ВЕЛИКИЯТ ЗАТОЧЕНИК НА ОСТРОВ ЕЛБА

Според една легенда Афродита, родена от морската пяна, загубила една перла от огърлицата си, докато се опитвала да достигне своя любим Ерос на брега. Тази перла стигнала до крайбрежието на Адриатическо море и се превърнала в остров Елба.

IMG_1063

Елба е най-големият остров в Тосканския архипелаг и третият по големина в Италия след Сицилия и Сардиния.

IMG_1087

Историята на Елба винаги ще остане свързана с най-прочутият жител на острова- Наполеон Бонапарт. До днес са запазени две от резиденциите му- Вила дей Мулини в Портоферайо и Вила Сан Мартино.

IMG_1074

Museo Nazionale delle Residenze Napoleoniche dell’isola d’Elba – Villa di San Martino

Забележителната Вила Сан Мартино, на 6 километра от Портоферайо е избрана от Наполеон за негова частна резиденция по време на заточението му на острова продължило около десет месеца.

IMG_1114

Името на вилата се отнася до мястото, където е построена в подножието на едноименната планина.

Френският император за десет години извървява цялата йерархия в армията на тогавашна Франция. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. Женен е два пъти – за Жозефина Боарне и за Мария-Луиза Австрийска.

IMG_1113

Бонапарт става известен по време на Първата френска република и води успешни кампании срещу Първата и Втората анти френски коалиции. През 1799г. организира преврат и става първи консул, а пет години по-късно на 18 април 1804г. е провъзгласен за император на Франция. През първото десетилетие на 19-ти век Френската империя е въвлечена в серия от конфликти – т.нар. Наполеонови войни, които включват всички големи европейски сили.

IMG_1123

Френската инвазия в Русия през 1812г. е повратна точка в личния и политически живот на Наполеон. Неговата Велика армия е силно пострадала в кампанията и никога не се възстановила. През 1813г. обединените сили на Шестата коалиция побеждават при Лайпциг, а следващата година нападат Франция и Наполеон е принуден да абдикира и е заточен на остров Елба.

IMG_1122

Още в първите дни на заточението си, Наполеон обиколил острова и избрал място, на което да се построи неговата резиденция, която да не отстъпва по комфорт, лукс и изтънченост на резиденциите в Парижкия двор.

Вила достойна за император.

IMG_1201

Вилата е построена на две нива. Долното ниво някога е било бална зала в която Наполеон е организирал приемите си, в момента е галерия.

IMG_1202

С множество колони, изящни тавани и подове, доказващи великолепие, стил и класа достойни за император.

IMG_1125

От галерията стълбище води до второто ниво, където се намира огромна тераса, от която се разкрива прекрасен изглед към Портоферайо.

IMG_1126

Наполеон е бил блестящ стратег, което си личи от местоположението на вилата.

Заставайки на терасата освен прелестния изглед може да се види ако има нападение по вода, въздух или суша. Така великият пълководец е следял за безопасността си по всяко време на денонощието.

IMG_1173

IMG_1127

„Императорски орел“ е отличителен знак на Императорската гвардия, елитната войска на Наполеон по времето на Първата Френска Империя.

IMG_1198

Навсякъде из вилата има статуи на орли, като доказателство за величието на Великата френска гвардия.

IMG_1130

На второто ниво на вилата се намира самата резиденция на Наполеон състояща се от осем стаи обзаведени със стила и лукса за времето си.

IMG_1132

Резиденцията сама по себе си също се състои от две нива. Приземният етаж е за обслужващия персонал. Там се намират кухнята и банята, както и спалните на служителите и е затворено за посетители.

IMG_1136

IMG_1133

Във второто ниво са покоите на императора. Първата стая  е вестибюл за сутрешните кафе или чай. Втората е предверието на генералите.

IMG_1143

IMG_1145

Третата и четвъртата са стаите на генералите, най-близките довереници на Наполеон. Стаята на ген.Антоан Дроуот и стаята на ген.Анри-Гатиен Бертран.

IMG_1147

„Love knot“ е помещение посветено на брака на Наполеон с Мария-Луиза, втората съпруга на императора и майка на единствения му син.

IMG_1148

„Любовният възел“ е изобразен като фреска на тавана с два гълъба свързани с панделка, които се отдалечават един от друг, но същевременно по този начин затягат възела помежду си.

IMG_1151

2DDDD289-469B-4E6D-B3DD-42B3AEC0B580

IMG_1152

От „любовната“ стая се преминава в спалнята на Наполеон от чиито прозорци се открива прекрасна гледка към градината на имението и пристанището на Портоферайо.

IMG_1153

Следва втората дневна предназначена за следобедна почивка.

IMG_1158

Със своите масивни мебели и удобни кресла, тази стая наистина вдъхва комфорт, уют и спокойствие.

IMG_1156

Последната стая е най-впечатляващото и основно помещение в цялата резиденция. 

„Egiptian room“ се отличава със стенописи, напомнящи за военната експедиция на Наполеон в Египет.

IMG_1160

Предназначена за столова, тази стая впечатлява с интересна концепция на дизайн в египетски стил и пейзажи, изящни барокови мебели, стенописи и папируси.

IMG_1161

IMG_1165

В центъра на стаята е разположен осмоъгълен басейн предназначен за поставяне на папирусни растения.

IMG_1162

На тавана има изобразен голям зодиак.

IMG_1164

За съжаление градините на имението за затворени за посетители, само малка част от великолепието им може да се види.

IMG_1179

След напускането на Наполеон от острова, Вила Сан Мартино е била изоставена, докато руският княз Анатолий Демидоф се оженил за една от племенниците на Наполеон.

IMG_1142

След брака си той придобил имението и го превърнал това, което днес е известно като „Galleria Demidoff“, предназначено да съхранява спомени и произведения на изкуството за „Наполеоновия мит“.

IMG_1188

Непосредствено до основната сграда е построена по-мака, която някога е била конюшня. Сега е билетния център на музея.

IMG_1185IMG_1187

Цената на входа е 5 евро.

IMG_1121

След като излезете от вилата, както на всяко историческо място попадате на най-разнообразни сувенири свързани с императора.

IMG_1203

От картини до магнити, картички, статуетки, вина и най-емблематичното – бира с вкус достоен да носи лика на Наполеон.

IMG_1209

Тук ще срещнете и една много забележителна възрастна жена Nonna Adua, от която ако разбирате езика може да научите много традиционни рецепти от италианската кухня, както и да си купите нейната готварска книга.

IMG_1099

IMG_1100

„Наполеоновата следа“ се усеща навсякъде около Портоферайо, но най-вече може да се докоснете до живота и личността на императора във вилата му.

„Силен човек е този, който може да прекъсне по своя воля връзката между чувствата и мисълта“.

Наполеон Бонапарт

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

One thought on “ВЕЛИКИЯТ ЗАТОЧЕНИК НА ОСТРОВ ЕЛБА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s