140 ГОДИНИ „РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ“

 На 03.04.19г. София празнува 140 години като столица на България.

София е град с богата история, натрупана с хилядолетия. Важен фактор за възникването на града е географското му местоположение. Намиращ се на кръстопът между изтока и запада, ранното заселване в района на София е в близост до горещ минерален извор до Владайската река.

Множеството архитектурни паметници и древни останки разказват за едно впечатляващо минало на София.

Макар да е един от най-старите градове в Европа, София е и една от младите й столици. Избрана е за административен център на Третата българска държава от Учредителното събрание в Търново на 3 април 1879 г. по идея на проф. Марин Дринов.

Днес се проведе тържествено честване по случай 140 години София като столица на България. Официалната церемония се състоя на пл. „Свети Александър Невски“.

Честванията започнаха с архиерейска литургия оглавена от белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит в храма „Света София“.


На церемонията присъстваха много политически фигури депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Александър Ненков, бившият министър на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, представители на Столична община и други , начело със столичният кмет Йорданака Фандъкова.

В своята реч кмет Фандъкова призова столичани да обичат и да се грижат за града си, защото „градът е такъв, какъвто заедно си го направим“.

Осветени от епископ Поликарп бяха 140 училищни знамена, а 11 столични училища за първи път получиха своите флагове.Младите знаменосци обещаха да пазят знамето, защото то е символ на града и училището.

Реч произнесе и министърът на образованието Красимир Вълчев. Той сподели, че в центъра на празника е училищното образование и голяма част от историята на София се дължи на духовното развитие и развитието на образованието.

Освещаването на училищни знамена е традиция, която се изпълнява само на кръгли годишнини от обявяването на София за столица.

Младите знаменосци гордо маршируваха след Гвардейския представителен духов оркестър.Церемонията завърши с тържествено полагане на венци пред паметника на Незнайния войн.Нека бъдем по-толерантни, да се грижим и уважаваме нашият град, да го направим по-красив и проспериращ, да дадем добър пример на нашите деца, защото това е „нашият дом“ и в него градим бъдещето си.

„Расте, но не старее“.

Buon viaggio…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s