ПОМПЕЙ – ГРАД ОТ ПЕПЕЛТА

IMG_0396

Помпей– една злощастна история, погребана под пепелта за векове и възкръснала за да ни разкаже за своята гибел.

IMG_0565

Близо до Неапол се издига Везувий, един от все още действащите вулкани в Европа, чието най-мощно изригване е било през 79г.сл.Хр. Безмълвен свидетел на това природно бедствие са откритите през XVIв. останки на древен град, изумително запазил своята архитектура и история под дебел слой пепел.

IMG_0400

В рамките на огромна площ, разкопките разкриват цял град, голямо количество изключително ценни артефакти. Този археологически парк е един от най-посещаваните в Италия след Пантеона и Колизеума.

IMG_0403

В предвид площта, която заема за цялостно разглеждане са необходими поне три дни, но има и по-кратки маршрути, които показват само най- интересните забележителности. Ние естествено за петте часа прекарани там под парещото слънце успяхме да видим само половината от това очарователно пътуване в миналото.

IMG_0406

Археологическите разкопки разкриват девет обособени района подобни на квартали в града, оставили ясни следи за град, който по време на римската епоха се радва на архитектурно и икономическо великолепие, любимо място за почивка на римската аристокрация.

2C838A62-9ED5-4259-AB3B-F0A8CB9D971A

Структурата на е града е с прави улици, къщи подредени в квадрати повечето с вътрешни дворове и атриуми. Проста и удобна урбанизация.

IMG_0552

Парка има няколко входа, този през който влязохме ние ни отведе пред амфитеатъра. Това е една от най-старите и запазени арени в света.

Предназначен е за гладиаторски битки и около 20 000 зрители.

IMG_0408

IMG_0546

Трибуните са разделени на три сектора като първите редове са били запазвани за най-влиятелните граждани, средните били за буржоазията, а най-горните за обикновените граждани, които могат да си позволят представлението.

IMG_0422

Сградата е разположена в периферията на града, с цел да улеснява достъпа на много хора до нея. Външните и вътрешните стълби са проектирани така, че посетителите да могат да се придвижат свободно по местата си.

IMG_0410

Имайте в предвид, че освен интересна разходка в миналото и историята на археологическия парк, може да разгледате и интересни експозиции в изложбената зала на обекта (нова сграда в близост до амфитеатъра).

IMG_0431

По време на нашето посещение беше изложена Египетска експозиция. Имахме възможността да се докоснем, макар и малко до една друга древна и много интересна култура.

IMG_0535

IMG_0536

IMG_0537

Навлизайки в ядрото на древния град пред вас се откриват различни видове сгради- малки къщи, перални, магазинчета, таверни, публични домове.

Един от впечатляващите комплекси е Praedia of Giulia Felice.

Името произлиза от надпис, изобразен на фасадата намиращ се сега в Националния археологически музей в Неапол.

IMG_0436

Комплексът представлява „градска вила“ , характеризираща се с големи зелени площи, градина, термални басейни и атриум.

IMG_0434

Стаите в комплекса са били отдавани под наем, имало е странноприемница, мраморна баня и магазини, където са отсядали пътуващите търговци.

IMG_0439

IMG_0441

Термалната инсталация на комплекса захранвала баните и басейните в градината и превръщала идиличното място в прекрасен СПА център.

IMG_0451IMG_0444

Стените на помещенията са украсени с фрески, подовете с красиви мозайки. Всичко това „говори“ за едно изключително за времето се луксозно имение.

IMG_0443

IMG_0442

Това е една от първите къщи открита при разкопките в Помпей, датираща от Iв.пр.Хр. Архитектурен шедьовър за този период.

Продължавайки по улиците на древния град, впечатление правят големите чешми на тротоарите. Може би са служели за водопой на конете.

IMG_0458

IMG_0460

Интересни са и пешеходните пътеки, представляващи големи каменни блокове пресичащи улиците. Целта с която са поставени не е за точно определено място за пресичане, а да може хората да преминават на другата страна на улицата когато завали дъжд.

IMG_0485

Въпреки, че са имали доста добре развита канализационна система, при силните дъждове улиците се превръщали в реки и пресичането било трудно (нещо, което е познато и до днес).

IMG_0475

Градът е бил доста богат, освен туристическа дестинация е бил и важен търговски център. Имал е около 30 хлебарници, много ресторанти за бързо хранене, обществени бани и административни сгради.

IMG_0464

Термалните бани в Помпей са били изключително пищни, с много СПА съоръжения, дори имали и фитнес зала. Архитектурата им значително повлияла на римските бани, които познаваме днес.

IMG_0511

Привилегия да ползват богато украсените терми имали само мъжете. Жените се къпели в специални женски бани, които били снабдени само с душове и вани, липсвали красивите мозайки и цветните стенописи.

IMG_0519

Графити красят стените на много от къщите, а на други има надписи, все едно хората са си комуникирали като си оставяли бележки на стените. Нещо като древен чат.

IMG_0507

IMG_0521

Форумът е централния площад, сърцето на града.

Именно тук се намират най-важните административни сгради, тук се провеждали религиозни събития и търговски дейности. Това е центъра за ежедневната дейност на жителите на Помпей.

IMG_0524

IMG_0522

В Градината на бегълците ще се срещнете с „живите“ доказателства за трагедията сполетяла града и това, че никой не може да се противопостави на природните бедствия. Тук се намират отливки на жертвите открити при разкопките и покрити с одеяло от лапили.

IMG_0405

Телата се съхраняват в специални витрини, за да се предпазят от замърсявания.

IMG_0404

Благодарение на съвременните техники за изследване, днес можем да научим много за живота и бита на тези хора.

Първите древни заведения предшественици на „fast street food“ са открити именно в Помпей.

Hause and Thermopolium of Vetutitus Placidus. Термополиум са характерни и много популярни в римско време заведения за бързо хранене.Нещо като древен McDonalds.

IMG_0502

Термополиумът на Ветутитус представлява помещение отворено към улицата, с мраморен бар, в който са вградени характерни контейнери за съхранение на храна и стаи в задната част с каменни маси и седалки, на които са се хранели посетителите или са си взимали храна за в къщи.

IMG_0488

Какво са яли хората през Iв.сл.Хр. ?

Откритите находки са отличен източник на информация.

Благодарение на факта, че лавата е овъглила много от хранителните им запаси, можем да добием представа с какво са се хранили жителите на града.

IMG_0554

Местната кухня предлагала богато разнообразия на хляб и хлебни изделия имайки в предвид броя на пекарните в града, хората са консумирали много тестени изделия.

IMG_0489

IMG_0556

Освен хлебни продукти храната им е била богата и на бобови растения, зеленчуци и сушени плодове.

IMG_0557

Някои от ресторантите в съвременния град са създали специално меню с мото: „Днес преди две хиляди години- преоткриване на древен Помпей на масата“, с помощта на древни писания на латински автори, които ако не прецизни рецепти, то има описания на процеса на приготвяне на ястията или аромата, обичаите и културата на хранене.

Работно време:

1 ноември- 31 март             8:30- 17:30 (последен вход в 17:30)

1 април- 31 октомври         8:30- 19:30 (последен вход в 18:00)

Входна такса- 18,00 EUR

Билети за археологическия парк си купете от касите или онлайн от сайта, към тях получавате карти и брошура с описания безплатно! Около обекта има много „търговци“, които ви предлагат същите брошури и карти за 20,00 EUR!

Когато излезете от руините не подминавайте малките заведения за хранене. Легендарната пица „Маргарита’ произлиза точно от района на Неапол и именно тук е най-добре приготвена. Все пак след толкова дълга разходка организма има нужда от повече въглехидрати за рестарт.

IMG_0563

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

2 thoughts on “ПОМПЕЙ – ГРАД ОТ ПЕПЕЛТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s