МАСА МАРИТИМА – ПОД НЕБЕТО НА ТОСКАНА

Чували ли сте някога за Маса Маритима в Тоскана? 

Не знам защо досега сме пропускали това скрито тосканско бижу, кацнало на панорамен хълм на север от Гросето. Древен, очарователен истински средновековен град, в който много знаци от миналото са все още разпознаваеми в идеално запазените градски стени, тесни улички и архитектурни шедьоври. Разположен в натуралистична пейзажна среда с несравнима красота, Маса Маритима се счита за перлата на Марема. Град, който засенчва почти всички останали в областта. 


Massa Marittima, името е подвеждащо, с прилагателното „marittima“, което означава „морски“ на италиански, изглежда се отнася до близостта на морето или факта, потвърден от различни местни легенди, че далеч назад във времето морето се плиска в тези хълмове и по-късно се отдръпва. Докато думата „massa“ означава съвкупност от поземлени имоти и така Massa di Marittima. Неговата хилядолетна история е свързана с минните ресурси, които го правят известен до 80-те години на миналия век, когато започва да се посвещава на туристическа дейност, като обръща особено внимание на подобряването на своето историческо и художествено наследство.

Навлизайки в историческият център, нямаше как да не се впечатлим от перфектния баланс между изискванията на туризма и необходимостта от запазване на автентичността, тъй като не е затрупан от барове и ресторанти. Има достатъчно от тях, но те не запълват изцяло площада и прилежащите улици и можете да изживеете много повече историята и атмосферата му.

Всъщност, никъде другаде в Марема не може да посетите град, който да прилича толкова много на аристократичното великолепие на северна Тоскана.

Огледайте се из ренесансовите сгради и ще разберете защо! Гербът с „Големите топки“ гордо стои начело на площад Гарибалди. Няма как да останете равнодушни в тази типична тосканска атмосфера. Тиха лежерна музика от няколко тратории, аромата на прясно приготвена паста, носещ се из въздуха, хора пиещи следобедното си кафе на раздумка и гледки за милиони. Да, този пейзаж няма как да не остане в съзнанието ви.

Над цялото това спокойствие се извисява и величествената катедрала Сан Чербоне. Може ли без катедрала? Дори малките никому неизвестни и закътани на някой хълм градчета си имат катедрали. И то какви!

Основната забележителност, която сама по себе си заслужава пътуването до Маса Маритима

Фасадата, която се откроява на стълбите е изключително внушителна смесица от романски стил в основата до ясно изразен сиенски стил в горната част на зданието от XII-ти век. Но, колкото и да е прекрасна отвън, това, което открихме във вътрешността ѝ ни „катапултира“ в Сована. Тази катедрала пази абсолютни шедьоври и не случайно е една от най-важните религиозни сгради в цяла Марема.

Изумителни фрески с библейски сцени, мраморни релефи и приглушена слънчева светлина, влизаща през апсидата се отразява върху арките на тавана създавайки мистична атмосфера. Не мога да ви опиша всички произведения на изкуството, но несъмнено най-впечатляващото от тях е ковчегът на Сан Чербоне (епископ на Популония между 570 и 573 г.). Открихме го точно зад олтара и е оформен като урна с изобразени сцени от живота на светеца. Фреска на Мадоната с младенеца в купол отляво „бди“ над римски саркофаг, датиращ от III-ти век. Цялата катедрала е украсена със символични животински фигури, които предпазват от лош късмет.

Макар и строежът да е започнал през XII-ти век, завършването на храма отнело няколко века. И без да имате представа от архитектурни стилове, ясно може да различите смесица от готически, романски и ренесансов отпечатък. Това допълнително допринася за мистичния и очарователен облик на катедралата.

Това може да е основната забележителност, която привлича туристите в Маса Маритима, но далеч не е единствената. Както съм споделяла вече в ЗА ИТАЛИЯ С ЛЮБОВ – СЪВЕТИ ЗА ПЪТУВАНЕ, размерът на град или село в Италия, далеч не е пропорционален с неговите забележителности.

Отклонете се в малките улички

Когато се намирате в подобно малко живописно населено място, не стойте само на главния площад. Завоят в „грешна“ посока със сигурност ще се окаже неочакван късмет. Зад очевидно пустите, стръмни и тихи улички с каменни къщи със сигурност се крият интересни „съкровища“.

Точно така попаднахме на останки от замък, крепостни стени и средновековните порти на града. Като повечето италиански градове, така и Маса Маритима е построен на високо място. Историческото значение веднага е очевидно, когато откриете извисяващите се стени и доминиращата кула, които защитават историческият център. Съвремието тук изобщо не е оставило своят отпечатък и усещането е, че се разхождате с машина на времето някъде в средните векове.

Кулата, както и стените са достъпни за посетители, стига да не попаднете там по време на обедната почивка като нас. Но, въпреки това пак успяхме да обиколим останките от замъка и да се насладим на великолепните панорамни гледки, защото както се досещате, това е най-високата точка на града. А какво по-хубаво от една тосканска гледка от високо?

А знаете ли, че Маса Маритима крие вековна еротична тайна?

Едно от интересните и по-забавни неща в Маса Маритима, което буквално излезе наяве наскоро е „дървото на плодородието“. И казвам „наскоро“, защото въпросното дърво, всъщност е фреска открита при реставрацията на древен обществен извор пред старата мелница за зърно съвсем в началото на града, през 1999 г., но датира от XIII-ти век. Почти седем века е останала скрита за обществеността.

Една любопитна гледка – еротично средновековно изкуство

Дървото с фалосите

Фреската се нарича Albero della Fecondità (Дървото на плодородието) и лесно можете да разберете защо! Вместо плодове, на дървото като коледни играчки висят фалоси, а група жени с кошници в ръка чакат да съберат мъжките органи. Има цели 25 комплекта мъжество и то големи. Тъй като физически не може да се доближите твърде много до тази фреска, поради това, че има ограда, първоначално не осъзнавате какво има на клоните, но когато увеличите снимките, е доста ясно. Най-забавното е, че и аз съвсем скоро го осъзнах, а дори седнахме там да си починем. Чак когато започнах да пиша статията разбрах какво съм снимала!

Fonti dell’Abbondanza

Има логика да е нарисувана точно тази сцена и то точно там. Сградата е била единствената мелница за зърно в града и както знаете това е бил основен поминък на хората от онова време, а фреската изобразява плодовитост и от тази интерпретация идва и името ѝ – Дървото на плодородието. Освен това птиците по това време са били изобразявани като опасни и зли, каквито са и тук, защото изяждали семената на фермера, докато той ги засявал на нивата, като по този начин реколтата намалявала и способността за оцеляване през зимата също. Това е символиката на странната фреска.

Както виждате Маса Маритима не е малко и скучно тосканско градче! Както постоянно казвам – излезте от утъпканите маршрути!

Информация

  • Намира се приблизително на 20 км от морето, Маса Маритима е лесно достъпен от Фолоника и Кастильоне дела Пеская за малко повече от половин час. Ако планирате лятната си почивка в района, ще бъде чудесен избор за еднодневна разходка.
  • Непосредствено пред старият град се намира голям обществен паркинг. Таксата се заплаща на автомат – 0,80 € на час.
  • Посещението в катедралата е безплатно. Има и няколко музея, които не сме посещавали, като билетите на почти всички са 4 €.
  • Ако харесвате Тоскана и искате да я усетите по автентичен начин, разгледайте места за настаняване около Маса Маритима в Booking ТУК.
  • Разгледайте също и офертите на GetYourGuide за разходки в района ТУК.

Buon viaggio …

Ако публикацията ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си?  Също така не забравяйте да се присъедините към всички пътешественици и да ни последвате във Facebook или Instagram за актуализации на нашите приключения и още повече снимки! Ако не искате да пропускате нови публикации, абонирайте се за нашият бюлетин!

Още от сайта

ГРОСЕТО ДО МОРЕТО

Местоположение „Il Cuore della Maremma Toscana“  Тоскана е един от най-посещаваните региони в Италия, посрещайки както италиански, така и чуждестранни…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

МОНТЕ АМИАТА – ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН ВУЛКАН …

За повечето хора Тоскана означава нежни заоблени хълмове, осеяни с подредени кипариси около каменни къщи, криволичещи пътища пресичащи лозя и маслинови горички. Малко хора свързват Тоскана с големи пясъчни…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2023

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Статията е споделена в:

Реклами

1 thoughts on “МАСА МАРИТИМА – ПОД НЕБЕТО НА ТОСКАНА

Вашият коментар