НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ. ЩО Е ТО?

Има ли почва морският туризъм в България? Получаваме ли ние, обикновените хора качествено обслужване и на какви цени?

Отговорите са съмнителни, в зависимост от предпочитанията. Всеки има различни представи за почивка на море, но като гледам в новините какви опашки има на границата ни с Гърция, а и като споделям мнения с приятели, явно на много хора тези представи се припокриват.

Красива гледка, пълноценна почивка, добро обслужване и горе-долу сносни цени. Това разбирам аз. Е, когато сме в Италия редувам почивката на плажа с туристически маршрути, но там мога да си го позволя, защото имаме достатъчно време за всичко.

IMG_4248 (1)
Приморско

Но сега да ви разкажа за нищожния ни опит с нашия туризъм. Казвам нищожен, поради това, че не бяхме стъпвали на родното „моренце“ от повече от десет години. Разочаровани сме от отношението на българина към всичко. Някак не ми е удачно да си поръчам едно, да ми донесат друго и накрая да ми тръснат чинията на масата с думите „абе и тия ще ТИ харесат“. Това беше преди десет години. Сега или попаднахме на по-нормални заведения, или сервитьорите са станали по-любезни. Като и да е, поне обслужването на някои места беше на ниво, а и храната също (късметлии сме).

IMG_4095 (1)

Но да започна от начало. След като изпуснахме момента на отворените граници и свободното влизане в Гърция, решихме, че ще направим компромис и ще отидем до нашето черноморие. В инстаграм тече инициатива #преоткрийБългария и #избирамБългария и аз като български блогър реших да се включа.

И така, седнах аз на лаптопа и отворих Booking. И като не знам къде да отидем?! Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър автоматично отпадат- не харесваме шумни курорти и изявена показност. Търсих хотели на юг от Бургас, по спомени последно сме ходили в Созопол, Лозенец и Приморско и сметнах, че ще е по-добре да „поплуваме“ в свои води.

Е голямо приключение…… цени като в Ница, а хотели като в България. След три часово търсене, защото това, което получавам в Гърция и Италия просто не се предлага у нас, най-накрая намерих къща за гости в Созопол, на прилична цена, с добра оценка в Booking и най-важното- чудесно местоположение. Кацнала на ръба на една скала и предлагаща удивителна гледка. Като не съм стъпвала на нашето море толкова време, държах на гледката. Направих резервация. Тук възникна въпроса:

Работи ли Booking в България?

Ами в случая-не! (Преди около месец също имах подобно преживяване, но за него ще ви разкажа в друг пост). Та, спокойна, че вече имам резервация, се захванах с багажа. След около час получавам имейл от мястото за настаняване, че няма свободни стаи и се извиняват за неудобството! Поне ме информираха навреме. Явно българските „хотелиери“ не си следят Booking резервациите и са си дали всички налични стаи по телефона! Ами следете си наличността в сайта или поне махнете „свободната“ стая след като вече явно е заета!

IMG_4200 (1)
Приморско

И затова не е виновен Booking. Не може в цяла Европа да резервирам от днес за днес и да нямам никакви проблеми. Два часа след резервацията в хотела да ме посрещат по име, а тук нещата да се случват по трудния начин! Просто туризма ни куца, и то много. Ден, година храни или в случая сезон. Не се сещам как министър Ангелкова (малко закъснях с поста, вече не е министър) ще ни накара да изкараме почивката си тук. Само мисълта за това ме влудява.

IMG_4066 (1)
Приморско- гледка от терасата

Както и да е, седнах пак пред монитора и последваха още около два часа в търсене на „перфектното“ място за уикенда. Накрая успях! Резервирах в Приморско. Хотел с прилична база и красив изглед. За всеки случай звъннах по телефона за потвърждение, явно това е начина.

Накрая като се замислих за всички часове, в които се взирах в екрана и нервите, които изхабих се ядосах на себе си защо не попълних един QR код и не заминах за Гърция?!

По това време все още не се изискваха PCR тестове на границата.

IMG_4071
Ето това получавам в Гърция
img_9419_original
Гледката в двора. Гърция, разбира се.

Ето това получаваме в Гърция за цена около 100лв. на вечер за цялата къща (2019г). Бяхме две семейства- седем човека. Сами сметнете и си направете изводи.

IMG_4072
Гърция
IMG_4074
Гърция

В крайна сметка тръгнахме най-накрая. Хотела се оказа много приличен, а персонала се състоеше от много мили и отзивчиви хора, с персонално отношение към гостите си. Останахме доволни.

Ходихме на плаж Смокиня, където ми хареса, не беше пренаселено и се спазваха всички хигиенни правила по време на пандемия. Плажът беше спокоен и шезлонгите не бяха скъпи в сравнение с цените, за които чух миналата година.

img_4104
плаж Смокиня

Наблизо имаше приятно заведение, където обядвахме. Храната беше вкусна, персонала любезен. Лъч светлина в тунела след злополучното начало.

IMG_4081 (1)

Созопол.

Когато бях на 18г., това беше любимият ми курорт. След това съм го посещавала веднъж или два пъти, преди много години. Старият град е запазил чара си за сметка на новия- „бетономорие“. 

IMG_4120 (1)
Созопол

Красивите къщички, запазили своя старинен стил ми вдъхнаха лека носталгия за времената, в които нашата брегова ивица беше прекрасна навсякъде, но ние за съжаление имаме удивителната способност да унищожаваме всичко красиво. Баровски имения, изникнали като гъби и заградили повечето красиви и девствени плажове. В другите държави също има подобни имения, но природата е запазена и достъпа до нея е свободен за всички.

Както и да е, това е една от многото причини да предпочитаме Гърция. Сравнявам с Гърция, първо там бягаме през уикендите, докато дойде време за отпуска, и второ защото дебатите за това „дерби“ в момента са много актуални. Това си е само наша гледна точка и не се опитвам да натрапвам мнение на никого.

IMG_4130 (1)
Созопол

И какво мислите беше първото ни впечатление от Созопол след толкова години? Лудница! Имах чувството, че цяла България се е изсипала тук. А може би всички като нас са ги спрели опашките на границата…

IMG_4142 (1)
Созопол

Разходката ни беше бърза в предвид многото хора и пандемичната обстановка. Запътихме се към един ресторант в края на стария град, много приятен и с уникална гледка. Предварително бях проверила дали все още работи. И да, работеше и нищо не се е променило. Все още е толкова привлекателен с терасите над морето, уединените маси и прекрасна храна. Само ние и морето. Да, този спомен искам да запазя…

IMG_4187 (1)
IMG_4184
Ксантана, Созопол

Така, след като усетихме атмосферата на Старият Созопол, следващия ден решихме да си останем в Приморско, където беше хотела ни. Все пак сме тук само за няколко дни и имахме нужда от почивка- нали затова избягахме от София?

Приморско.

Северният плаж е по-красив, но имаше много силен вятър и големи вълни, затова се позиционирахме на южния.

„Е тук вече си починахме“. Почти нямаше свободни места. Добре, че поне се спазваше някаква дистанция между чадърите. Явно заради вируса и това, че работя в аптека и съм посещавала лекции по микробиология, дистанцията за мен е от значение.

IMG_4198
Приморско

От близкото заведение звучеше медният глас на Тони Стораро, после „славеят“ на поп фолка Софи Маринова ни потапяше в звънки ритми, а един младеж с доста солиден тен по цял ден обикаляше плажа викайки, че царевиците му имали „зърната на „Пламена Андерсън“. Идилия.

А после какво толкова имало в Гърция? Ами ето това:

IMG_4062
Ставрос, Гърция

За съжаление, с всички тези нови изисквания, които се променят почти всеки ден, тази година ще пропуснем Гърция. Дано поне до Италия и южна Франция да можем да стигнем.

Атмосферата в центъра на курортното градче не се различаваше много от Созопол. Същата лудница, само че с градски, а не старинен изглед. Като битпазар. Тълпи от туристи, цветни сергии, пълни заведения- като вихрушка.

IMG_4281 (1)

Все пак сме на морето. Бяхме забравили типичната българска лудница. Не обичаме тълпите. Обичаме спокойствието. Тосканското спокойствие. До толкова, че пред къщата, която си наемаме в Принчипина се разхождат диви прасета. Не харесваме нито лъскави хотели, нито претъпкани улици. Харесваме дивото. Може би затова центъра в Приморско се оказа, че не точно „нашето“ място. 

IMG_4218 (1)

Избягахме от претъпкания център и опитахме да се потопим в „романтичния дух“ на Черно море. Отправихме се към пристанището. Огромни билборди рекламираха различни разходки с корабчета. Харесахме си един старинен кораб, предлагащ романтична вечерна разходка с шампанско. Веднага набрах номера на агенцията. Вечерното плаване щеше да ни се отрази перфектно. Ударихме на камък. Не работели тази вечер, може би утре, но не е сигурно. Ами не, Благодаря!

IMG_4224 (1)

От пристанището тръгва прекрасна морска алея, наречена Primorsko Promenada. Е, все пак си намерихме романтично място. Красиво е! Обичам шума на морето!

Мога с часове да седя и да се наслаждавам на вълните, разбиващи се в каменния бент, да вдишвам „соления“ аромат на водата и да усещам с всяка клетка на тялото си полъха на морски бриз. 

IMG_4250 (1)

Наистина мястото много ни хареса. Останахме впечатлени и от графитите на камъните. Не разбрах кой е художника, но браво на този човек! С таланта си е пренесъл цяла ера от история тук, на морския бряг. Лицата на много известни личности, свързани както с нашата, така и със световната история сякаш се усмихват из под вълните.

IMG_4240 (1)

Много оригинална идея. Изкуството под всякаква форма винаги ме вдъхновява. 

Е, това беше нашият уикенд на родното черноморие. Останахме с много противоречиви впечатления. 

Ако морският ни туризъм разчита на туристи като нас е обречен на провал. 

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Виж още:

НИЦА

Великолепната Ница Да, Ница наистина е великолепен град привличащ като магнит туристите. И има защо. Рядко се впечатлявам от претъпкани от „туристическа инвазия“ градове, но…

Keep reading

СЕН ТРОПЕ

  Сен Тропе- мечтите, които се сбъдват Още малка, когато имаше само два канала на телевизията бях запленена от култовия филм „Полицаят от Сен Тропе“.…

Keep reading

КРАЙБРЕЖИЕТО НА МАРЕМА

Къде да отидете на море в Марема?  Тосканската Марема е обширна територия отличаваща се с големи лозови полета, изкусно вино, зелени гори и разбира се километри…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

One thought on “НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ. ЩО Е ТО?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s