ВИЛА САН МИКЕЛЕ – ОТ СТЕТОСКОПА ДО ИМПЕРАТОРСКИЯ СФИНКС

Всичко започна между овехтелите страници на една стара книга…

Една завладяваща книга, която самият автор не може да определи дали е биографична, приключенска или просто литературна измислица. Всъщност няма значение какъв жанр е, тя е толкова пленителна, че е трудно да се остави. От първата до последната страница под тези корици се крият фантастични истории, действителни факти и една сбъдната мечта, реализирана под формата на изумително имение построено на малко късче земя в морето.

Остров Капри. Отвъд лимонените дръвчета, многомилионните яхти и луксозните ресторанти се крие една друга, малко по-стара история.

Анакапри, селото в планината, до което единствения достъп е бил само чрез Финикийските стълби. А точно там, на върха, където е последното стъпало, като излязла от приказка е тя – Вила Сан Микеле. Построена от една мечта, преследвана с години, само с въображение и упоритост.

Аксел Мунте. Шведският лекар заменил луксозния си апартамент на Авеню дьо Вилие в Париж с красивите гледки на Анакапри, елитните пациенти с шума на птиците и елегантния си файтон с Финикийските стълби.

Човек, за когото лекарската професия не е занаят, а изкуство.Още дълго ли ще натрапваме на страдащото човечество скъпите патентовани лекарства, които въпреки модерните названия водят началото си от средновековните суеверия?

Едва деветнадесетгодишен, току-що записал медицина, той бил запленен от красотата на острова и сигурен, че там ще бъде домът му.

„Искам къщата ми да бъде отворена за слънцето и вятъра и гласа на морето, като гръцки храм, и светлина, светлина, светлина навсякъде.“ Тук горе наистина можете да усетите слънцето и вятъра и да чуете гласовете на морето.

Десетилетия по-късно започнал строежа на вилата, като избрал най-прекрасната гледка на Капри. Вила, която била по-различна от всички останали на la gente della montagna (хората от планината). Нито един грамотен човек не е участвал в изграждането ѝ. Зидарите били всички хора от селото и никой от тях не е разбирал от архитектура.

Очите разбират много повече от архитектура, отколкото книгите, казвал самият Аксел Мунте, докато чертаел скица с въглен на бялата стена в градината.

Всичко се е правило sull’occhio (на око), само с материали от острова и скромните спестени пари, скрити в чорап. Десетки прекрасни старинни часовници отмервали безсънните му нощи. Лекарят на висшето общество не взимал пари от пациентите си, плащали му с изкуство. Златен часовник, подарен от барон, и още десетки старинни предмети напомнят на какво се дължи репутацията му.

Това е място, събрало десетки артефакти от древната история на човечеството, повечето открити при самия строеж. Точно там някога е бил дворецът на император Тиберий. Разхождайки се в градината, всъщност стъпвате върху същите камъни, на които преди две хиляди години е вървял вторият римски император.

Няма селянин на острова, който да не е търсил съкровището на императора Il tesoro di’Timberio. Делва, открита при разкопките за строежа, пълна със злато.

Много от артефактите изплували от лазурните води на Синята пещера, където според преданието е имало проход, чрез който Тиберий стигал до вилата си.

В перголата се намира статуя на Хермес, открита под руините на Херкулан; базалтов Хор, донесен от Египет, може би от самия Тиберий; мраморна глава на Медуза, намерена в морето; нащърбената глава на Нерон върху колона от черен мрамор, гледаща към залива, където по негова заповед гребците пребили до смърт майка му с веслата си. Натъкнали се и на гроб, в който лежал скелет на мъж. В устата му имало гръцка монета. Гробът все още е там, а черепа „краси“ бюрото на Аксел Мунте.

Кипариси от вила Д’Есте на алеята водят към стария параклис. Параклис, устоял на опустошителното завладяване на острова от испански разбойник на име Барбароса. Плячкосал двете села и поробил всички жени. Убил всички монаси от параклиса. Издигнал замък на склона. Кулата Барбароса все още е там и може да се посещава в определени часове с екскурзовод.

Аксел Мунте купил планината Барбароса и я превърнал от ловен терен в резерват за птици.

Легенда разказва, че в параклиса бил духът на Тиберий, който наредил да убият Исус Христос. Оттогава осъдената му душа се връщала да търси прошка от монасите, погребани под храма. Превърнат е в библиотека.

Сфинкса

Това може би е най-интересният артефакт, лицето на Вила Сан Микеле.

Пиедесталът му е изграден много преди той да бъде открит. Аксел Мунте е смятал, че лежи под развалините на забравена вила на римски император някъде в Италия и го чака от две хиляди години да бъде открит. В книгата си разказва, че поел експедиция с лодка в залива на Салерно. Навлязъл във водна пещера до нос Ликоза, където били останките от вила на Нерон, и там открил Сфинкса. Преди да поеме към това приключение, сънувал точното му местоположение. А откъде всъщност е дошъл и как е транспортиран до Вила Сан Микеле, е добре пазена тайна на Мунте.

Книгата описва фантастични елементи, смесени с действителността, които оставят у читателя редица въпроси. Точно поради тази причина е имало много съмнения относно произхода на артефактите, но след задълбочени изследвания е доказана тяхната автентичност. И да, този гранитен Сфинкс незнайно как е дошъл от Египет и е на 3200 години!

Погалете го и си пожелайте нещо, казват, че желанията се сбъдвали!

Тук, под сянката на Глицинията, се разкриват едни от най-красивите градини в Италия.

Всички правят снимки, сякаш пейзажът утре ще изчезне, но всъщност гледката е толкова спираща дъха, че заслужава да бъде увековечена завинаги.

Не мога да не си представя колко живот е кипял тук в началото на миналия век. Кучета, папагали, костенурки и любимеца на Мунте, павиан Били. Освен това този дом бил винаги отворен за хората от селото, въпреки елитните си гости като кралица Виктория, които постоянно търсели повод да се любуват на гледките от перголата.

Докато разглеждах в захлас, сцените от книгата една по една изплуваха в съзнанието ми и „рисуваха история“. Вие чели ли сте толкова завладяваща книга, която да ви отведе на подобно удивително място?

Историята, която завладя безброй читатели по целия свят, живее във Вила Сан Микеле, в нейните стаи и градина и в египетския сфинкс, който мълчаливо наблюдава морето от балюстрадата си.

Адрес:

Вила Сан Микеле

Viale Axel Munthe, 34
80071 Анакапри (NA)

Работно време

Януари и февруари09.00–15.30 ч.
Март09.00–16.30 ч.
Април09.00–17.00 ч.
Май – септември09.00–18.00 ч.
Октомври09.00–17.00 ч.
Ноември и декември09.00–15.30 ч.

Билети

Възрастни10 евро
Младежи и студенти6 евро
Деца под 10 годиниБезплатно

Този пост не е спонсориран, нито е в партньорство. Това са моите лични впечатления и емоции. Бих отишла отново!

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Виж още:

ИДЕАЛНИЯТ ДВОРЕЦ

Когато става въпрос за Франция, първата асоциация е Айфеловата кула, след това в съзнанието изникват лазурните брегове или средновековните замъци. В този пост ще ви…

Keep reading

ГРАДИНИТЕ НА ТАРО

Il Giardino dei Tarocchi В следващите редове ще прочетете за една градина извън реалността, граничеща с приказно безвремие и отвъд всякакви стереотипи….. Както знаете почти…

Keep reading

ЧУДОВИЩАТА НА БОМАРЦО

В долината на река Тибър, близо до Витербо се намира малко мистично селище наречено Бомарцо известно с един сюрреалистичен парк – „Парка на чудовищата“ (…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s