ДРУГАТА ИТАЛИЯ – 15 МЕСТА, ЗА КОИТО ЕДВА ЛИ СТЕ ЧУВАЛИ

Италия извън утъпканите маршрути е много специална и интересна. Представям ви „Топ 15 атракции в Италия, за които едва ли сте чували“ според моята гледна точка и местата, които сме посетили.

Италия е изумителна страна не само с историческото си наследство, но и с прекрасна природа, храна и култура. Това е страната, която е завладяла сърцата на цялото ни семейство. От оживените градове до тихите тоскански селца, от красивите плажове до дивите гори, през популярните забележителности до скритите такива, Италия притежава чар с който може да очарова всеки. Известните туристически атракции с основание са толкова популярни, но искам да ви помогна да откриете малките съкровища. Малките градове и села са тези, които ви влизат под кожата.


15. Гледките на Кастильоне


Кастильоне делла Пеская е за тези, които обичат да съчетават почивка на плажа с исторически забележителности и изумителни гледки. Това е прекрасно място както за любителите на морето, така и на реката, където има много места за риболов. Едно от безспорните предимства на това курортно селище са прелестни пейзажи и чисти обширни плажове, на които има много свободни зони.

Кацнало на върха, старото селище на Кастильоне е удивителна смесица от Етруска и Ренесансова архитектура.


14. Конфетите на Сулмона


Освен, че това е най-красивият град в Абруцо, Сулмона е прочут и с производството на сладкиши, сред които най-популярният е захаросан бадем предназначен за консумация или украшение, наречен конфети.

Сулмона се превръща в дом и основен център за производство на конфети,  когато семейство Пелино започват своята дейност през 1783г. „Пелино“ конфети са все още ръчно изработени с традиционно оборудване според рецепта и процес датиращ от 300 години, който може да проследите в музея на фабриката. Можете да ги намерите както под формата на букети или отделни цветя, така и в най-различни превъплъщения като жаби, пеперуди, вилици, лъжици и хавани. Конфети са типичният сувенир на Сулмона.


13. Крепостта Алдобрандеска в Таламоне


Ако харесвате крепости и замъци, то Таламоне е вашето място за почивка. Средновековното градче освен с прекрасна плажна ивица и водни спортове се слави и с крепост от XV в., като първото укрепление построено на това място датира два века по-рано. Така както Медичите, Алдобрандески също са оставили своят внушителен отпечатък под формата на културно наследство в цяла Тоскана.

Крепостта е изоставяна и унищожавана многократно през вековете докато през 16 в. е възстановена до днешния си облик. Тя ясно се откроява на върха на скалистия хълм над морето. Легендата споменава, че името Таламоне идва от гръцкия герой Теламон, син на Еак и Ендиеда. Теламон е пристигнал тук, когато се връщал от Калабрия и е погребан точно под крепостта.


12. Крепостните стени на Капалбио


Капалбио е малко живописно село, обградено от средновековни крепостни стени, достъпни за туристи. Разхождайки се по тях ще се почувствате като „пътешественик във времето“. Прекрасните гледки, разкриващи тоскански пейзажи се простират чак до изумрудените води на Тиренско море.

Капалбио не е популярна дестинация, това е място където да се потопите в спокойна атмосфера и да стъпвате върху история. Тук отново Алдобрандески имат пръст в облика на селото. Скрита зад внушителните стени се намира Rocca Aldobrandesca.


11. Тераса Маскани в Ливорно


Романтика! Това усещане нахлу в мен когато стъпих на черно-белите плочки. Петстотин метра красота!

Това емблематично място за града, всъщност не е толкова популярна туристическа атракция а по-скоро е място за вечерната разходка на местните. Бих казала, че е най-красивият профил на града с доста интересна история.


10. Етруските останки в Роселе


Етруските са построили първите градове в Европа и може би са изяли първата паста на Италия. Техните градове са били укрепени „градове-държави“ общо дванадесет на брой, наречени Dodecapoli.

Роселе бил един от най- могъщите  „градове-държави“. Етруските градове са заобиколени от високи стени, изградени с огромни каменни блокове с многоъгълна форма, поставeни един върху друг, без използването на хоросан, прикрепени толкова перфектно, колкото Инкан в Мачу Пикчу.


9. Градът на мъртвите в Черветери


Разхождали ли сте се някога в град, в който къщите всъщност са гробници?

С площ около 10 хектара и дължина почти 2км., това е един от най-големите некрополи на древния свят, първият свързан с Етруската цивилизация включен в Списъка за световно културно наследство на Юнеско през 2004г.

Гробниците олицетворяват „култ към мъртвите“, поради това те се правят по подобие на къща, удобно пространство, с легла, престоли и предмети от ежедневието. Според представите им светът е бил триетажен храм, в който горната част била небето, а долната подземната част на мъртвите.


8. Фонтана на Седемте чучура в Питиляно


Внушителните артефакти оставени из цяла Тоскана от Медичите са изключително много. Те са допринесли за голямото културно наследство на Италия и са възродили една цяла ера- Ренесанса. Ако Питиляно влиза в туристическия ви маршрут, първият акведукт построен в Марема е именно там.

Монументалният фонтан на „седемте чучура“ се намира точно пред двореца Орсини и е построен като естествено начало на акведукта. Наименованието му произлиза от средата на XVIIIв., когато седемте чучура са били отворени и захранвани с вода от акведукта.


7. Катедралата в Сована


Едва ли има друго населено място в Тоскана, което да пази толкова много легенди и история на толкова малко пространство. Близо век, на тази древна красота се наслаждавали само неколцината местни жители, докато селото не било споменато в класацията за „Най-красивите характерни италиански села“. Това предизвикало икономическото му възстановяване, което изложило на показ своите ценни паметници и показало своята древна история.

Сована има репутация на един от първите християнски градове в Тоскана, благодарение на Св. Мамилиан през IVв. Този светец оставил след себе си внушителна катедрала, както и легенда за скрито съкровище. В крайна сметка тази легенда се превъплътила в световноизвестната книга на Ал. Дюма „Граф Монте Кристо“.


6. Римските акведукти


В Рим има много невероятни атракции, които се издигат под небосклона. Някои са малко извън пътя, други се набиват на очи. Но шепа от тях няма да намерите в много пътеводители. От древни пътища и акведукти, до старото еврейско гето, остров Тибър и колоритния квартал Трастевере, тези чудеса ще ви позволят да видите Вечния град в съвсем нова светлина.

Парка на акведуктите е важна археологична зона, датираща от средата на II в., впечатляващо наследство на империята. Дълга история, непокътната през вековете и завладяващо минало, все още ясно видимо сред руините.


5. Музеят на Инквизицията във Волтера


Инквизицията- кървавото наказание на Светата църква. Един от най-мрачните и ужасяващи периоди в световната история. Ако посещавате Волтера, може да се сблъскате с най-бруталните методи за мъчения, прилагани върху хора в Museo della Tortura.

Изтезанията са били реалност за много хора в този период, но още по-ужасяващо е не факта, че са ги изтезавали, а начина по който са го правили. В музея се съхраняват много плашещи уреди за мъчения, някои от тях са направо ужасяващи, но за съжаление това е част от историята. 


4. Абатство Сан Галгано


Абатство Сан Галгано е първата готическа църква построена в Италия, един от най-красивите примери на това изкуство, благодарение на поразителната си архитектура и степента на разруха като отпечатък на древно величествено минало. Конструкцията на „Откритата църква“ представлява огромен кръст, перфектно ориентиран с апсида обърната на изток, а липсата на покрив я прави още по-внушителна и мистична.

Малкият параклис в близост до църквата пази артефакт свързан със светец и преплитащ се с легенда от английския фолклор.


3. Светият лик от Манопело


Чували сте за Торинската плащеница, нали? Е, това не е единственият древен артефакт, който претендира, че носи изображението на Христос.

Разликата между двете плащеници е, че тази от Манопело е единствената, на която Божият син е с широко отворени очи и устни. Заради тази особеност Светият лик е необичайно ценен.


2. Сюрреалистичните градини на Таро


Фантазия повлияна от Гауди, извън реалността, граничеща с приказно безвремие и отвъд всякакви стереотипи…

Следвайки своята наивна фантазия, Ники Фол създава един сюрреалистичен свят, в който и ние можем да се пренесем макар и за малко.


1. Чудовищата на Бомарцо


Тъжната история на един изстрадал човек е създала място, което да плаши, да ужасява и да изрази цялата му болка. 

Не случайно и това е мястото, което поставих на първо място в моята класация, не само заради страшните му обитатели. Мистичен, зловещ, божествен, плашещ … това е „Парка на чудовищата“.


Колко от местата сте посещавали или знаете информация за тях?

Ако не сте, се надявам да съм ви била полезна за следващото пътешествие.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s