ЛАЗУРНА КРАСОТА НА КАП ФЕРА – ВИЛАТА

Френската ривиера (Лазурен бряг) е несъмнено една от най-красивите и живописни брегови ивици в света. Южното френско крайбрежие е популярно още от зората на XIXв., когато кралски особи и аристократи от цяла Европа били привлечени от мекия средиземноморски климат, прекрасните плажове и великолепна природа.

IMG_2162

Там е мястото, където слънцето целува морето и се отразява като посипани диаманти в него, наситеният лазурен цвят, великолепната растителност и величествените склонове на Алпите, пред вас се разкриват невероятни живописни спиращи дъха пейзажи.

IMG_2172

Сгушен между прелестната Ница и луксозният Монако е разположен „престижният остров на милионера“ Saint-Jean-Cap-Ferrat.

„Аварийният люк на Монако за хората, обременени с вкус“

Съмърсет Моъм

По крайбрежието на полуострова е осеяно с разкошни имоти, скрити зад големи порти за които се твърди, че са едни от най- скъпите в света, се крие един безценен и достъпен диамант- Villa Ephrussi de Rothshild.

IMG_2174

Вилата се намира в най-високата точка на полуострова и предлага най-впечатляващите гледки към бреговата линия на Френската ривиера.

IMG_2177

Първото, което се забелязва изкачвайки се към вилата е нейната венецианска стилна конструкция, боядисана в най-прекрасния цвят на розовото.

IMG_2181

Както подсказва името й, Villa Ephrussi de Rothshild не е случайно построена. Шарлот-Беатрис дьо Ротшилд е потомка на знаменитата династия банкери. Също като баща си Алфонс дьо Ротшилд, Беатрис е била страстен пътешественик и колекционер на луксозни резиденции и произведения на изкуството.

IMG_2182

Площта на имението е във формата на кораб, а лоджията на вилата наподобява мостик и морето се вижда от всички страни, дори градинарите са облечени като моряци.

IMG_2374

Когато е едва 19 годишна, Беатрис се омъжва за украинският банкер и коневъд, барон Морис Ефруси. След двадесет годишен брак и невъзможност да създадат поколение поради здравословното състояние на Беатрис, те се развеждат, но по това време на разводите не се гледало с добро око, затова  имението останало с фамилните имена на двете династии- Ефруси де Ротшилд.

IMG_2184

След развода баронесата потърсила утеха не в нова любов, а се впуснала в нещо много по-вдъхновяващо, пресъздавайки рая на Лазурния бряг. Строителството на райското имение започнало през 1905г. и продължило шест години, под ръководството на 20 архитекта, докато мечтата на Беатрис не се превърнала в реалност.

IMG_2244

Още с прекрачване прага на великолепната вила, попадате в голям вътрешен двор, който е централното помещение на вилата, обградено от изящни розови  колони с мрамор от Верона, поддържащи арки в италиански възрожденски стил, множество произведения на изкуството от Средновековието и Ренесанса, както и най-различни елементи и сувенири от стари хотели,  катедрали и църкви, които баронесата е събирала по време на пътешествията си.

Сякаш целия свят е събран в длан и около него е построен дворец.

IMG_2188

Вътрешният двор е двуетажно помещение, което е отправна точка за посетителите, входовете на всички останали помещения са разположени в него. Това е мястото, където Беатрис е посрещала гостите си и е организирала грандиозни приеми.

IMG_2191

Големият салон на приземния етаж е помещение, с разнообразни мебели, които някога са принадлежали на френски крале и благородници. Стаята е била проектирана за почивка и разговор след вечерята.

IMG_2189

Стените са украсени с дървени панели и статуи от XVIIIв., някои от които са от хотел Hotel de Crillion в Париж. Картините са на френския художник François Boucher.

IMG_2193

В „порцелановата стая“ ще откриете забележителни порцеланови произведения на Serves и Meissen. Може да се насладите на „вази от три века“,  принадлежали на бащата на Беатрис.

IMG_2198

Беатрис е била ценител на висококачествения порцелан, витрината съдържа изключително редки и необичайни експонати на Vincenes porcelan.

IMG_2238

„Синята спалня“ се отличава с цветни свитъци, окачени на стените, картини на екзотични животни като ибиси, маймуни и др. Декорите са вдъхновени от антични декорации, открити при разкопките на Помпей. Те оказват голямо влияние върху изкуството през втората половина на XVIIв.

IMG_2239

Чайната стая е романтично място за лек обяд или елегантен следобеден чай в незабравима атмосфера. Чаят е 5 евро, но за 12 евро може да се поглезите с богат избор на прясно изпечени сладкиши.

IMG_2195

IMG_2196

Удивително стълбище води до второто ниво на вилата.

Докато се изкачвате пред вас се разкриват впечатляващи гледки към залива.

IMG_2241

На стените са окачени семейни снимки на фамилия Ротшилд, както и кадри от строежа на вилата.

IMG_2242

На второто ниво посетителите могат да видят не само обществените помещения, но и частен апартамент, който ексцентричната баронеса е споделяла със своите домашни любимци.

IMG_2204

Будоара на Беатрис дьо Ротшилд разполага с красиви прозорци от които се открива прекрасен изглед към залива Beaulieu-sur-Mer и Monaco.

IMG_2207

Богатство от важни мебели и килими, принадлежали на крал Louis XIV и бюрото на Marie-Antoinette, които първоначално са били използвани във Versailles.

IMG_2213

IMG_2216

Обърната на запад към залязващото слънце, спалнята на баронесата е обзаведена с венецианско легло, покрито с китайска коприна и с мотиви на цветя и птици.

IMG_2203

До леглото е изложена нейна рокля, както и приборите й за следобедния чай. Всичко е непокътнато, сякаш тя все още живее във вилата.

IMG_2206

Второто ниво на вилата е с голямо отворено квадратно пространство под формата на тераса над вътрешния двор.

IMG_2208

IMG_2209

Фантастични картини украсяват вратите и стените, докато на други висят гоблени и килими.

IMG_2210

Старинни часовници тихо напомнят на посетителя, че всъщност времето не е спряло и това е само началото на една „райска разходка“.

IMG_2211

IMG_2212

Задължително отделете поне десет минути за да се насладите на великолепната гледка от лоджията.

IMG_2222

„Стаята за гоблени“, както се разбира от името,  има уникална колекция от гоблени, като доминира „Бакхус  и Ариадна“ дело на кралския гобленист.

IMG_2236

Стаята е предназначена за развлечения и забавни игри.

IMG_2237

Местоположението на вилата е истинска атракция с девет изящни градини, които френското министерство на културата определя като „Забележителните градини на Франция“.

Работно време:

Януари- Юни; Септември- Ноември

всеки ден 10:00- 18:00 часа

Юли и Август

10:00- 19:00 часа

Ноември- Януари

понеделник- петък 14:00- 18:00 часа

събота и неделя 10:00- 18:00 часа

Цени:

Възрастни- 14 € , деца (7-14 години) -11

To be continued..Лазурна красота на Кап Фера- градините

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

6 thoughts on “ЛАЗУРНА КРАСОТА НА КАП ФЕРА – ВИЛАТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s