САТУРНИЯ – НАЙ-ГОЛЯМОТО БЕЗПЛАТНО SPA В ЕВРОПА

SPA – Sanus per aqua – здраве чрез вода

Термалните бани на Сатурния са широки и многобройни и оформят прелестна картина, докато шофирате по пътя над тях.

IMG_1821

Водопадите на Сатурния  известни като „каскади“, „водопади на Горельо“ или „водопадите на Мелницата“ са безплатни и винаги отворени дори и през нощта. „Каскадите“ са популярна дестинация за срещи на местните жители и туристи, а факта, че са свободни ги прави още по-привлекателни. Ако посетите Сатурния през лятото рискувате да намерите твърде много хора за вашия вкус. Особено през уикендите термите се „атакуват“ от много чуждестранни туристи.

IMG_7064

Водата от извора е с 37 градуса по Целзий и след няколко стотин метра се изхвърля в серия от малки водопади и след това в много характерни варовикови басейни, някои от тях покрити с лечебна глина, която абсорбира микроелементи от водата и се използва в козметичната индустрия.

IMG_7054

Ако сте решили да си вземете глина за домашна употреба имайте в предвид, че износа й е забранен и освен, че ще ви я конфискуват на границата, може да заплатите и солена глоба.

IMG_7058

Водопадите се характеризират със значителен поток около 800 литра в секунда и се намират в близост до стара мелница. От горната страна на мелницата над потока са поставени големи пръти, за които хората се държат когато се потапят, в противен случай рискуват да полетят към „каскадите“. Ако се престрашите да влезете, благодарение на значителната скорост с която се движи водата, получавате уникален масаж до всяка клетка от тялото си.

IMG_7106

От научна гледна точка водата  на Сатурния е богата на много минерални соли, сяра както и газовете сероводород и въглероден диоксид.

В началото на ХХ век пълният анализ на химичните характеристики на водата е извършен от Химическите отдели на университетите в Сиена, Пиза и Рим и потвърждава нейните здравословни свойства, които са ефективни за кожата, дихателната и скелетно-мускулната система. Според различни експерти това е най-добрата топла вода открита в Италия.

IMG_7088

През 1865г. др. Bernardino Ciacci възстановява и обновява съществуващи сгради създава SPA център наречен Terme di Saturnia, който днес е един от най-добрите и най-луксозните в Италия. През 1978г. регион Тоскана разрешава постоянното отваряне на центъра с терапия с  балнео кал и така започва пътят, който е довел Terme di Saturnia до световната слава, постигната днес.

IMG_7063

Според исторически данни Римляните са първите, които са се възползвали от лечебните свойства на тези води. Създават сгради за терапевтична експлоатация на източника, чиито многобройни находки свидетелстват за тяхната работа.

През Средновековието особеността на това място, благодарение на водната пара, освободената топлина и миризмата на сяра създават много легенди.

DSC_0761

Най-популярна е легендата за Бог Сатурн, който е бил уморен от постоянни войни между човеците, изпратил гръмотевица на земята с която сътворил вълшебен топъл извор, за да омиротвори човечеството.

Друга легенда гласи, че от тук е излязъл Дяволът, когато е напуснал подземния свят.

Територията е описана като място, където изчезвали омагьосани води, които се превръщали в пара и горещи басейни и разпространявали остър мирис на Сатанин във въздуха. Тук се извършвали и заклинанията и съботните ритуали на магьосниците и вещиците.

IMG_1811

Каквото и да се разказва в легендите, Сатурния е едно вълшебно място, което си заслужава да се посети, уникално със свойствата на термалните води, варовиковите скални басейни изкопани от водопада и обградено от тръстикови лехи и ливади. Място където ви очаква едно незабравимо преживяване.

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

4 thoughts on “САТУРНИЯ – НАЙ-ГОЛЯМОТО БЕЗПЛАТНО SPA В ЕВРОПА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s