ПО СЛЕДИТЕ НА ЕТРУСКИТЕ – РОСЕЛЕ

Италия…

Удивителна страна, заобиколена от три страни с море, криеща много легенди и пазеща много история….

Сега ще се опитам да ви пренеса много векове преди Ренесанса, дори преди Великата Римска империя, някъде из разцвета на древните….

IMG_6820

Когато си мислите за Древна Италия, първото нещо, което обикновено ви идва на ум, са римляните. Те са извели страната в първото хилядолетие след Христа с ненадмината сила и власт начело на света. Тяхното влияние се усеща и днес в архитектурни паметници из цяла Италия и извън нея.

Едно е да бъдете хипнотизирани с величието на Колизеума или красотата на Ди Треви, но съвсем различно е да изследвате оскъдните останки от древно селище.

F3C6EC90-B520-4F8C-8885-AFCC93BE8DCF

Римските руини може да доминират в древните места в Италия …обаче не трябва да пренебрегваме онези, които са поставили основите на процъфтяването на Римската империя. 

Етруските са дали много на света и изучавайки историята им, може да открием, че имат още много какво да дадат. Това са едни от най-загадъчните народи в света, оставили ни толкова много безценни артефакти и цели градове, а същевременно толкова малко знаем за тях….

IMG_0737(1)

Очевидно е имало хора по тези земи от хилядолетия, но като цяло те са били прости ловци и събирачи. Появата на етруските била началото на епохата на империите в тази част на света.

Кои са били етруските, откъде са дошли и какво е станало с тях са въпроси, на които археолози и историци все още нямат отговор. Всички са били привлечени от тези загадъчни хора, населявали Тоскана и други части на централна Италия за повече от хилядолетие и след това изчезнали от страниците на историята.

IMG_0741(1)

Те са построили първите градове в Европа и може би са изяли първата паста на Италия.

Техните градове са били укрепени „градове-държави“ общо дванадесет на брой, наречени Dodecapoli.

За един от тях ще ви разкажа сега.

Roselle е бил един от най- могъщите  „градове-държави“. Етруските градове са заобиколени от високи стени, изградени с огромни каменни блокове с многоъгълна форма, поставeни един върху друг, без използването на хоросан, прикрепени толкова перфектно, колкото Инкан в Мачу Пикчу.

IMG_0907(1)

Роселе е построен по същия начин, заобиколен от мощни стени, големи участъци от които могат да се видят и днес. Много са внушителни, особено вечер, когато множество прожектори ги осветяват и се виждат отдалеч.

Етруските всъщност са били много рационални хора. Построили са града на хълм близо до брега на древното езеро Prille, което отдавна се превърнало в мочурище и после пресъхнало, но по тяхно време е било пълно с риба. Те били тясно свързани със земята, използвали минералното и′ богатство и били ненадминати земеделци. Освен това били много опитни строители. Прокопавали тунели под земята и по този начин свързвали някои от градовете си. Най-дългите тунели са открити в района на Питиляно, Сована и Сорано.

IMG_0766(1)

Те първи са въвели правоъгълно градоустройство, изградили подземни канализации, пътища и мостове и започнали да насърчават земеделието и търговията. Положили са основите, от които по-късно са взаимствали и усъвършенствали римляните.

IMG_0782(1)

Целият град Роселе се захранвал с вода от внушителна канализационна система. На най-високата точка от хълма е изграден огромен резервоар събиращ дъждовна вода, която посредством канализационна система е отвеждана към града.

IMG_0798(1)

Но преди всичко етруските олицетворявали това, което Д.Х. Лорънс е нарекъл „религия на живота“.

Те имали дълбока любов към храна, музика, танци и вино. Тяхното изкуство е било много елегантно и изящно. До днес тосканци се стремят да подражават на тяхната древна кухня и великолепни вина. Не е чудно, че археологическите обекти, които са оставили след себе си, са едни от най-зрелищните и ни показват какъв е бил живота в Тоскана преди римската империя.

IMG_0801(1)

Етруските къщи са построени по правоъгълен план около вътрешен атриум, който дава светлина и въздух на стаите и често има и портик. Покривите им са били покрити с керемиди.

IMG_0761(1)

Улиците им са били сравнително широки и подредени в правоъгълна форма, проста и удобна урбанизация. Имали са дори нещо подобно на бетонов възел, което също е доказателство за архитектурния гений на една напреднала за времето си цивилизация. За съжаление писмеността им все още не е разчетена и затова въпреки огромното културно наследство, което са ни оставили всъщност знаем толкова малко за тях.

IMG_0886(1)

IMG_0888(1)

Роселе е една невероятна реликва оставена ни от тях. Но всъщност е толкова специален, защото в него се преплитат освен етруски и римски останки.

Обособяването на етруските като отделни „градове-държави“, а не в обединена нация се оказва както тяхната сила, така и слабост. Римляните се възползвали от тази разединеност и постепенно един по един завладели всички градове и покорили цяла Етрурия.

Въпреки, че цивилизацията им започнала да отстъпва на възходящата мощ на римляните те са оставили трайно влияние, достигащо до съвременна Италия.

IMG_0769(1)

Римляните завладели Роселе през IIIв.пр.н.е. и до Vв.н.е. той все още бил най-важният център в южна Тоскана.

Всъщност името на най-голямата област в Италия произлиза от етруските. Римляните ги наричали „Туски“ и оттам Тоскана.

IMG_0793(1)

След превземането, римляните облагородили града, оставили прекрасни архитектурни паметници, статуи и предмети на изкуството. Всички открити артефакти са изложени в Националния исторически музей в Гросето. На тяхно място са направени копия, които са поставени на местата, на които са открити.

IMG_0845(1)

Както знаем от Помпей, (и не само), римляните обичали водните басейни. Те били вдъхновени от лечебните свойства на горещата вода и почти навсякъде строели SPA центрове.

IMG_0790(1)

IMG_0816(1)

Този превъзходен релакс не подминал и Роселе. Благодарение на водопроводните умения и сложната канализационна система, оставена им от етруските, построили удивителни горещи бани.

IMG_0830(1)

IMG_0853(1)

Допринесли още за културното развитие на града. Внушителен амфитеатър е изграден на малко възвишение в края на селището. Акустиката е много добра и там до ден днешен се организират театри и концерти, затова не се учудвайте като видите пластмасовите столове от нашата ера.

IMG_0868(1)

IMG_0883(1)

Ако застанете с гръб към основния вход на амфитеатъра, пред вас се разкрива целия град „на длан“. Това, което ми направи впечатление е класовото разделение. В началото близо до вас се забелязват останки на по-големи и пищни имения, които явно са принадлежали на влиятелните граждани.

IMG_0851(1)

IMG_0852(1)

С приближаване на центъра, сградите стават все по-малки и обикновени. Личат и останки на базилика.

IMG_0812(1)

Има толкова много интересни неща, които да видите в този древен град, че може да го изследвате цял ден и още да не сте стигнали до края. Ние около час и половина обикаляхме само защитните градски стени на път към изхода. Е, естествено се спирахме много за да се насладим на удивителните гледки от високо.

IMG_0774(1)

IMG_0912(1)

Удобните обувки са задължителни за посещението ви. Докато стигнете върха на хълма, имате поне двадесет минути изкачване. Древният град Розеле от етруски и римски произход винаги е бил изключително привлекателен, затова си заслужава да му отделите поне половин ден. Е, това е разходка за тези, които ценят останките и културата на древните народи, за други може да това да са просто „разхвърляни камъни“ (и това съм го чувала).

IMG_0754(1)

Аз лично съм много впечатлена от изключителните строителни и инженерни умения както на етруските, така и на римляните по тези земи. Етруските са ми особено интересни заради тяхната загадъчност. В много аспекти те се доближавали до Египетската култура.

IMG_0902(1)

IMG_0895(1)

Докато древните римляни трупали камък върху камък и строели космополитни съоръжения и колосални сгради, то етруските не се впускали в грандиозни строежи. Много забележителни са техните гробници. Те са първите на Апенинския полуостров, които кремирали починалите и строели за тях цели „Градове на мъртвите“. За най-големия техен некропол в Черветери вече съм ви разказвала.

CFF6D042-9515-466E-A856-D73625A96195

Всъщност целия район около Роселе е осеян с техни останки, някои от които все още не са изследвани, а други най-вероятно чакат да бъдат открити.

IMG_0931(1)

Просто, докато си шофирате по пътя обърнете внимание на странните камъни наоколо- почти всички са част от етруското селище, което може би се простирало на много по-голяма площ от тази на хълма.

Ако харесвате такъв тип „древен туризъм“, Роселе определено ще ви хареса.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ПО СЛЕДИТЕ НА ЕТРУСКИТЕ – ЧЕРВЕТЕРИ

Етруските са древно и загадъчно племе, населявало централна Италия около две хиляди години пр.н.е. Най-много следи от тях са открити в районите на Тоскана и…

Keep reading

ПИТИЛЯНО

Когато преди няколко години посетихме Метеора в Гърция, бяхме запленени от красивите манастири „кацнали“ върху величествени скали и прелестните гледки от „птичи поглед“. От тогава…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

7 thoughts on “ПО СЛЕДИТЕ НА ЕТРУСКИТЕ – РОСЕЛЕ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s