МОДЕНА – С ПЪЛНА ГАЗ КЪМ КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА, БАЛСАМОВИЯ ОЦЕТ И СРЕДНОВЕКОВИЕТО

IMG_5837

Малкото градче, разположено в сърцето на Емилия- Романя ни омагьоса със средновековна красота, гостоприемен дух и семпла архитектура. Богата история, гастрономически традиции и класически дух се усещат из малките тихи улички и предразполагат за една много приятна разходка.

IMG_5890

Историческият център е задължителна спирка на туристите. Тук са концентрирани много средновековни сгради, музеи и красиви площади.

IMG_5877

В центъра на Piazza Grande се намира Катедралата на Модена. Построена е през 1319г. и обект на Световното културно наследство на Юнеско. Красивата сграда в романски стил е сърцето на града.

IMG_5885

IMG_5882

Готическата камбанария на катедралата се извисява високо над града и е един от неговите шедьоври. Само можем да си представим каква прелестна гледка се разкрива от там (до колкото ни е известно не е достъпна за посетители, а ако е, значи сме пропуснали).

IMG_5871

IMG_5878

Palazzo Comunale е другият шедьовър на площада. Неговото изграждане датира от средата на XIIв., но е завършен през XVIIв., когато всъщност са обединени няколко административни сгради за да добият днешния си облик на единен дворец. В момента в сградата се помещава кметството.

Часовниковата кула се издига на мястото на древен купол, който се е срутил по време на ужасяващо земетресение през 1671г.

IMG_5872

IMG_5880

Прекрасният облик на Модена е запазен през вековете и отразява историята за великолепието на една отдавна отминала епоха.

IMG_5891

Модена е удоволствие за посетителите през всеки сезон. Прекрасната архитектура, малките улички и стотиците арки рисуват прелестна картина, а липсата на тълпи от туристи позволява да и се насладите на сто процента.

IMG_5865

IMG_5869

Градът е бил обитаван още през IIIв. пр.н.е. от различни племена. Разцвета му е по време на Римската империя, когато благодарение на централното си местоположение през града са минавали много важни пътища водещи към Рим.

IMG_5887

Това време е оставило прекрасни архитектурни следи след себе си. Из целия център има малки закътани площади, които ни впечатлиха с интересни фонтани, тихи тратории и заобиколени от типични за Италия сгради.

IMG_5855

IMG_5858

Като стана дума за заведения за хранене, Модена е известна по цял свят със своите вкусове и изкуството на добрата храна. Именно от тук започва производството на Aceto Balsamico di Modena, оцет с деликатен аромат и хармонична киселинност. Традиционната рецепта на балсамовия оцет датира от Римската империя и е съхранена и до днес.

IMG_5859

IMG_5862

Ако Модена беше храна, то тя щеше да е черешката на тортата. Това, което ни доведе в Модена е един малък и кокетен ресторант, който за втори път оглавява класацията за 50-те най-добри ресторанти в света на сп. „Restaurant“.

 Osteria Francescana печели първият си приз през 2016г., 2017г. оглавява второто място, а през 2018г. отново е на върха.

IMG_5841

Създателят на легендарния ресторант, Chef Massimo Bottura е с репутация на една от най-иновативните и креативни фигури в света на кулинарното изкуство. Той умело преплита традициите с изразена модерност като по този начин представя италианската кухня на съвсем друго ниво.

IMG_5840

Chef Massimo Bottura създава диво въображаеми ястия, вдъхновени от детски спомени, произведения на изкуството и дори инциденти в кухнята. Блюдата приличат на платната на Салвадор Дали, а въображението му стига до там, че дори е измислил ястие, което се казва „Пет века Пармезан“-гениално творение с една единствена основна съставка.

За да посетите очарователния ресторант, трябва да си направите резервация няколко месеца по-рано. Популярността му е толкова голяма, че списъкът на чакащите е доста дълъг.

IMG_5853

Именно поради тази причина и ние не успяхме да го посетим през това пътешествие, но имаме добър повод да се потопим отново в магията на Модена.

IMG_5846

Кулинарният туризъм е любим на цялото семейство. (Виж Вкусът на Каталуния, Храната в Ливорно- енергия, характер и страст, Panifico Taliani- вкусът на Марема, Фестивал на жабите- Паганико )

Освен прекрасната храна и кулинарните изкушения, Модена е роден град на един велик „глас“ в оперното изкуство. Покойният тенор Лучано Павароти е живял в прекрасно имение в покрайнините на малкия град.

IMG_5730

Днес приказният дом е отворен за посетители Casa Museo Luciano Pavarotti.

IMG_5731

Модена е роден дом на много гении, но несъмнено няма как да пропуснем „червените кончета“, които се срещат из улиците по цял свят.

IMG_5604

Enzo Ferrari Museum е неизменна част от историята на града.

Код червено само за ценители!

Колкото и малък град да е Модена, той е изключително красив и интересен.

По някакъв начин тези малки градчета остават скрити зад популярността на големите им събратя, и без да искаме ги подминаваме, но тук се усеща най-добре духът на Италия, нравите на хората, техните традиции.

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s