ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ ГРОБНИЦИ

Древността е пълна със загадки.

Нейната история е забулена с тайни и легенди, замъглени с религии, вярвания и жертвоприношения доста далеч от нашите разбирания.

Как са живели древните народи, от къде са дошли и колко от техните гени всъщност сме наследили? Защо някои от тях толкова си приличат, коя е общата брънка в цялата картина и защо знаем толкова малко за техният живот? Това са въпроси, които са събудили интереса ми от известно време.

IMG_5583(1)(1)

Винаги са ми били интересни народите, населявали нашите земи, но някак все ги пропускам и отлагам, все си казвам, че има време, останките им са тук наблизо и винаги можем да ги посетим, но всъщност не съм подозирала какво изпускаме.

IMG_5597(1)

Траките са били първите народи заселили се на тези земи, за които има данни. Древното племе е оставило грандиозни скални светилища и свещени места, внушителни гробници, но всъщност се знае много малко за техният религиозен живот и ритуали. Именно за няколко гробници ще ви разкажа сега.

Долината на Тракийските царе.

През 1944г. е открита Казанлъшката гробница от археолога Георги Китов. По-късно се оказва, че странните могили из Розовата долина всъщност са тракийски гробници.

IMG_5590(1)

Смята се, че на територията на България съществуват над 1500 подобни могили. Засега са изследвани около 300, като много малка част от тях са отворени за посетители. Според изследователите, в Казанлъшкото поле са погребвани тракийски царе и аристократи.

В началото на март, посетихме четири от тях. Основната цел на разходката ни беше Бузлуджа, но останахме много впечатлени от могилите и в никакъв случай не ги подминавайте. В района има много интересни исторически паметници за посещение.

IMG_5588(1)
Информационен център- Халвеция, Грифони и Шушманец

Халвеция, Грифони, Шушманец, Светицата, Оструша и Голяма косматка са на много близко разстояние една от друга в покрайнините на град Шипка. Като Халвеция, Грифони и Шушманец се намират на едно място и се посещават с общ билет, а Светицата все още не е отворена за посетители. Не смятам да разказвам за всички поотделно, рискувам да се повторя с много сайтове и блогове.

IMG_5592(1)
Хелвеция

За съжаление могилите са били разграбвани векове наред преди да бъдат открити през миналия век и малко от тракийските съкровища са останали скрити от набезите. Изложени са в Исторически музей „Искра“ в Казанлък.

Ако следите блога ми, знаете за влечението ми към загадъчните етруски, чиито останки едва ли скоро ще ми омръзнат, дори напротив- откривам все повече странни гробници и градове, които планувам да посетим.

IMG_5593(1)
Дромосът на Хелвеция
img_0138_original
Гробница в Черветери

В този ред на мисли, бяхме направо стъписани от приликата на тракийските гробници с етруските. Могилите, дромосите (дългите коридори, водещи до погребалните камери), каменните легла- всичко ни изглеждаше като дежа вю!

img_5591_original-1
могила Хелвеция
img_0113_original
могила в Черветери

Все едно се бяхме върнали в Черветери!

Поразителната прилика на останките от двете племена ме накара да се поровя повече в историята. Всъщност наскоро е доказано, че произхода на етруските датира от Турция. Поне най-старите артефакти са открити там, но кой знае, може и да произлизат от древен Египет, където случайно е открита мумия увита в папирус написан на етруски език.

Оказва се, че съвпаденията изобщо не са случайни. В някакъв момент може би Траки и Етруски дори са съжителствали тук за известен период от време. Все едно са били едно и също племе, което по някаква причина се е разделило и етруските са поели към Италия, а пък траките са останали в България и от там и малките различия между тях. Това разбира се са само мои приумици, нищо такова не е исторически доказано.

IMG_5595(1)
Хелвеция

Не мога да не спомена и приликите в строителството. Огромни каменни блокове, прикрепени един за друг без хоросан или какъвто и да е друг слепващ материал, също като пирамидите в Гиза или Мачу Пикчу в Перу. Явно древните народи и цивилизации са имали един и същ учител по архитектура.

IMG_5600(1)
Хелвеция

За разлика от Етруските, Траките не са имали писменост, но това, че етруските са имали не означава, че знаем много за тях. Никой до сега не е разчел тази писменост.

IMG_5605(1)

Друга съществена разлика, която имат двете племена е, че траките са описвани като войнствено настроени кръвожадни разбойници, докато етруските тихо и кротко си строели първите градове на територията на Италия. Но пък за сметка на това, религиите и ритуалите им много си приличат. Вярвали в задгробния живот и почитали Богинята майка Земя и Бог Слънце. Култа към Слънцето се смята, че е характерен за източните народи.

IMG_5609(1)
Грифони
IMG_5617(1)
Грифони

Но да се върнем на нашите Траки. Това, което знаем за мистериозните тракийски ритуали е, че те са пленителни и дори ужасяващи. По голямата част от тяхното нематериално наследство е изгубено, поради липсата на писменост, но въпреки това, чрез историци и археолози, може би дори и слухове до нас са достигнали не малка част от тях.

IMG_5613(1)
Грифони
IMG_5614(1)
Грифони

Погребалните им ритуали не са били по-малко странни. Подобно на етруските и египтяните, починалите били погребвани с важни за тях предмети, от които може да се нуждаят и в задгробния живот.

IMG_5616(1)
Грифони
IMG_0123
Черветери

Благодарение на тези странни ритуали, откритите в гробниците съкровища ни разкриват не само богатството на тракийската аристокрация, а и техните религиозни възгледи. Все пак в България е открито най-старото обработено злато в света!

IMG_5633(1)
Шушманец

Погребалните им обреди били свързани с тяхната вяра в безсмъртието и почитането на мъртвите им царе и аристократи.

Повечето от телата на починалите били кремирани и поставяни в каменно легло. След три дни траур, приятелите на починалите започвали да празнуват. Явно за тях задгробния живот бил по-ценен от земния. Дори някъде прочетох, че плачели когато се раждат деца.

IMG_5634(1)
Шушманец

По време на погребалния ритуал имали и жертвоприношения на животни, с които после се угощавали, пиели много вино и организирали различни игри и състезания. Все странни обичаи за погребения.

IMG_5623(1)
Шушманец

Те вярвали в „Свещеното дърво на живота“. Короната символизира небето, ствола- живота, а корените- подземното царство. А според представите на етруските живота бил триетажен храм със същата символика.

Освен предмети, тракийските царе в отвъдното били придружавани и с любимият си кон. Напомня ли ви за котките на фараоните?!

IMG_5628(1)
Шушманец
IMG_5627(1)
Шушманец

В една от могилите (Хелвеция) са открити останки на кон, а в Шушманец конете са четири, придружени с две кучета. Не е изненадващо, че тя е от най-внушителна от трите. В центъра на храма има колона, представляваща слънчев лъч.

IMG_5629(1)
Шушманец

А защо са покривали внушителните си гробници с пръст, за да заприличат на естествени могили- не знам. Може би са ги крили от разбойници и иманяри, но явно не са успели.

Откъде са донесли огромните каменни блокове също е загадка, но по-интересното е как са го направили?

IMG_5582(1)(1)
Оструша

Като тези въпроси са най- актуални в могила Оструша. Саркофагната и′ камера е изработена от огромен и цял изкуствено издялан гранитен блок с тежест 60 тона! А самото помещение е издълбано под него. Таванът също е внушителен. А как е построена могилата и как тези гранитни блокове са докарани и сглобени?!

Много странно е как тези „варвари“ са имали уменията и познанията да го направят.

Именно на тази могила са се организирали и игрите в памет на мъртвеца.

IMG_5658(1)

IMG_5660(1)
Светицата

Могила Светицата също явно е много интересна, но както вече споменах не е отворена за посещения. Под насипа е открит зидан гроб с останки на мъж, за когото се смята, че е цар Терес I, както и златни маска и пръстен.

Много близо до Светицата се спряхме да хапнем в крайпътен ресторант със същото име. Препоръчвам го за изгладнели пътешественици като нас. Храната е вкусна и обслужването е бързо.

До Голямата косматка не успяхме да стигнем, но не пропуснахме удивителната Руска църква в Шипка.

IMG_5652(1)

IMG_5648(1)

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Виж още:

ПО СЛЕДИТЕ НА ЕТРУСКИТЕ – ЧЕРВЕТЕРИ

Етруските са древно и загадъчно племе, населявало централна Италия около две хиляди години пр.н.е. Най-много следи от тях са открити в районите на Тоскана и…

Keep reading

ПО СЛЕДИТЕ НА ЕТРУСКИТЕ – РОСЕЛЕ

Италия… Удивителна страна, заобиколена от три страни с море, криеща много легенди и пазеща много история…. Сега ще се опитам да ви пренеса много векове…

Keep reading

Виж наблизо:

ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА – БУЗЛУДЖА

Едва ли има българин, който не знае коя е тази странна сграда „приземена“  в сърцето на България.  Футуристичен паметник, сякаш излязъл от научнофантастична холивудска продукция…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s