ГРОСЕТО ДО МОРЕТО

Местоположение

„Il Cuore della Maremma Toscana“ 

Тоскана е един от най-посещаваните региони в Италия, посрещайки както италиански, така и чуждестранни туристи, но дори тази популярна област има някои скъпоценни камъни извън утъпканите пътища, на които можете да се насладите със спокойно темпо.

Град Гросето е най-големият град в район на Тоскана, известен с името Марема. В миналото повърхността му била покрита с огромни мочурища, разнасящи малария, а името Марема се смятало за символ на мъка и отчаяние, затова и до днес го наричат“Циганска Марема“. Но, трудолюбивите тосканци преобразяват изцяло местния ландшафт: днес тази земя е символ на упоритост, на плодородие и просперитет.

История

Още в древни времена, преди появата на римляните, по тези земи са живели етруските племена, които основават селище – Роселе, намиращо се на около 5 км. от съвременния град. Етруските са дали много на света и изучавайки историята им, може да открием, че имат още много какво да дадат. Това са едни от най-загадъчните народи в света, оставили ни толкова много безценни артефакти и цели градове, а същевременно толкова малко знаем за тях.Те са построили първите градове в Европа и може би са изяли първата паста на Италия. Те са първите, които са облагородили тази област и са положили началото на съвременния ѝ облик.

Мястото, на което се намира градът до преди няколко века е било толкова блатисто, че е било невъзможно за обитаване. Издигнат е през Средновековието точно там, където етруските са минавали с лодките си през блатистата зона.

Най-мъчителната част от историята на града е изобразена с мрамор. Паметника на Леополд II от Лорена. Издигнат е на Пиаца Данте през 1846 г. и символизира жертвите на епидемията от малария. Започвайки от XVIв., маларията се превърнала в истински бич за хората, живеещи в Марема (особено за бедните работници и войниците), докато местните „синьори“ кроели планове как да подобрят състоянието си. 

Бебето, изваяно в ръцете на тази жена е нейният мъртъв син. Вторият си син тя поверява на великия херцог, който променил Марема завинаги. Неговата програма за отводняване и рекултивация на земята метаморфозира пейзажа на Марема, намалявайки заразените му блата и с тях тежкия брой на смъртните случаи от малария. Това сложило край на сто и петдесет годишна борба с коварната болест. Змията, която мачка под крака си, е маларията, а жената, тя е Марема.

Център

Това е средновековен град с огромни крепостни стени, зад които се крие красив исторически център. Някога във вътрешността на тези стени е имало затвор, чиито килии днес са проход към стария град. Именно там са разположени повечето забележителности. 

Средновековните постройки, боядисани в охра, жълт и керемиден цвят, статуите и фонтаните, напомнят за умален модел на Флоренция и Сиена, но без типичната суматоха от туристи. В това се крие очарованието на Гросето. Историята му също не отстъпва на големите, но местоположението му е малко по-всртани от утъпканите туристически пътеки, което му дава предимство като красив и спокоен град. Въпреки, че произходa му може да се проследи до периода преди Римската империя и разцвета му е през Средновековието, Гросето няма изключителни църкви, дворци и музеи, които са абсолютно задължителни. Но едно нещо, което има в изобилие е страхотната местна атмосфера. Ако обичате кафе паузите, малко пазаруване и добра доза тосканска култура, Гросето е за вас.

Има няколко площада, катедрала и красива архитектура. Тук можете да посетите и няколко интересни музея, които ще ви пренесат векове назад в миналото и ще ви разкажат впечатляващата история на града. 

Пиаца Данте е централния площад в историческия център на Гросето, забележителен със своята архитектура. Разхождайки се, често ставате свидетели на сватбена церемония, чиито главни герои са избрали средновековния облик на внушителната катедрала за да си кажат заветното „ДА“. 

Обичате ли да пазарувате? Харесва ли ви цял ден да обикаляте из цветни магазинчета в търсене на поредната страхотна находка? За любителите на шопинга тук се намират множество бутици, както на големи марки така и типични малки италиански магазинчета. През септември в цяла Италия има sconto (намаления). Може да попаднете на страхотни находки. А какво по-хубаво от историческа разходка и шопинг едновременно?

В действителност Гросето е малко повече от голям град. Центърът му се състои само от една главна улица, но тази улица е облицована с най-елегантно изглеждащите магазини, от книжарници с антични открити греди до магазин за сватбени рокли, скрит в средновековен дворец.

Из целия град сградите напомнят за древно и богато минало. Смесица от модернизъм и средновековие.

В Модерния театър в Гросето през 2013г. се е разиграла една от най-значимите сцени в последното десетилетие. Ужасяваща сцена на една „жива“ трагедия. Тук се е провело делото срещу Франческо Скетино, капитана на италианския круизен кораб „Коста Конкордия“, претърпял крушение край брега на италианския остров Джилио

Места за разходка

Освен исторически забележителности тук атракция е и Piazza Barzanti или както всички го наричт – Площада на цирка. По принцип е огромен овален и празен площад, но няколко пъти в годината го „краси“ циркова шатра. Куполите на световно известни циркови артисти изникват като трулите в Алберобело. Отблизо може да видите цялата фауна на Африка. Ревът на лъвовете редовно ни събужда сутрин. Малко е страшничко, но досега не е имало инциденти, а вечер сме свидетели на представлението макар и само с музиката от манежа.

Наблизо се намира парк Омброне, където има много забавления за малчугани, както и места за отдих за техните родители. Малко е странен според нашите разбирания за парк, в смисъл различен е от тези в България. Някак по-гол. Дърветата не са така нагъсто и алеите са по-просторни.

Тук наровете растат по дърветата, а дафинови листа служат за ограда. Има няколко заведения, както и чешма с минерална вода. Единственото неудобство са рояци от малки комари, както ги наричат – занзари. За нула време се появяват, сякаш изкачат от нищото и те правят на решетка. Репелентите са задължителният аксесоар за там.

Храна

Като голям областен град, в Гросето се предлага почти всичко за хапване. В ресторантите и траториите може да опитате както традиционна мареманска кухня, така и типичните ястия, които всички познаваме. Но, разбира се най-вкусна е домашно приготвената храна. Късметлии сме, че имаме много приятели, роднини и възможност да опитаме от всичко. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвена паста!

Освен пастата, главен герой на масата е червеното вино. Това няма да учуди никой, всички знаем, че тази област в Италия е световно известна с прекрасното си вино. Само като чуя „Тоскана“ си представям хълмистия пейзаж, изпъстрен с перфектно подредени лозя. 

Ако все пак нямате възможност да опитате домашна италианска кухня , тук има много ресторанти предлагащи прекрасни ястия. Имаме си любими, които задължително посещаваме по време на почивката си. 

Porca Vacca (луда крава) е заведение предлагащо най-вкусното телешко месо в града. Два пъти седмично месото се доставя от Аржентина. Освен перфектно приготвен флорентински стек, може да похапнете и класически ястия от тосканската кухня, както и най-сочните ребърца в града. Това е ресторант за бързо хранене с чудесна репутация и качествени продукти. Основната му „сграда“ е влакова композиция, много наподобяваща на бившия „Вагон ресторант“ в Западен парк, който го помни разбира се. 

Десертите са божествени, но естествено непременно трябва да опитате сладолед. Ако сте били в Италия и не сте яли сладолед е като „Да отидеш в Рим и да не видиш папата“. Почти на всяка крачка се продава сладолед, но има едно местенце, където по-различен.

Джелатерия Арлекино е с дългогодишна история в производството на сладолед. Именно там се предлага най-хубавия домашен сладолед. Ако го опитате, няма начин да не направите разлика с останалите. 

Гросето до морето

Накратко, Гросето е прекрасен град в централна Италия, намиращ се на 15 км. от морето и на около 20 км. от планината, заобиколен от красиви маслинови гори. Това е отправната ни точка за всички дестинации в Италия. Тези, които знаят малко за Гросето, посещават центъра на града, наслаждават се на древните сгради и на модерния, изпъстрен с традиции начин на живот на Гросетани. Но тези, които наистина искат да изживеят Гросето, не се придържат само към централната част. Те изследват криволичещите алеи, излизат извън пълната с хора ивица и хаотичните улици, облицовани с очарователни магазини и автентични ресторанти. Те отиват още по-далеч, до безлюдните плажове, до кацналите на хълм селца, горещите термални извори и гъстите дъбови гори на Parco Regionale della Maremma – най-красивият природен резерват на територията.

Това са градовете с които Гросето е побратимен. Е, все пак едва ли като отида в Димитровград ще се чувствам като в Гросето…

Места за настаняване вижте тук – https://www.booking.com/searchresults.en.html?city=-118932&aid=7942800&no_rooms=1&group_adults=2

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от Марема:

НЕПОЗНАТАТА МАРЕМА – ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ТОСКАНА

Излезте от утъпканите туристически маршрути Това е фраза, която постоянно повтарям и ще срещнете в много статии в блога. Може…

Keep reading
cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

© Travel-with-history 2021

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами

2 thoughts on “ГРОСЕТО ДО МОРЕТО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s