ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ I

Този пост ще бъде малко по-различен от останалите. Ще избягаме за малко от спокойствието на малките и не толкова познати маршрути. Ще се потопим в голямата лудница на популярните градове. Ще ви разкажа нашите впечатления от топ дестинациите в Италия. Лек завой от обичайното ни амплоа.

IMG_7016

Разбира се не е чудно, че ще започна с Рим.

Винаги съм казвала, че когато посещавате Италия за първи път, трябва да започнете от Вечният град. Рим не случайно е столица. Този град е пълен с история. Забележителни артефакти останали до наши дни има буквално на всеки ъгъл.

IMG_6994

Посещавали сме Рим много пъти, дори част от медения си месец изкарахме там. Имаме много хубави спомени от Вечният град, всеки път когато се връщаме се зареждаме с положителни емоции. Но истината е, че вече се „пука по шевовете“.

IMG_0010

Започвам виртуалната разходка с Ватикана.

„Да отидеш в Рим и да не видиш папата“ все едно си е написано точно за нас. Колкото пъти сме ходили, нито веднъж не уцелихме папа.

IMG_0068

Не видяхме нито Йоан Павел II, нито Бенедикт XVI, дори последният път и папа Франциск не успяхме да засечем. Но всъщност няма значение дали сме видели папата или не, Ватикана е едно свято място, което е задължително да се посети в Рим.

IMG_0031

Ако сте решили на посетите музеите на Ватикана, по-добре си купете билетите онлайн с точен час за влизане, в противен случай рискувате да чакате на километрична опашка. Всъщност това важи за всички забележителности в Рим.

IMG_0065

Както вече споменах в статията за Помпей не си купувайте билети за където и да било от хора на улицата. Пълно е с измамници, доста нахални при това.

IMG_6820

Колизеумът не е само символ на Рим. Това е паметник на една велика империя. Няма да се впускам в разкази за историята на величествения амфитеатър, статии за него има безброй.

IMG_6826

Това е една от най-известните атракции в света, а през 2007г. вече официално е и едно от новите седем чудеса на съвременния свят. Прекрасна архитектура, изпипана до съвършенство и запазила се векове наред.

IMG_6813
А това е снимка на заобикалящата го действителност. Огромни тълпи туристи от цял свят го „атакуват“ ежедневно. Като мравуняк.

Освен, че е най-големият фонтан от бароковата епоха в Рим и определено най-красивият, Ди Треви се нарежда сред най-популярните фонтани в света.

IMG_6894

Любопитна ни беше историята на фонтана. Легенда разказва, че римски войници търсели вода и се доверили на младо местно момиче, което да ги води. Откриват водоизточник на няколко километра от Рим, а когато по-късно е построен акведуктът, който го свързва с града, той е наречен Aqua Virgo („Водата на девицата“) в чест на легендарната девойка.

IMG_6909

Фонтанът Ди Треви всъщност маркира мястото, на което Aqua Virgo се пресича с други два популярни акведукта, осигуряващи вода за Древен Рим. Оттук идва и името му – „фонтанът на трите пътя“. Цифрата три е преплетена в историята на това място по още един начин – толкова са на брой и великите майстори, чиито имена се свързват с появата му (Бернини, Николо Салви и Джузепе Панини).

IMG_6929

Прочутият ритуал по хвърляне на монета във водите на фонтана се ражда поради две основни причини. Първата е, че така повелява традицията, останала от древните римляни – те често хвърляли монета в реки, езера или фонтани, за да омилостивят боговете на водата и да се завърнат благополучно по родните си места. Втората, далеч не така романтична причина е, че това започва като инициатива на местните власти, за да се събират пари за скъпата поддръжката на фонтана.

IMG_6898

Друга легенда гласи, че в Рим ще се завърне и онзи, който пие от водата на Ди Треви (което всъщност е забранено). Според нея, когато на млад мъж се е налагало да замине далеч, той първо е идвал с годеницата си на фонтана, за да пие с нова стъклена чаша от водата му. След този своеобразен ритуал двамата годеници трябвало да счупят чашата заедно като знак на силата на своята любов.

IMG_6918

Не си и помисляйте, че ще си направите снимка като от списание на фонтана. Трудно е дори да се доберете близо до него дори и през нощта.

Пиаца Венеция (Piazza Venezia) е като отправна точка в Рим за всички туристически маршрути и обиколки. Накъдето и да тръгнете, все ще минавате  през площад “Венеция”.

IMG_6972

Площада е голям, но и с постоянен трафик. Доминиращ тук е двореца и паметника на Виктор Емануел II, който е първият крал на Италия.

IMG_7008

Това са само една много малка част от забележителностите във Вечния град. За обиколка на всичко може би ще трябва да се преместите да живеете там.

IMG_6840

А за моите мъже, забележителностите са боядисани в червено, имат двигател и четири гуми. Код червено само за ценители!

IMG_6943

Разбира се, не трябва да пропускате и Испанските стълби, Пиаца Навона, Пантеона, църквата Джезу, замъка Сант Анжело, Устата на истината и още много, много други…..

IMG_6935
Ако случайно не ме виждате на тази снимка- там някъде в тълпата съм, въпреки неуспешния опит да съм на фокус.

За обиколка в Рим се пригответе с наистина удобни обувки, много търпение из тълпите, и не взимайте нищо от уличните продавачи- ще ви преследват с часове да се пазарят.

На мен лично, най- интересната част от града са ми покрайнините. Има места, на които все едно се връщате векове назад в историята, в разцвета на Римската империя.

IMG_4085

Точно такова място са Акведуктите на Клавдий (за тях ще има отделен пост) и Апия Антика.

IMG_4089

Ако самолета ви каца на малкото летище Чампино, може именно от там да започне разходката ви. Тази част на града е пропита с много история.

Друга интересна забележителност в покрайнините (но в североизточната част) е Мормонската църква.

IMG_4111

Нищо не разбирам от тази религия, но архитектурата на храма е наистина впечатляваща.

IMG_4114

Нямам представа дали може да се посещава от туристи, но това което ни направи впечатление е, че на кръстовището няма пешеходна пътека за достъп до храма, също има и ограда. Може би достъпът за външни лица не е позволен. Но няма значение, отвън гледката беше достатъчно красива.

IMG_5099

Следваща спирка- Венеция…

Това е град в който искаш да се изгубиш. Романтична, историческа и прекрасна, канали, гондоли, архитектура…..как да не се влюбиш?

IMG_5136

Венеция е един от любимите ни популярни градове. Връщаме се тук при всяка възможност, и всеки път все едно ни е пръв. Преоткриваме романтиката и спомените за началото на нашата любов….

IMG_5143

Обичаме града на лагуната и едва ли някога ще ни омръзне да се лутаме безцелно из малките канали и тесни улички.

IMG_5098

Венеция е като роза, която всеки момент ще разцъфне и ще ви опияни с аромата си. Из малките улички се крият „съкровища“, които чакат да бъдат открити.

IMG_5091

Удивително е колко тайни местенца крие романтичният град. Едва ли има друго място с подобно излъчване.

IMG_5148

Най-много обичаме да се губим във Венеция, видели сме всички популярни забележителности и сега всяка разходка ни е безцелна. Просто се потапяме в прекрасната и′ атмосфера.

IMG_5084

Няма формула за перфектната обиколка на Венеция, просто и′ се насладете.

IMG_5117

Несъмнено това е една от задължителните спирки в Италия. За повече информация може да прочетете и Венеция- „Необходимия чар на откраднатото удоволствие“.

По принцип нямах намерение да пиша за популярните градове, но много хора ме питаха защо не пиша за тях, все пак те са „лицето“ на Италия и наистина е така.

Реших да ви разкажа за нашите впечатления в един пост, но няма да се получи…..затова очаквайте продължение….

DSC_0760
Firenze

To be continued…

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ II

Флоренция… Това е следващата задължителна спирка в Италия. Столицата на Ренесанса. Град с много изкуство, богата история, легенди и мистерии. Може би това е градът…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s