САТУРНИЯ – ИЗУМИТЕЛНИТЕ ТЕРМИ НА ТОСКАНА

Вие имате ли си любимо място? Някое, което да ви кара да се усмихвате само при мисълта за него? Това е нашето! Колкото и да се опитвам чрез думи да ви опиша тази красота – винаги е малко. Просто не се получава. Това е място, което на 100% препоръчвам да се види. И то не веднъж.

Когато преди почти двадесет години дойдохме тук за първи път, останахме поразени от тази съвършена природна красота (нямам снимки от този период, поне не дигитални). Години наред се опитвах да опиша на хората какво е Сатурния и защо почти всеки път се връщаме тук, но истината е, че ме разбраха чак когато доби популярност в социалните мрежи. За всичките тези години сме видели много метаморфози на изворите, сега не беше изключение.

Рай в средата на нищото

Сатурния се намира в централна Италия и най-близкият голям град, на около 60 км. е ГРОСЕТО. Наоколо, освен ПИТИЛЯНО няма друг достатъчно популярен туристически обект, който да влиза в програмите на туроператорите, затова най-добре е да си спретнете сами подобна екскурзия. Открих няколко агенции, които предлагат посещение на термите, но честно казано ми се виждат доста скъпи. Поради това, че напоследък туристическата слава на това райско кътче главоломно нарасна (и има защо), хотелите там също са доста „солени’. Съвет – ако сте без кола в Италия, вземете си под наем и си направете еднодневна екскурзия. Хем ще видите нещо прекрасно и вече много популярно, скоро може да стане и много модерно (ако го надушат родните инфлуенсъри), хем ще релаксирате в безплатен и натурален СПА център. Да, това е най-големият природен СПА център в Европа.

Как да стигнете:

Както вече споменах, най-близкият областен град е Гросето, но от Рим също е удобно. Намира се на около 160 км. на север от столицата и трябва да тръгнете по магистралата за Чивитавекия. Най-лесният начин е да потърсите Сатурния в навигацията, обаче има една уловка. Ако напишете Terme di Saturnia, навигацията ще ви откара до малко село след изворите. Трябва да зададете Cascate del Mulino за да пристигнете на точното място. Паркинга се намира на около 400 м. Цената е 2 € на час. Преди няколко години точно до каскадите имаше голям безплатен паркинг, но вече е къща за гости. На мен лично ми е удобно да работя с координати. GPS Cascate del Mulino: 42.648636, 11.511819, GPS Parking: 42.651652, 11.511674.

За тези от вас, които пътешестват с кемпер или каравана, на 1,5 км от термите има Area sosta – място за почивка. Цената е 16 € за 24 часа, 12 € за 12 часа, ток – 3 €. Отворено е денонощно, може да паркирате ако пристигнете през нощта и да платите на следващият ден, когато отворят рецепцията. Мястото разполага с душове – 0,50 € и бар за закуски. Ако не ви се ходи пеша до изворите, може да си поръчате и транспорт до там – 2 € на човек. Единственият недостатък е, че повечето терени са без сянка. Координати – Area sosta Camper Saturnia GPS: 42.656223, 11.503562

Пътят от Гросето е изключително живописен и оформя прелестна тосканска картина докато шофирате. Най-красивата част е малко преди да пристигнете. От ляво се разкрива най-изумителната гледка на Сатурния. Трябва да сте бързи, защото има място само за 4-5 коли (зависи как са спрели останалите). В Google maps мястото е обозначено като Belvedere. Вижте сами за какво говоря:

Термите на Сатурния известни като „каскади“, „водопади на Горельо“ или „водопадите на Мелницата“ са безплатни и винаги отворени дори и през нощта. „Каскадите“ са популярна дестинация за срещи на местните жители и туристи, а факта, че са свободни ги прави още по-привлекателни. Ако посетите Сатурния през лятото рискувате да намерите твърде много хора за вашия вкус. Особено през уикендите термите се „атакуват“ от много чуждестранни туристи, но поради нарасналата им слава и през делнични дни пак има много хора. Ние знаем това и точно поради тази причина отидохме в понеделник и пак беше пълно с туристи. Няма подходящ сезон или ден за посещение. Просто се примирете, че там целогодишно има хора и няма да успеете да си направите снимка като в социалните мрежи без обработка.

Другият съвет, който ще дам на дамите е – не посещавайте изворите с нов бански, бижута и джапанки. Банските ви после със седмици ще носят „аромата“ на сяра, бижутата ви ще потъмнеят а с джапанки няма да стигнете до никъде, най-много да ударят по главата човека от долния басейн. Терена е терасовиден и в комбинация с постоянно течаща вода, в крайните басейни глина примесена с камениста почва, отделно за да стигнете до горно ниво трябва да прескочите варовикови стъпала джапанките са „мисия невъзможна“. Най-удобният начин за придвижване са затворени обувки за плуване. Така, че мили дами оставете суетата на инстаграм и се насладете на това природно чудо без излишен лукс.

SPA – Sanus per aqua – здраве чрез вода

Водата от извора е с 37 градуса по Целзий и се характеризира със значителен поток около 800 литра в секунда, който след няколко стотин метра се изхвърля в серия от малки водопади и след това в много характерни варовикови басейни, някои от тях покрити с лечебна глина, която абсорбира микроелементи от водата и се използва в козметичната индустрия. Ако сте решили да си вземете глина за домашна употреба имайте в предвид, че износа й е забранен и освен, че ще ви я конфискуват на границата, може да заплатите и солена глоба.

От горната страна на мелницата над потока са поставени големи пръти, за които хората се държат когато се потапят, в противен случай рискуват да полетят към „каскадите“. Ако се престрашите да влезете, благодарение на значителната скорост с която се движи водата, получавате уникален масаж до всяка клетка от тялото си. До там вече се стига по-трудно, защото са поставени заграждения, но все още е достъпно по една пътека от главното шосе. Обаче, ако искате след това да слезете в басейните, трябва да обиколите отново по пътя. Прекият достъп в момента е ограничен а може би когато отидем отново, тази част съвсем ще е затворена.

Факти и история

От научна гледна точка водата  на Сатурния е богата на много минерални соли, сяра както и газовете сероводород и въглероден диоксид.

В началото на ХХ век пълният анализ на химичните характеристики на водата е извършен от Химическите отдели на университетите в Сиена, Пиза и Рим и потвърждава нейните здравословни свойства, които са ефективни за кожата, дихателната и скелетно-мускулната система. Според различни експерти това е най-добрата топла вода открита в Италия.

През 1865г. др. Bernardino Ciacci възстановява и обновява съществуващи сгради като създава SPA център наречен Terme di Saturnia, който днес е един от най-добрите и най-луксозните в Италия. През 1978г. регион Тоскана разрешава постоянното отваряне на центъра с терапия с  балнео кал и така започва пътят, който е довел Terme di Saturnia до световната слава, постигната днес.

Според исторически данни Римляните са първите, които са се възползвали от лечебните свойства на тези води. Създават сгради за терапевтична експлоатация на източника, чиито многобройни находки свидетелстват за тяхната работа. Може би етруските също са се възползвали от мястото ако се има предвид множеството останки от техните некрополи в областта.

В света на легендите

Няма как подобно изумително творение на природата да е останало скрито за древните народи и да не е било обект на легенди. През Средновековието особеността на това място, благодарение на водната пара, освободената топлина и миризмата на сяра създават много легенди.

Най-популярна е легендата за Бог Сатурн, който е бил уморен от постоянни войни между човеците, изпратил гръмотевица на земята с която сътворил вълшебен топъл извор, за да омиротвори човечеството.

Друга легенда гласи, че от тук е излязъл Дяволът, когато е напуснал подземния свят. Територията е била описвана като място, където изчезвали омагьосани води, които се превръщали в пара, а горещите басейни разпространявали остър мирис на „Сатанин“ във въздуха. Смята се, че тук се извършвали и заклинанията и съботните ритуали на магьосниците и вещиците.

Каквото и да се разказва в легендите, Сатурния е едно вълшебно място, което си заслужава да се посети. Уникално със свойствата на термалните води, варовиковите скални басейни изкопани от водопада и обградено от тръстикови лехи и ливади. Очарователен извор, където ви очаква едно незабравимо преживяване, което ще остане завинаги в сърцата и спомените ви.

Е, вече знаете кое е любимото ни кътче в Тоскана.

Buon viaggio…

Последна редакция – 03.10.2022 г.

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram

ВИЖ НАБЛИЗО

СОВАНА – МИСТЕРИИ И ЛЕГЕНДИ

Sovana- етруската област на туфите Има много легенди, които от зората на времето превръщат Сована в мистериозно място, пълно с…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

ПИТИЛЯНО

Когато преди няколко години посетихме Метеора в Гърция, бяхме запленени от красивите манастири „кацнали“ върху величествени скали и прелестните гледки…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s