9 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ СТЕНИТЕ НА ДУБРОВНИК

Градът зад стените

Дубровник сам по себе си е една изумителна картина от смесица на история и архитектура с много интересни забележителности, които пленяват всеки посетител. Несъмнено и ние бяхме очаровани от много неща, но има една забележителност, при която няма как да останете равнодушни. Докато старият град пленява с мраморните си улици, то крепостните стени, които обхващат града като масивен каменен пръстен си остават една от основните атракции.

Смятате да посетите Дубровник без да се изкачите на стените?! Наистина ще загубите много! Ето ви 9 причини да не го правите:

1. Те са достъпни

Разходката по стените струва само 200 куни. Няма никакво съмнение, че това са добре изхарчени пари. Освен да се впишете в историята, ще се насладите и на изумителни гледки. Има възможност и за посещение с екскурзовод, но и индивидуалната обиколка също е впечатляваща.

2. Изумителни гледки

Освен прекрасен изглед към Адриатика, разхождайки се по стените, вие също получавате птичи поглед право в домовете и градините на жителите на града. Получавате малки моментни снимки от ежедневието им, докато отминавате – взирайки се към прозорците им, вие несъзнателно ставате част от бита им. Улавяте ги как си пият кафето на терасата или просто си седят в градината, наслаждавайки се на малко слънце. Няма как да не се запитате как успяват да запазят личното си пространство и усамотение пред погледите на това шествие от туристи, които обикалят всеки ден и дали не се обиждат, че трябва да затворят капаците на прозорците си, за да избягат от постоянните очи и обективите на камерата. Може би са свикнали и туристите са станали част от техният живот.

3. Най-посещаваната атракция

Стените привличат над 1 млн. туристи годишно. Това ги прави не само една от най-популярните атракции в Хърватия, но и на Балканите. Ако това не ви се вижда толкова невероятно, съпоставете туристите с 42 хилядите жители на града. Може би ние уцелихме перфектният момент да разгледаме Дубровник по време на пандемия. Цифрата на туристите беше в пъти по-малка.

4. Може би сте ги виждали и преди

Фона на средновековните стени присъства в много филмови ленти, но този с който се „изкачиха“ на върха на звездната слава е Game of Thrones. Игра на тронове предостави допълнителна причина да ги посетите. Има много сцени, които се разиграват както по стените, така и в крепостите, но също и по морето със стените като фон. Погледнати от морето, те са впечатляваща гледка и образуват декора на много запомнящи се сцени. Дори ако градският туризъм не прави много за популяризирането им, не може да се отрече, че добавената слава привлича хиляди фенове от цял свят, дошли да усетят атмосферата на Кралски чертог.

5. Те датират от Средновековието

Хърватия стана независима държава от Югославия едва през 1991 г., но историята на Дубровник е тази, която датира от векове. Градът е имал огромно значение в целия регион в продължение на векове, особено през XV и XVI век. Стените обаче са били построени много по-рано. Смята се, че са издигнати още през VIII век за защита на града. Това ги прави една от най-старите отбранителни конструкции в Европа.

6. Те са символ на независимостта на Хърватия

Въпреки огромният брой атаки през годините, стените защитават Дубровник векове наред, без никога да бъдат превзети. Но един по-скорошен конфликт е единственият, който е оставил отпечатък- Хърватската война за независимост. Градът е бил обект на множество бомбардировки в началото на 90-те години, макар че е трудно да забележим това в наши дни. Единствените следи от тези ужасяващи сцени са бегли отпечатъци върху някои сгради и реставрирани покриви с по-ярко оранжеви керемиди, открояващи се на общия фон. Това ги превръща в символ на независимостта на Хърватия.

7. Устояли са на природни бедствия

Освен военни атаки, древните стени са устояли и на майката природа. Най-забележителната част от тази история е, че издържат и на силно земетресение през 1667г. Въпреки значителните разрушения в града, стените отново остават здрави както винаги.

8. Дължината им е почти два километра!

Образуват непрекъсната структура с дължина 1940 метра и на места достигат височина 25м. По дължината им има много укрепления, бастиони, кули и заведения, което прави обиколката им много приятна. Ако се уморите от парещото слънце, може да си починете докато хапвате вкусна храна или просто да изпиете едно кафе в средновековна атмосфера и морски изглед.

9. Те са обект на Юнеско

Наред с Плитвичките езера, Пореч, Сплит, Трогир, Задар, катедралата Св. Яков, Стари Град (Хвар), Средновековните гробища Стечи и буковите гори, стените на Дубровник са обект на световно наследство на Юнеско. Както виждате Хърватия може да се гордее с цели десет обекта, признати от организацията. Осем от тях са категоризирани като „културни“ и градските стени са един от тях.

След като се изкачите на стените, вие попадате в автентична хърватска атмосфера като допълнение на всичко останало, което Дубровник може да ви предложи.

Buon viaggio …

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook или Instagram.

Резервирайте вашият престой в Дубровник ТУК.

Запазете своята уникална обиколка в Дубровник ТУК.

Може да харесате

ДУБРОВНИК – ДОБРЕ ДОШЛИ В КРАЛСКИ ЧЕРОГ

Посетихме Дубровник почти неподготвени, всъщност знаех със сигурност, че ще видим Крепостните стени и Старата аптека и толкоз. Не съм…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

ДУБРОВНИК

Дубровник е един от най-живописните и перфектно запазени градове в Европа. Това, което го прави толкова уникален, е, че е…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Реклами

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 щ.д.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s