ВИЛА ЛАНТЕ – ХОЛИВУД В ИТАЛИЯ

Филмов туризъм в Италия

Всички знаем колко важни са декорите за успеха на един филм и е широко разпространен „спорт“ да се опитваме да разпознаем местата, използвани от великите холивудски режисьори за някои от най-незабравимите им творби. И все пак, преди да заминете за Калифорния или Исландия, Мароко или Испания, може би си струва да погледнете по-наблизо – в Туша, Италия. В тази област не са нужни декори или специални ефекти за да се пресъздадат култови сцени на екрана. Естествени декори са прекрасните италиански вили, които се появяват в редица филми, които може би сте гледали. 

Фонтан на Маврите

Защо Туша е една от най-добрите дестинации за филмов туризъм в Италия?

Природа, спиращи дъха гледки, средновековна архитектура, разкошни благороднически градини, исторически дворци и замъци са част от грандиозното наследство на Туша. Благодарение на близостта си до Рим, тази естествена кинематографична среда се счита за идеална за всяка филмова продукция.

От 30-те години на миналия век Туша се смята за едно от най-добрите италиански филмови места. Днес това е и дестинация за филмов туризъм и за тези, които искат да си направят селфи на снимачната площадка на много касови продукции или просто да се разходят из сцените с Брад Пит, Джон Малкович, Ал Пачино и Дъстин Хофман.

Вила Ланте
Реклами

Най-използваните пейзажи и локации

През годините естествените декори са привлекли много международно известни филмови режисьори като Фелини, Франсис Форд Копола, Орсън Уелс, Сорентино, Майкъл Хофман и много други. Незабравими сцени, които Италия може да предложи на киното. 

Фелини режисира повечето от своите филми в историческия център на Витербо, но също и в други малки села като Чивита ди Баньореджо, Кастел Сант’Елия и Капраника. Сцена от известния филм La Dolce Vita (1960), която описва парти в благородническа вила, е заснета в Басано Романо. Франсис Форд Копола избира величествения ПАЛАЦО ФАРНЕЗЕ в Капрарола за заснемане на началната сцена на филма Кръстникът III (1990). В сюжета на този филм главният герой Майкъл Корлеоне, изигран от Ал Пачино, получава важна чест от Католическата църква. Добре запазените стенописи и кръглата архитектура на Палацо Фарнезе са перфектен сценичен декор, изразяващ вътрешните конфликти на Майкъл Корлеоне, който по всякакъв начин се опитва да затвори миналото си.

Вила Ланте – Холивуд в Италия

Сценография със страхотно визуално въздействие, използва Терънс Малик в Дървото на живота (2011) с Брат Пит, избирайки за декор широко отворената уста на прочутото каменно чудовище в СВЕЩЕНАТА ГОРА, както и приказните градини на Вила Ланте. Носителя на Оскар Паоло Сорентино, също избрал вилата в Баняя, за да заснеме, със страхотен международен актьорски състав, двата световноизвестни телевизионни сериала: Младият папа (2016) и Новият папа (2019). Може би само сериалът Медичи е пропуснал да увековечи градините в сцените си.

Фонтан на Маврите

Със своята перфектна комбинация между природа и архитектура, не е чудно, че Вила Ланте е една от любимите филмови площадки на киното.

Имението на епископите

Самият град Баная през XII в. е бил собственост на епископите от Витербо, следователно Вила Ланте не е плод на въображението на някое благородническо семейство като Фарнезе или Орсини, а е дело на епископите. Първоначално, преди да се да се появи на картата малкият град Баняя, местността била затворени ловни полета със сгради, прости хижи за банкети. Самата вила е построена през XIII в., но всъщност, това произведение на изкуството е строено цели три века! Били са необходими почти триста години, за да се постигне тази съвършена хармония и уникалност!

Три века поред, имението се наследявало от кардинали, като всеки на свой ред добавял по нещо ново. Кардинал Ридолфи реализирал акведукти и въвел вода, Гамбара наел най-известният архитект на Ренесанса – Виньола, за да превърне градините в приказно място, а завършеният облик е дело на кардинал Монталто. По-късно през XVI в., вилата е закупена от семейство Ланте, това е причината до днес да се нарича така.

Реклами

Райската градина

Както често се случва в Италия, терминът „вила“ е малко подвеждащ, защото това всъщност е градината, с която мястото е известно. Само две от залите на вилата са отворени за посетители, но за сметка на това тук ще се насладите на красиви градини, живописни тераси, декоративни живи плетове, статуи и уникални фонтани. Почти цялата вода минава през всеки фонтан благодарение на добре изграден акведукт. 

Всички сме чували и виждали пищни френски градини, които впечатляват посетителите с показност и изящност, но докато този перфекционизъм е „засаден“ и създаден по изкуствен начин, италианските архитекти са използвали естествените релефи като сцена и потоците като декор – перфектна комбинация между красива природа и човешка намеса. Камък, вода, вечнозелени растения, представете си водни съоръжения, стълби, балюстради, наблюдателни точки, лабиринти, капани, причудливи митични статуи и водни пещери. Добавете скулптури и цветни лехи, които рисуват безупречни геометрични форми, вписващи се идеално със заобикалящата буйна растителност с некултивиран и естествен вид. И ако това не е достатъчно, тук има грандиозни водопади, имитиращи естествени и покрити с мъх статуи, които създават приказно усещане – всичко това е създадено като символ на Рая.

Фонтанът на Маврите

Първото нещо, с което ще се сблъскате прекрачвайки прага на градините е величественият фонтан на Маврите. Затворен в центъра на перфектен емблематичен лабиринт, тази изумителна водна атракция е разделена чрез елегантни балюстради на четири басейна, ориентирани в посоките на света. В средата доминират четири Маври, държащи герба на папа Сикст. И ако цялата тази гледка ви се струва изумителна, просто се изкачете по стълбите да се насладите на цялото великолепие на гледката.

Фонтан на Маврите
Реклами

Пещерата на потопа

За да се усети идеята на цялата градина, трябва да се разгледа от самото начало на върха на склона, където се намира мъхестата пещера на Потопа. От нея извира ручея, който постепенно захранва всички фонтани, включително този на Маврите в подножието. Гениално измислена водна мрежа, захранвана от природата.

Пещерата на потопа

Водната верига

Тематичният фонтан наречен Gioco d’aqua на италиански – „водна игра“, при който водата тече от един малък басейн в друг, струейки надолу в каскада от звуци се наблюдава и в много други вили от XVI в., но както вече ви споменах в ПАЛАЦО ФАРНЕЗЕ, елементите, които толкова си приличат са същевременно и много различни. Отличителното тук е, че „веригите“ са изваяни с формата на раци – символ на кардинал Гамбара. Заради този експеримент с дизайна фонтана е по-известен като Catena del Gambero – „верига от скариди“. Бурната вода подскачайки през „скаридите“ се спуска в следващия фонтан.

Водна верига
Реклами

Фонтан на гигантите

В Лацио фонтан на Гигантите ще срещнете в почти всяка вила. Символиката е, че двата Гиганта олицетворяват двете реки – Тибър и Арно, тоест добрите отношения между папството на Рим и семейство Медичи във Флоренция.

Фонтан на гигантите

Всяка крачка напред в градините ви връщат назад в историята. Спомени от отминалите дни увековечени чрез величествени скулптори. Може би не е случайно, че точно пред тази символика се намира най-интересното кътче от градините.

Реклами

Масата на кардинала

Сред всички тези водни съоръжения, пред „погледа“ на красиви фонтани, заобиколен от зелена растителност стои дълъг правоъгълник от пеперино (сив вулканичен туф) с улей в центъра по цялата си дължина, предназначен за течаща вода. Щедростта и гостоприемството са отличителен белег на тази тераса. Това гениално творение всъщност е Масата на кардинала, предназначена да внуши маса за трапезария и да продължи симетричното оформление на градините.

Масата на кардинала

Тук, под сянката на вековни дървета и скрити зад прохладата на летните вечери се провеждали изискани банкети. Върху широките страни на каменната конструкция се сервирала храната, докато напитките се охлаждали в течащата в улея вода. Средновековен аналог на фризер и кубчета лед. Това е едно от първите места, където дърветата са използвани като аксесоари към градините, където безброй кардинали са се хранели и може би са решавали съдбата на страната си.

Това скрито ренесансово бижу е великолепно късче история, създадено от могъщ кардинал в името на превъзходството на човека над природата.

Реклами

Информация:

  • Адрес: Via Jacopo Barozzi, 71, 01100 Bagnaia VT, Italy
  • Работно време: От вторник до неделя: 8.30 – 16:30 ч.
  • Билет: 5,00 € – Намален: 2,50 €  Много малко обекти в Италия могат да ви предложат по-добро съотношение цена/качество от Вила Ланте и Палацо Фарнезе.
  • Паркинг: точно пред вилата има малък обществен паркинг, ако има свободни места е най-удобен. Туристическият паркинг в селото се намира на Viale Fiume, 6, 01100 Bagnaia VT, Italy
  • Около вилата има голям обществен парк, който може да разгледате безплатно.

Как да стигнете:

От Рим:

Витербо се намира на около 70 км. северно от Рим. С кола от Рим е най-добре да вземете от околовръстната дъга пътя SS2bis в посока Cassia Veientiana/Viterbo. От Рим има автобуси от Saxa Rubra , както и от Via di Quarto Piperino. Пътуването до Вила Ланте от Рим с влак не е най-бързият маршрут. Отнема малко под 3 часа Най-добрият вариант е да вземете влака REG за Витербо, Порта Фиорентина от жп гара Тибуртина в Рим, което отнема час и половина. Във Витербо, до Порта Фиорентина трябва да се качите на автобус до Баняя.

От Гросето:

Ние включихме Вила Ланте в маршрута си до Капрарола. Разстоянието между двете забележителности е 22 км. Гросето – Баняя – 160км. Първо Е80, посока Рим, после малко преди Чивитавекия SS1bis през Монте Романо, след това SS675 към Витербо. След Витербо излизате от магистралата към Bagnaia/ Montefiascone.

Може да следвате и навигацията, която ще ви преведе през Тускания, но ще се движите 50 км. по национал и въпреки, че разстоянието е по-малко, ще пътувате повече. Минахме по този маршрут до Бомарцо преди няколко години.

От Витербо:

Баняя всъщност е историческо предградие на красивото Витербо, така че ако планирате да прекарате няколко дни там, за да разгледате Туша, посещението е много лесно – можете дори да стигнете до там с колело или автобус.

Настаняване в Баняя вижте тук:

Настаняване във Витербо вижте тук:

Обиколка с екскурзовод

Ако просто искате да посетите Вила Лнте на еднодневна екскурзия, ето как да го направите:

GetYourGuide предлагат обиколки с екскурзовод от Рим, които ви отвеждат от столицата до Вила Ланте и обратно. Някои обиколки обхващат множество забележителности за един ден – обикновено ПАЛАЦО ФАРНЕЗЕ и ПАРКА НА ЧУДОВИЩАТА , което е добра идея, ако нямате време. В зависимост от това какъв вид обиколка искате, има много налични. Разгледайте обиколки ТУК, а интересни забележителности във Витербо – ТУК.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram

Още от сайта:

КОЛОСА НА АПЕНИНИТЕ – В ИМЕТО НА ЕДНА ЛЮБОВ

Светът е осеян с безброй паметници, артефакти и древни останки, които в наши дни меко казано ни изумяват. Много архитектурни…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2022

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Статията е споделена в:

Реклами

One thought on “ВИЛА ЛАНТЕ – ХОЛИВУД В ИТАЛИЯ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s