG_1936
с. Джерман

IMG_1949
с. Джерман

Кръшното хоро се вие от участниците от с. Джерман. Освен традиционните животински кожи, джерманци печелят сърцата на публиката и с прекрасни български носии и уникални танцови умения.

IMG_1965
с. Джерман

Ето това е истинска, българска, натурална красота….Облечени в прекрасните носии с ръчно извезани шевици, гайтани, пафти……наистина са нещо изключително.

IMG_1966
с. Джерман

А това са моите фаворити. Нямам нищо общо с този район в България, но тези костюми наистина ми харесват. Освен в Благоевград, с такива костюми гонят злото и в Банско,  Добринище, Разлог и целия регион.

IMG_1724
гр. Благоевград

Танците на чаушите са наистина много зрелищни. С дългокосместите си одежди правят истински спектакъл. Костюмите са изработени от козя кожа с висока почти метър качулка.

IMG_1739
гр. Благоевград

Кулминацията на ритуала им е образуването на кръг на площада. В центъра влиза първия чауш заедно с този, който ще го наследи догодина. Предава се сноп жито (плодородие) и сабята от стария на новия чауш, смяна на старо с ново поколение.

А това са „черните гяволи“, наричани още „арапи“ от кв. Дъбошница в Петрич. Изключително атрактивна група. Пред тях всяко чудовище би избягало с крясъци.

IMG_1986
 Дълбошница

IMG_1992
 Дълбошница

Страшни герои с дълги рога и черни костюми парадират по улиците като гонят злото и орисват новата година с берекет и плодородие.

IMG_1993
 Дълбошница

Това разбира се са много малка част от участниците. Има още много интересни и атрактивни групи, но няма как да ви разкажа за всички. Сурва е доказателство, че в България държим и пазим обичаите си.

А за изгладнелите зрители наоколо има много скара, палачинки, локуми и каквото ви дойде наум за душата.

Ако искате да се изправите лице в лице с древните традиции мястото е Перник!

За съжаление Сурва 2020 се отменя, поради бедствено положение в Перник.

Може да посетите „Маршрутите на Сурва“ в селата около Перник.

IMG_2006

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ГАРА ВАРВАРА И ТЕСНОЛИНЕЙКАТА

Това е едно приключение, за което се каня от няколко месеца да ви разкажа. Един прекрасен ден в началото на месец май, детето се събужда…

Keep reading

РАДОМИР

Радомир- малък град, дълга история. Малкият град, сгушен в подножието на Голо Бърдо е най-старият град в Пернишка област. Може би това е причината да…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

2 thoughts on “СУРВА – ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ДРЕВНИТЕ ТРАДИЦИИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s