ЗООКЪТ АЛИС

Освен исторически забележителности, харесваме и иновативни такива. Винаги сме се възхищавали на развинтеното въображение на хората, на това с какъв хъс преследват и постигат мечтите си, и най-вече на това, че ги споделят, за да можем и ние да се докоснем до техния приказен свят.

IMG_5492(1)

Преди време ви разказах за един от най-необикновените дворове във Франция, където (не)обикновен пощальон изградил двореца на мечтите си. Сега ще ви разкажа за един (не)обикновен двор тук в България, съвсем близо до София.

IMG_5396(1)

Село Лесковец се намира на около 35км. от София, и на около 10км. от Перник. Жителите му се гордеят със строежа на малка църква, чиито купол сравняват с храм-паметник „Александър Невски“, и с един удивителен двор в селото.

IMG_5402(1)

Кирил Сергиев живее в края на селото и е най-популярният жител там. Има защо. Любовта към внучката му и привързаността към животните е „родила“ едно приказно място.

Зоокът Алис

Вълшебният зоокът е кръстен на една малка „златокоска“, с която не можахме да се запознаем, може би си почиваше в това време на деня. Сгушен в природата ви пренася в една екзотика, която буквално можеш да докоснеш.

IMG_5430(1)
IMG_5472(1)
Муми, Пупи, Дорис и Балу (и Алекс)

Тук освен да се любувате на странни и екзотични животни дошли отдалеч и неприсъщи за нашите географски ширини, може да ги галите, храните и да се разходите в тяхната компания. Това е единственото място в България, в което сте толкова близо до тях.

IMG_5460(1)
Vicugna pacos Алпака

Несъмнено любимците на всички са сладките алпаки. Тези миловидни животинки са толкова общителни, че дори сами търсят вниманието на хората. Гушкат се, галят се и се радват като им дадете лакомство. Забелязах, че обичат морковчета.

IMG_5502(1)
Реклами
IMG_5447(1)

Докато бяхме там имахме усещането, че се разхождаме някъде из перуанските Анди. Пухкавите любимци поздравяват всеки посетител, дори позират за снимка. Като големи и живи плюшени играчки са.

IMG_5452(1)
IMG_5528(1)
Муми, Пупи, Дорис и Балу (и Сашо)

Към тяхната групичка са се присъединили три мини козлета, също толкова сладки и любвеобилни. Тримата сладури тичат из оградения двор, мушкат се между алпаките и се закачат с посетителите, сякаш ревнуват за внимание.

IMG_5458(1)
Лизи, Зина и Бобо
IMG_5454(1)

Това е като една интернационална разходка из фауната на различни точки по света. Кенгуру албинос, носати мечета, елени и муфлони са само част от интересните любимци, с които ще се срещнете.

IMG_5420(1)
Кики и Сиси
IMG_5415(1)
Dolichotis patagonum Патагонска мара

А този симпатичен гризач, все едно си е облякъл жилетка, идва от далечна Аржентина. Изглежда като кръстоска между заек и кенгуру. Знае ли човек? Природата е толкова разнообразна …

Разбира се някои от тях са оградени и не можете да се доближите до тях, но това не пречи да им се любувате.

IMG_5505(1)
Cervidae Благороден елен
IMG_5507(1)
Ovis aries Муфлон

От пернатите представители също има богато разнообразие. Грациозни черни лебеди плуват в басейн, а навсякъде тичат пакостливи патици, разноцветни гъски и перести петли.

IMG_5405(1)
Cygnus atratus Черен лебед
IMG_5401(1)
Anser indicus Планинска (Индийска) гъска

А това е една от най-високо летящите птици в света. Планинската гъска всяка година мигрира от Индия до Монголия, като прелита над Хималаите на 7900м. височина.

IMG_5404(1)
Anser anser Тулузка гъска

Всъщност патиците са толкова пъстри и красиви, че все едно са изскочили от някоя картичка.

IMG_5425(1)
IMG_5517(1)
Alopochen aegyptiaca Египетска гъска

Докато внимавате да не настъпите някое пате, може да се срещнете лице в лице с щраус. С дългите си крака и грациозна осанка, се разхождат като „господари“ на двора.

IMG_5510(1)
Struthio camelus Щраус
IMG_5522(1)(1)

Всъщност, всички животинки са изключително дружелюбни и свикнали с човешко присъствие. Постоянно са в контакт с грижовните си стопани, а и посетители също не липсват.

IMG_5427(1)
Alectoris graeca Планински кеклик

Друг представител на пернатите е Планински кеклик. Изключително рядък вид за  нашите ширини. Среща се само във високо планински райони на страната, предимно на скалисти хълмове.

IMG_5519(1)
Balearica regulorum Сив коронован жерав

Представител „долетял“ от Африка е Сивият коронован жерав. Птицата е национален символ на Уганда и е изобразена на герба и флага на източно африканската страна.

IMG_5509(1)
Pavo cristatus Паун

А може ли зоокът без паун? Разбира се, че не. Прекрасната птица „краси“ двора с великолепните си окраски. За съжаление изпуснах момента, когато беше разперила цветната си опашка.

Зайчетата също са много. Има „ушатковци“ във всякакви размери и породи.

IMG_5428(1)
Lepus europaeus Див заек

Тихо сгушени в клетките си, те също не се плашат от хорското внимание и присъствие. Дори са общителни и се закачат.

IMG_5409(1)

Все още ли се чудите къде да прекарате един прекрасен ден близо до София?!

Целогодишно може да се „срещнете“ с екзотичните животинки срещу символична такса. Страхотно е, че това приветливо семейство е отворило вратите на дома си за всички.

IMG_5412(1)

Освен зоната пригодена за животните, за малчуганите също има забавления. Детски кът с пързалки и люлки, голямо пространство за игри и пейки за техните родители.

IMG_5555(1)

Освен за разходка и забавление, семейният зоопарк е и много образователен. От стопаните може да научите много интересни неща за животните, за които дори не сте подозирали. Отворил врати за посещения едва преди няколко месеца, малкият „животински“ свят добива все по-голяма популярност и наистина си заслужава.

Тази необичайна разходка е забавление без граници- както за малчуганите, така и за техните родители.

Как да стигнете до там

След Перник, продължавате по пътя за Батановци, след това следите табелките за Лесковец. Като стигнете в селото има указателни табели за „Зоокът Алис“.

Buon viaggio …

Ако публикацията ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си?  Също така не забравяйте да се присъедините към всички пътешественици и да ни последвате във Facebook или Instagram за актуализации на нашите приключения и още повече снимки! Ако не искате да пропускате нови публикации, абонирайте се за нашият бюлетин!

Още от сайта

ИДЕАЛНИЯТ ДВОРЕЦ

Когато става въпрос за Франция, първата асоциация е Айфеловата кула, след това в съзнанието изникват лазурните брегове или средновековните замъци.…

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ

РАДОМИР

Радомир – малък град, дълга история Малкият град, сгушен в подножието на Голо Бърдо е най-старият град в Пернишка област.…

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

13 thoughts on “ЗООКЪТ АЛИС

  1. Hi there, There’s no doubt that your blog could possibly be
    having web browser compatibility problems.
    Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues.
    I merely wanted to provide you with a quick heads up!
    Apart from that, excellent site!

    Харесвам

  2. Superb website you have here but I was curious about if you
    knew of any community forums that cover the same topics talked about here?
    I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other experienced people
    that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
    Bless you!

    Liked by 1 person

Вашият коментар