СТАРАТА АПТЕКА – 700 ГОДИНИ LEGE ARTIS

Когато тръгнахме към Дубровник, това за което бях сигурна, че ще посетим бяха Крепостните стени и Старата аптека. За стените вече ви разказах, време е за малко фармацевтична история. 🙂

Запитвали ли сте се как са възникнали аптеките?

Всъщност, някога е било трудно да се разграничи медицина от фармация. Аптеката, като място за съхранение на лекарства е спомената за първи път от Хипократ. Да, този човек живял 400 години преди Христос е положил основите на днешната съвременна медицина. А наименованието „Аптека“ означава склад и произлиза от гръцката дума Апотека. Разбира се, лечението от древността до днес много се е променило, но:

Това, което някога са имали растенията, те го имат и днес

Билколечението е най-старата форма на лечение, която развивала и култивирала в манастирите в Европа.

Първите градски аптеки се появили във Венеция през XI-XII век. и са били обикновени магазини, където наред с хранителни стоки се търгувало и с билки и други лекарства. Там са работили и първите фармацевти.

Най-старата известна аптека, в съвременния смисъл на понятието, отворила врати през 1221г. в църквата „Санта Мария Новела“ във Флоренция (Италия). Доминиканските монаси отглеждали билки и приготвяли лечебни отвари за техния лазарет. В момента е Музей на парфюма.

Това, което прави Старата аптека във Францисканския манастир на Дубровник толкова специална е, че тя не е спирала да работи откакто е създадена. А това е било много отдавна- през далечната 1317г.!

Тя е най-старата действаща аптека в Европа!

Създадена е първо за нуждите на манастира, но с разрастването на града, тя постепенно се разширила пропорционално на нуждите на хората, а те от своя страна я подкрепяли с дарения.

В началото на миналия век аптеката е преместена приземния етаж, но не на мястото, където е била преди, а близо до входа, където работи и до днес. Обзаведена е с нови мебели и оборудване, а старите лавици са превърнати в музей.

Днес също се усеща аромата на мента, градински чай и лечебни билки, които францисканците използвали за своите препарати, лекуващи различни заболявания.

Монасите приготвяли лекарства от билки отглеждани в градината на манастира, за лечебните ефекти на които са имали широки познания. Правели мехлеми, чайове, прахове, различни отвари и десетки други лекарства. Техните рецепти са съхранени до днес и в аптеката се приготвят различни препарати към които има голям интерес. По този начин лосиони от средиземноморски билки, кремове от естествени масла без никакви консерванти или билкови чайове са се превърнали в търсени сувенири от туристите.

Райската градина сигурно ще ви се стори позната. Сагата „Игра на тронове“ е запечатала в сцените си почти всички забележителни места в Дубровник.

За съжаление, исторически документи за аптеката и нейната съдба от основаването й до трагичното земетресение през 1667 г. не съществуват – те са изгорели при пожар, последвал от опустошителното земетресение и при което голяма част от града е бил превърнат в пепел.

Но за сметка на това, в музея се пазят много ценни книги в областта на фармакологията и медицината, аптечни ръководства и ръкописи с хиляди рецепти за приготвяне на добре познати лекарства, както и загадъчни препарати за всички възможни заболявания и проблеми.

Аптечната библиотека включва голям брой учебници с рецепти за тайни отвари, но също така и за съвсем обикновени лекарства. Много от ръкописите включват еликсири на младостта, лекарства за памет, както и напитката, която можела да осигури мир и любов в брака! Кой знае, може и тайната на Философският камък да се крие някъде там?

Най-известният фармацевт и лекар в древността е бил Клавдий Гален. Той е създал система за класификация на растения, ръководство което е актуално и до днес! Той пръв предложил да се използват извлеци, вместо цели растения. Това е основата на днешната Хомеопатия.

Библията на фармацевта- ФАРМАКОПЕЯ!

Най-старата фармакологична книга е написана през XIIIв.и отпечатана през XVв., а това може би е най-старата Фармакопея в Европа!

Направо щеше да ми спре сърцето когато видях това старо издание!

Да не си помислихте, че във Фармакопеята има само рецепти за лекарства. Не, в нея са описани и класифицирани всички растения и химични съединения съдържащи се не само в лекарствата, но и в отровите. През Средновековието било много популярно от аптеките да се купуват отровни смеси (нещо, което днес е недопустимо). Именно фармацевтите приготвяли отровни отвари на Шекспировите герои. А във Франция, по времето на Д`Артанян дори е обявена награда на фармацевта, който даде на кардинал Мазарини клизма с отровен връх. Но най-пазената в историята рецепта е тази на Coca-Cola! Най-популярната в света газирана напитка всъщност е измислена от фармацевт и е трябвало да бъде сироп за кашлица!

Това беше лек анонс към интересни исторически факти и няма нищо общо с историята на манастира и старата аптека.

Манастира и неговата историческа аптека са запазили духа на старите лечители, мануални рецепти и антични съдове за приготвянето им. Перфектно запазено късче история!

Посещението в музея е със символична такса, около 5 Евро. Успяхме да разгледаме всичко спокойно, хора почти нямаше. Всъщност освен нас имаше само още едно семейство и доколкото дочух, жената също беше фармацевт. Както вече споменах в предишен пост, нямам представа дали цените по принцип са такива или просто уцелихме момента по време на пандемията.

И като стана въпрос за пандемия, знаете ли, че карантината е измислена в Дубровник?

Всички сме чували за световните пандемии от чума и малария през вековете. Опустошителните огнища на тези болести се разпространявали из цяла Европа и Азия и разбира се и Дубровник, като важен пристанищен град по това време не бил пощаден. Дори има „градска легенда“ за бръснар донесъл чумата от Италия, който бил измъчван като бил вързан за каруца и теглен из целия град, като междувременно е пробождан с нажежени шишове докато умре.

През XIVв. в стремежа си да запази населението от епидемия, управата на града наредила всеки, който идва от чужбина да прекара 40 дни на един от близките острови преди да влезе в града. След изтичане на този срок, ако човека не проявявал признаци на някое заболяване бил допуснат в града. Това било първото подобно решение в света.

Условията обаче на тези острови не били благоприятни. Хората живеели през този период без покрив над главите си и каквито и да било други удобства, което само по себе си било опустошително за здравето им. Все още Флорънс Найтингейл не е била родена и медицинските грижи не са били това, което са днес. Това била и причината за построяване на Лазарет няколко века по-късно. Сградата се намира на старото пристанище и стои там и до днес.

Лазарета е сградата точно зад нас

Всъщност, от чумната епидемия всеки град се спасил по различен и неочакван начин. Лондон е бил опожарен и плъховете, които разнасяли коварната болест изгорели. Хората в Ливорно пък вярвали, че чудотворната икона на Божията майка ги е спасила (виж Santuario Montenero- Светилище Черна гора). А в Рим и Дубровник спасители се оказали котките. В тези градове мяукащите животинки са на почит. В Дубровник те са навсякъде (внимавайте къде стъпвате). Дори има кутии за дарения в помощ на отглеждането им. Пръснати са из целия град и ако оставите някой цент, местните го оценяват високо.

Както виждате историята е циклична, пандемиите се повтарят периодично макар и болестите да са различни. Бъдете здрави!

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Виж още:

ДУБРОВНИК – ДОБРЕ ДОШЛИ В КРАЛСКИ ЧЕРОГ

Посетихме Дубровник почти неподготвени, всъщност знаех със сигурност, че ще видим Крепостните стени и Старата аптека и толкоз. Не съм правила планове, не съм търсила…

Keep reading

С благодарност към преподавателите ми във Фармацевтичен колеж „Йорданка Филаретова“.

One thought on “СТАРАТА АПТЕКА – 700 ГОДИНИ LEGE ARTIS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s