АКВЕ КАЛИДЕ – В БАНЯТА НА СУЛТАНА

България със своята хилядолетна и богата история е изпъстрена с много интересни обекти. Всяка брънка от нея ни е завещала много артефакти, древни руини и впечатляващи сгради. Някои са много популярни, други не толкова. Сега ще ви разкажа за едно прекрасно място, където страниците на историята, светът на легендите и лечебната сила на горещите минерални извори се преплитат в съвременен музей. Не мога да определя този обект към коя класификация спада- популярен или не. Аз знам за него дълго преди да стане музей, но има хора, които не са го чували, а заслужава да бъде популярен.

Термополис Акве Калиде

Горещите води са само първоизточника на зараждането на древен град до светилището на трите Нимфи- пазителки. Това място е изтъкано с много дълга и богата история. Почти роден от легенда през древногръцката митология, извора на Нимфите изиграл важна роля в основаването на Българската държава, когато император Константин IV се оттеглил в термите да лекува подаграта си преди решаващата битка с кан Аспарух. Това не е единственият исторически момент свързан с изворите. По времето на кан Тервел, наблизо се разиграла една от най- важните битки между България и Византия.

Всички знаем за любовта на римляните към водата и нейната лечебна сила. Техните SPA центрове и до днес са едни от най-добрите в света. „Mens sana in corpore sanoе мотото на римляните много актуално и до днес. Тогава предназначението на баните не е било просто за хигиена. В термите се провеждали много културни събития, дори императорите заедно със съветниците си там вземали много важни исторически решения. Не е чудно, че Акве Калиде се прославил точно в епохата на Римската империя. Баните били много важна част от римското ежедневие. Интересен факт е, че до богато украсените терми достъп имали само мъжете. Жените не били удостоени с тази чест.

Термополис преживял и опустошение. Рицарите от Четвъртия кръстоносен поход го опожарили и сринали със земята. „Трите Нимфи“ останали за дълго под руините.

Но разцвета и великолепието с които се сблъскваме днес са дело на владетел от една друга империя- Византийската.

Сюлейман Великолепни

Прозвището на тази противоречива личност навярно съвсем не е случайно, в предвид това, което ще видите в музей Акве Калиде. Византийските бани по нищо не отстъпват на римските. Великолепие е точната дума, с която могат да се опишат. Сюлейман Великолепни оставил дълбок отпечатък в историята на термите. Тази изумителна архитектура, която виждаме днес е плод на неговото дело.

Обекта е реставриран до първоначалният си облик и преди да се превърне в музей е бил отворен за ползване като част от лечебен СПА център Бургаски минерални бани.

Изложени са много интересни предмети, открити под руините. По-младите от вас може и да не са виждали подобни „джапанки“, които всъщност се наричат налъми и дори някои възрастни хора все още ги използват. Ако не ми вярвате, проверете в някое ъгълче на килера в бабината къща на село.

Освен артефактите в музейната експозиция, не разглеждайте баните без 3D прожекция. Ние бяхме малко скептични, но това се оказа изключително интересен късометражен документален филм, прожектиран на тавана. Цялата хилядолетна и богата история на комплекса е събрана в 10 минути, от които финала е най-впечатляващ. Ще го видите сами!

Самата баня е заобиколена от римски руини, които все още се проучват и се извършват археологически разкопки. Кой знае, може изгубеното сърце на Сюлейман Великолепни да е тук, а не както се предполага в Сигетвар. Под краката ни има история, която чака да бъде открита! От нас зависи дали ще я погазим или ще я изровим.

Въпреки работата на археолозите, може да се разходите из улиците на древният град. Предстои изграждането на действащ СПА център, който да ни пренесе в атмосферата на миналото великолепие. Това, което ни хареса най-много е, че комплекса се развива непрекъснато, затова не се разочаровайте ако попаднете на строителна или археологическа дейност. Няма друг начин историята да излезе на повърхността. Казвам това, защото преди да напиша поста изчетох много материали и попаднах на негативни коментари относно разкопките.

Това е едно от местата, на които бихме се върнали за да проследим развитието му, а и не само. Наистина харесваме места с толкова интересна история, така добре поддържани и с перспектива за развитие.

Лято е и повечето хора са се запътили към кадифените плажове и прохладата на морето. За много от вас може би пълноценната почивка включва релакс и безгрижие, но има и такива ентусиасти като нас, които не могат седят на едно място и все си търсят някое различно и скрито местенце с история. Е, ако сте се запътили към „Бургас и морето“, това интересно място се намира в кв. Ветрен на около 14 км. от града.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Виж още:

САТУРНИЯ – ИЗУМИТЕЛНИТЕ ТЕРМИ НА ТОСКАНА

Вие имате ли си любимо място? Някое, което да ви кара да се усмихвате само при мисълта за него? Това е нашето! Колкото и да…

Keep reading

ПОМПЕЙ – ГРАД ОТ ПЕПЕЛТА

Помпей- една злощастна история, погребана под пепелта за векове и възкръснала за да ни разкаже за своята гибел. Близо до Неапол се издига Везувий, един…

Keep reading

РИМСКИТЕ АКВЕДУКТИ

Рим между природата и историята. Да, Рим е един изумителен, космополитен съвременен град, окъпан с исторически забележителности. Много са малко хората, които не са го…

Keep reading
Реклами

One thought on “АКВЕ КАЛИДЕ – В БАНЯТА НА СУЛТАНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s