SANTUARIO MONTENERO – СВЕТИЛИЩЕ ЧЕРНА ГОРА

Бях си обещала, че за всеки Великден ще пиша за някое Свято място. Е, този Великден определено ще е по-различен от всички останали (2020г.). Едва ли има някой, който не знае за какво говоря- пандемията COVID-19.

За съжаление местата за които пиша в този момент едва ли ще могат да се посещават скоро, но целта на този пост е да вдъхна малко вяра в Бог, както и надежда, че всичко ще се оправи скоро.

IMG_0412(1)

Подобно на нашите манастири, италианските светилища са построени на места, свързани със случили се чудеса.

Montenero е хълм, издигащ се близо до Ливорно, известен през средновековието като „Планината на дявола“, поради това, че мрежа от пещери в планината били скривалище на престъпници и разбойници. (Същите тези пещери, през Втората световна война са били и убежище на нацисти.)

IMG_0411(1)

Произходът на светилището датира от 15 май 1345 г., когато се чествал празника на Петдесетница.

На този ден един сакат пастир от Ливорно намерил икона на Богородица. Следвайки вътрешната си интуиция, той занесъл чудотворния образ на Божията майка на хълма Черна гора, с идеята да се пречисти лошата енергия на мястото. Когато стигнал върха, пастира с изненада открил, че вече не накуцва. С тази легенда се разказва за първото „чудо“ свързано с иконата.

IMG_0409(1)

На мястото е построен параклис, който по-късно е преустроен като монашески  комплекс, издигнат до ранг на второстепенна базилика от папа Пий VII през 1818 г., а Madonna delle Grazie е избрана за покровителка на Тоскана.

Чудесата свързани с иконата са много.

Цунами от 1742г. и отговора на молитвата.

На 27 януари 1742г. Ливорно е разтърсен от силно земетресение, което поражда цунами. Изплашени хората търсят пътища за бягство към хълма. В своят страх и отчаяние организират шествие на Иконата към параклиса на Черна гора. И чудото се случва, молитвата започва и цунамито изчезва. Дали това бедствие е изчезнало благодарение на молитвите или е дело на природата, никой не може да каже със сигурност.

IMG_0413(1)

Чумата от 1630г. и чудото на изцелението.

Век по-рано, по време на чумната епидемия в Ливорно, чудотворната икона е преместена за първи път в града. Известно време след това болните започнали да оздравяват, а заразените били все по-малко и коварната болест изчезнала. Това е едно от най-известните „чудеса“ свързани с лика на Божията майка.

В наши дни, по-точно в пика на световната пандения от Коронавирус, хората в Тоскана се уповават на вярата изцелила ги векове по-рано. Всяка неделя в края на литургията се извършва и молитва за болните от Covid-19, която се излъчва на живо по много телевизионни канали. Епископът на Ливорно Simone Giusti призовава вярващите да се молят от домовете си.

 „Дева Мария Черногорска – казва епископ Симоне Джусти – ни е спасявала много пъти в историята, молим я да продължи да го прави дори и в тази епидемия “.

IMG_0415(1)

IMG_0427(1)

Светилището също е дом на малък, но подробен музей, който представя историята на чудесата, случили се тук.

Ex- voto

Ex-voto е кратката версия на Ex voto suscepto : „поради направения обет“.

Ex- voto е символичен предмет, оставен от хората, даден като жест на благодарност след излекувана болест или спасение от опасна злополука. Това са най-различни предмети, обикновено картини или снимки изобразяващи произшествието, патерици, военни медали, а напоследък каски или ключове от превозни средства. Тези предмети представляват „историята“ на преживяна трагедия и благодарност за преживяното „чудо“.

IMG_0416(1)

Някои светци или свещени изображения се смятат за „чудотворни“, затова техните църкви, параклиси и светилища са домакини на ex-voto музеи. За такъв музей съм ви разказвала вече в Светилище Свети Габриел.

IMG_0433(1)

Една от най-големите ex- voto изложби се намира именно в Santuario Montenero. Трогателната колекция започва от 1800г. предимно с картини свързани с инциденти в морето, както знаете това е било основното препитание на крайморският град. Някои от тях са с голяма художествена стойност, включително картини на Giovanni Fattori и Renato Natali.

IMG_0424(1)

Галерията съдържа и много артефакти свързани с пожари или войни, но и такива на оцелели жертви в ежедневието, от обикновените инциденти и катастрофи до уникалните като падащи саксии върху главата, като един от най-невероятните случаи е на прострелян в гърдите полицай, който оцелява благодарение на това, че в джоба си държал метална икона на Богородица. Куршумът, който на практика е трябвало да го убие, бил спрян от иконата. Униформата му е изложена в музея.

Невъзможно е да ви опиша всички свидетелства за чудеса в галерията на музея, изображения на рибари, войници, пътешественици, деца, работници, обикновени хора преживели големи трагедии.

IMG_0420(1)

Това е едно „пътешествие“ във времето от векове назад до наши дни. Поглед в миналото и ежедневието на хората през различни периоди, техните костюми, улиците, морето, къщите, транспортните средства. … парче проста и в същото време скъпоценна история.

IMG_0430(1)

Бароковата църква на светилището е наистина внушителна. Представлява овален атриум, разкошно украсен Filippo Maria Galletti. Възхитителният таван единствен е останал непокътнат след разрушение на църквата по време на Втората световна война.

IMG_0419(1)

IMG_0431(1)

Думите са излишни, изумителни картини, скулптори и фрески ви заобикалят накъдето и да погледнете. Истинско произведение на изкуството. Красотата на храма се допълва с тихо звучене на орган и гласовете от молитвата на монасите.

IMG_0428(1)

Уникална връзка между архитектура и духовност. Монасите в манастира съхраняват „история, памет и духовно наследство“.

Това е едно наистина „свято място“, което е задължителна спирка в Ливорно.

Нямам представа кога ще може да се посещава отново, единствено се надявам това да се случи скоро……

Как се стига до там? Ние пътувахме с кола и изкачвайки се по стръмните склонове на вече изчезналия вулкан, останахме изумени от великолепната гледка към града. 

IMG_0438(1)

Целият град се вижда като „на длан“. Малките къщички смесени с природата, синият цвят на морето, пристанището….всичко това е една магия.

IMG_0442(1)

Надявам се да съм ви вдъхнала поне малко кураж и надежда в тези трудни за всички времена…

Христос Воскресе!

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

СВЕТИЛИЩЕ СВЕТИ ГАБРИЕЛ

Antico Santuario di San Gabriele Dell’Addolorata Светилището на San Gabriele dell“Addolorata се намира в подножието на прекрасния планински масив Гран Сасо и е сред първите…

Keep reading

КРЪСТОВА ГОРА

Всички знаем, че по света има много легендарни места, скрити от векове святи реликви, легенди и предания разказвани от уста на уста, които са обвити…

Keep reading

ЛИВОРНО – МАЛКАТА ВЕНЕЦИЯ

Ливорно Разположен на Лигурско море, Ливорно е най-големият пристанищен град в Тоскана. Пристанището е и основен икономически източник за развитието на града. Признаци за обитаване на…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

One thought on “SANTUARIO MONTENERO – СВЕТИЛИЩЕ ЧЕРНА ГОРА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: