ИТАЛИЯ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАРШРУТИ. ЧАСТ II

Флоренция

Това е следващата задължителна спирка в Италия. Столицата на Ренесанса. Град с много изкуство, богата история, легенди и мистерии. Може би това е градът с най-много художествени шедьоври. DSC_0719Не знам дали чара на  града се дължи на множеството ренесансови дворци, катедралите, средновековната архитектура или на Микеланджело, но това е един от най-красивите аристократични градове.DSC_0724Когато посетихме Флоренция преди няколко години, всъщност изобщо не бях подготвена (винаги правя план), но този път се случи спонтанно. Всяка година пътя ни минава от там, но винаги транзит. DSC_0756Това разбира се не ме затрудни бързо да открия паркинг и да си „чекна“ в Google няколко забележителности. Първоначално вървяхме след група китайски туристи, те винаги знаят къде отиват и в интерес на истината са навсякъде. И така след тях до Basilica di Santa Croce.

DSC_0697Ако следите моят блог, сигурно сте забелязали, че винаги търся някоя легенда. Ако няма легенда или впечатляваща история не ми е интересно. Та, в този ред на мисли, ще ви разкажа една за Флоренция.Легендата е свързана с една от катедралите в града. Rifrullo del diavolo е легенда за един свещеник, гонен от дявола за да вземе душата му. Свещеникът се примолил за една последна молитва в Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Дяволът се съгласил и застанал пред катедралата да чака, обаче находчивият свещеник избягал през задната врата и по този начин спасил душата си. Отегчен от дългото чакане, дявола започнал да пуфти, вдигайки лек бриз. Казват, че на това място винаги се усещал вятър, демоничният дъх на дявола, който и до днес чака избраника си да излезе от църквата.DSC_0760

 

Всъщност главната ни цел беше Palazzo Vecchio. Запленена съм от историята на клана Медичи, господарите на Тоскана. (Между другото докато пишех статията, започна и сериал за тях.)

Кралят властва над народа, но бог властва над всички с това мото са управлявали над петстотин години.

DSC_0742

Всъщност двореца не е като в представите ни за дворец, но това не го прави по-малко привлекателен. Внушителната архитектура и съвършените скулптури красят Piazza della Signoria.

DSC_0736

Флоренция много ни хареса, но както знаете, ние не обичаме да се сливаме с тълпата от туристи, затова може би следващият път ще я посетим през 2021г.

Защо точно тогава? Отговора е в Тунела на Медичите.

DSC_0750

Тук някъде може би трябва да е Милано, но това е град, който не сме посещавали. Не знам защо, но меката на модата не ни съблазнява. Винаги го подминаваме и то съвсем целенасочено. Предполагам, че някой ден ще стигнем и до там, но засега все още не сме изчерпали плановете си за малките интересни местенца, които ни привличат много повече.

Сиена

Това, с което свързваме Сиена е конното състезание Палио.

DSC_0638

Това е най-значимото събитие в града, придобило различни правила през вековете, както и традиции и обичаи свързани с местния фолклор, които само членовете на контрадата знаят.

DSC_0577
Piazza del Campo

 

Палио се провежда два пъти годишно през юли и август. В деня на самото състезание, в целия град цари смут и подготовка, дори хората стоят на площада още от предишната нощ, да запазят местата си.

DSC_0601

Из цяла Италия се провеждат средновековни състезания Палио, но това в Сиена освен, че е най-популярно е и най-мащабно. Все едно живота на хората се върти около това. Традициите за конни надбягвания датират още от XIIв., а първите данни за състезание провело се на Piazza del Campo, познато и до днес са от XVIIв.

DSC_0588

Ако нямате възможност и време да посетите легендарната надпревара, може да се насладите на подобна, не по-малко интересна и също със средновековен произход в Кампанятико.

DSC_0607

Самият Piazza del Campo, се смята за един от най-големите средновековни площади в Италия. Впечатляващата архитектура, цветните постройки и  барелефи допринасят за интересния му облик.

DSC_0609

В единия край на площада няма как да не ви направи впечатление забележителният Fonte Gaia, фонтан не приличащ на нито един от готическите фонтани. „Извора на радостта“ е построен през XIVв. и е бил основен водоизточник в града.

Разбира се, Сиена не е само конни състезания. Прекрасната Сиенска катедрала се издига величествено на едноименния градски площад.

DSC_0633

Duomo di Siena е истинско произведение на изкуството. Катедралата пази много шедьоври от различни епохи. Прекрасната и′ фасада от бял мрамор е като магнит за обектива.

DSC_0628

Тук се намират едни от най-реномираните университети в Италия.

DSC_0519

Повечето висши заведения се помещават в средновековни сгради с уникално историческо и културно наследство.

dsc_0520_original

Това са здания с богата история, като Università di Siena – Palazzo San Galgano. В този дворец се преместват монасите, след като напускат легендарното абатство Сан Галгано .

Пиза

Едва ли има някой, който не е виждал тази кула. Архитектурната грешка, която се превръща в световно известен символ на града.

IMG_0639

Самият град не е голям и едва ли има много интересни забележителности освен тази (поне не съм търсила такива).

IMG_0630

Всъщност сме посещавали Пиза два пъти, но ако трябва да съм честна, не сме много очаровани. Да кулата е красива, Баптистерия и Художествения музей също, но някак тази дестинация не е предизвикала достатъчно интерес за да се застоим по-дълго, може би е прекалено популярна за нас.

IMG_0626

Сигурно ще се запитате, като не сме толкова впечатлени, защо сме ходили два пъти?

Първият път ни беше когато тръгнахме към Портофино .Тогава решихме, че така и така ни е на път, защо да не се спрем да видим прословутата кула.

DSC_0833

Спряхме колата наблизо и си направихме малка разходка. Наистина беше малка, в предвид това, че трите атракции са концентрирани на едно местоположение. Втори път ни се наложи, защото бяхме с приятели, които много държаха да посетят Пиза.

IMG_0624

Иначе по пешеходните улички близо до кулата има безброй малки тратории, където може да похапнете прекрасна храна. Естествено повечето са окупирани от туристи, но все ще се намери местенце.

IMG_0657

Та, в Пиза не открихме нищо завладяващо. Просто един италиански град, с типична архитектура и наклонена кула. Да, това е забележителност, която е хубаво да се види веднъж, но не си отделяйте много време. Наблизо е Ливорно, а там е наистина красиво.

IMG_0663

И тук, както и в Сиена, красивите сгради, които снимах по път се оказаха университети.

IMG_0621
Palazzo Boileau, Sede didattica Dipartimento di Filologia, Letteratura e Linguistica Università di Pisa

Това бяха впечатленията ни от най-популярните дестинации на „ботуша“. Някои ни харесаха, други не-толкова, но това са градове, с които Италия се гордее и именно от тях трябва да започнете ако планирате екскурзията си там.

В тези популярни дестинации живота и навиците на хората са различни от провинциалните малки градчета. И това не е чудно, не само в Италия- навсякъде е така.

Предпочитаме тихите тоскански селца, кацнали на някой хълм и не завзети от туристи, но и ние преди години сме започнали обиколките си от „големите“. В малките населени места, както се казва е другата Италия.

 

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ЛИВОРНО – МАЛКАТА ВЕНЕЦИЯ

Ливорно Разположен на Лигурско море, Ливорно е най-големият пристанищен град в Тоскана. Пристанището е и основен икономически източник за развитието на града. Признаци за обитаване на…

Keep reading

ГРОСЕТО ДО МОРЕТО

Местоположение „Il Cuore della Maremma Toscana“  Тоскана е един от най-посещаваните региони в Италия, посрещайки както италиански, така и чуждестранни туристи, но дори тази популярна…

Keep reading

ВЕНЕЦИЯ- „НЕОБХОДИМИЯ ЧАР НА ОТКРАДНАТОТО УДОВОЛСТВИЕ“

Венеция – град в който искаш да се изгубиш. Романтична, историческа и прекрасна, канали, гондоли, архитектура…..как да не се влюбиш? Най-добрата разходка във Венеция е…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s