СОРЕНТО – ГРАДЪТ НА СИРЕНИТЕ

На път за остров Капри. Планът беше да останем на острова за една нощувка, но след като Италия „отвори врати“, всички хотели бяха заети. По крайбрежието също, а малкото свободни бяха с безумна цена. Но вече се бяхме настроили. Какво са за нас 900 километра за ден?

Първоначално мислех да хванем ферибот от Неапол, но този град просто е „друга Италия“. Ако някой от вас е ходил там, ще разбере за какво говоря. Спрях се на Соренто.

Соренто

Не защото е интересно или пък безумно красиво, напротив съвсем нормален курорт. Соренто не е от местата, на които казваш „УАУ“, но пък си има свой собствен чар. Красиво е, когато го гледаш от високо или от водата. Внушителните скали, върху които е разположен градът, се спускат към морето и му придават очарователен облик. Но из улиците атмосферата е друга. Много пренаселено, тесни улички и прекалено много туристи за нашия вкус, но като отправна точка си струва. Оскъдният фолклор се изразява в типичните за района лимони, отглеждани на остров Капри. Не ме разбирайте погрешно, все пак посещението ни там беше само около два часа и най-вероятно сме пропуснали много неща, но докато се подготвях с информация, това, което ми грабна вниманието, си го бях набелязала преди повече от три години.

Избрах точно Соренто заради една класация – 33 от най-красивите изоставени места по света. Това е третият обект от класацията, който съм виждала. И за късмет, когато подготвях маршрута, случайно или не, паркингът с най-добри отзиви се оказа точно срещу изоставената мелница. Както се казва – с един удар, два заека.

Vallone dei Mulini

Долината на мелниците. Смята се, че дълбоката цепнатина се е образувала от вулканично изригване преди 35 000 години. Всъщност цялата зона по крайбрежието има история, свързана с изригвания и земетресения. Мелниците се появили през X в. и били в експлоатация до 1886 година. Оттогава долината е изоставена и е едно от най-фотографираните места в света. Впечатляващо непокътната, единствената останала сграда стои на дъното като туристическа атракция и напомня за отдавна отминала икономика. За съжаление не може да се посещава, гледката е само от мост на пътя и наистина е много високо, което не си личи от снимките. На кадрите, които бях открила, преди да заминем, беше забележително обрасла със зеленина, но през март тази година явно са я почистили. Все пак природата рано или късно си връща земята, която сме ѝ отнели и изоставили. Както знаете, аз имам афинитет към сгради зомбита.

Всъщност в Соренто съвременният свят е много интересно преплетен с миналото. Докато се спускахме по едни стръмни стълби към пристанището, се озовахме в друг свят. Все едно бяхме попаднали из глухите улички около пазар „Георги Кирков“. Странни празни прозорци се подават в скалите, някак мрачна и зловеща атмосфера, тесни тротоари и изведнъж – друг свят. Оживено пристанище, лъскави хотели, скъпи яхти и безброй туристи. И да, знам, че има асансьор до кея, но винаги предпочитам да изживея нещо автентично пред съвременните удобства и достъпен лукс.

Ако планирате почивка тук, имайте предвид, че плажовете са бетонни или каменисти, но за сметка на това повечето хотели разполагат с басейни. Така, че ако си мислите, че ще се потопите в лазурните води на Тиренско море, помислете отново.

Може би всички свързвате Соренто с лимони и лимончело. Да, в наши дни това е популярно, но има една по-стара история, свързана със Соренто.

Градът на сирените

Когато мислите за сирена, какъв образ ви идва на ум? Разбира се, не говоря за аварийните сирени, които карат нашите кучета да вият и ни уведомяват, когато се случи бедствие. Говоря за фатални жени – гръцкия мит за сирената. Сещате ли се за трите омайни нимфи или самодивите, които пеят и примамват мъжете? Или мислите за съблазнителните русалки от Карибски пирати, които са едновременно красиви и опасни? Днес думите „сирена“ и „русалка“ често се използват взаимнозаменяемо. Но истината е, че древногръцкият мит за сирена не е бил нищо подобно.

В гръцката митология сирената е изобразявана като същество, което е наполовина птица и наполовина жена. Сирените са свързани с различни места, реални и въображаеми, предимно около Италия и Гърция. Но популярният мит изглежда ги е закачил в Тиренско море, край бреговете на Соренто. Легендата разказва, че сирените изкушавали моряците с красивите си песни и ги водели по скалистите брегове на Соренто, за да открият своята гибел. Някои истории дори описват моряци, скачащи нещастно от корабите си в морските вълни след гласовете на сирените. Какъвто и да е случаят, бреговете на Соренто са наистина красиви и не е чудно, че древните гърци са ги митологизирали. Дори една от теориите за произхода на името Соренто е свързана с мита за сирените.  

Това е поредното малко рибарско селище, превърнало се в Топ дестинация, символ на класа и лукс.

В Соренто може да видите още:

  • Францисканският манастир
  • Музей за дърворезба
  • Църквата Сан Антонио
  • Археологически музей
  • Както и да обиколите всичко с туристическо влакче

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ЛУННАТА ДЪГА НА ПОРТОФИНО

„Малко селище, което се разпростира като лунна дъга около този спокоен залив“ Ги дьо Мопасан. Portofino Малкият град, заобиколен от хълмове покрити с дъбови и…

Прочети повече

ВИЛА САН МИКЕЛЕ – ОТ СТЕТОСКОПА ДО ИМПЕРАТОРСКИЯ СФИНКС

Всичко започна между овехтелите страници на една стара книга… Една завладяваща книга, която самият автор не може да определи дали е биографична, приключенска или просто…

Прочети повече

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s