ИДЕАЛНИЯТ ДВОРЕЦ

Когато става въпрос за Франция, първата асоциация е Айфеловата кула, след това в съзнанието изникват лазурните брегове или средновековните замъци. В този пост ще ви разкажа за една нетипична забележителност, за която споменах в Барселона- визитната картичка на Гауди.

IMG_4866
Hauterives, France

Това е едно от най-странните и удивителни произведения на изкуството и архитектурата в западна Европа. Става дума за една забележителна история, в която от един камък изникнал впечатляващ замък.

IMG_4957

Тази странна атракция с фантастична структура, произведение на наивната архитектура е дело на един самоук пощальон с почти никакви познания за строителство, но с една голяма мечта- да построи „Идеалният дворец“.

IMG_4946

Отдалеч този дворец изглежда като кръстоска между Анкгор Ват и Ла Саграда Фамилия, а от близо е още по-впечатляващ, като картина на Моне, с малки детайли преплетени в сложни общи щрихи.

IMG_4884

Но, за да разберете историята на невероятния замък, първо трябва да ви разкажа за неговия „строител’.

img_4882

Фердинанд Шевал е роден през далечната 1836г. в Шарм, Франция. Израснал в бедно провинциално фермерско семейство и още от ранна детска възраст е принуден да напусне училище и да започне работа с баща си като чирак в местната хлебарница. След смъртта на родителите си, заминал за известно време в опити да намери работа и се установил в Отрив, където станал пощальон.

IMG_4992
Фердинанд Шевал (19 април 1836 – 19 август 1924)

Неговото време, XIXв. е било време на голяма мизерия, където глада и болестите били пагубни. Това е било времето на големите революции в много области: край на монархията и първите плодове на републиката, напредък на науките и медицината, открития на Фройд за съзнанието и мечтите, индустриална революция, раждане на общественото и светското училище, представяне на първите универсални изложби …

IMG_4879

Една изобилна ера, разказана и илюстрирана в газети, много четени по онова време, към което се добавя и раждането на фотографията, както и появата на първите пощенски картички, които подхранват по необикновен начин въображението на Шевал.

Като пощальон, той изминавал всеки ден 43км. из Алпите да разнася писма, картички и списания. Именно пощенските картички, списанията и удивителната природа на величествените Алпи го вдъхновили да изучва различни култури от далечни страни.

IMG_4993

Всичко започнало след един инцидент. Докато изминавал обичайния си маршрут, Шевал се спънал от един камък. Преди 180млн. години, Алпите са били под вода и не е необичайно да се видят камъни и вкаменелости с причудливи форми.(Мегавселена) 

IMG_4932
Първият камък, открит от Шевал

Интересната му структура го впечатлила и той го прибрал в чантата си. След случката си спомнил за сън, в който се спънал от камък в построен от него дворец. Така се родила неговата мечта да построи замъка от сънищата си.

„Щом природата е готова да направи скулптурата, аз ще направя зидарията и архитектурата “

img_4999
Създаден през 2014 г., музеят, съседен на Идеалния дворец, документира живота и вдъхновенията на този необичаен персонаж.

На следващия ден, се върнал на същото място и открил още камъни с интересни форми. Започнал всеки ден да ги събира в пощальонската си чантичка и ги носил в къщи. След известно време камъните ставали все повече и все по-трудно ги пренасял. Тогава взел строителна количка, която в последствие се превърнала в един от символите на Отрив.

IMG_4880

IMG_4870

Фердинад Шевал е имал труден и тежък живот. Много рано го спохождат една след друга няколко трагедии. Загубва едното си дете, след това и съпругата си. Благодарение на зестрата от втората си жена, той придобива земята, на която построява мечтата си. Цялата му лична история е събрана в биографичен филм L’Incroyable histoire du Facteur Cheval.

IMG_4881

IMG_4996

Така през 1879г. започва изграждането на Le Palais idéal. Следват 33 години упорит труд, вяра и решителност.

IMG_4912

IMG_4979

Използвайки камъни, собственоръчно донесени от ежедневните му обиколки за разнасяне на пощата, Шевал създава истински шедьовър на аутсайдерското изкуство.

IMG_4893

IMG_4885

Без никакво познание за архитектурата, само благодарение на изумителното си въображение той създава образите от картичките. Търпеливо гради камък по камък, всеки детайл в общата картина.

IMG_4898

IMG_4900

Средновековен замък, египетска гробница, джамия, швейцарска хижа, кули, митологични фигури, животни и икони са само част от творенията, които изграждат двореца.

img_4960

img_4959

В сградата има дърворезба, причудливи полилеи висят от таваните а стените са украсени с цитати и стихове, един от които го е вдъхновил за избор на името на това произведение на изкуството. Все едно се намирате в пещерен тунел сътворен от природата, а не дело на човешка ръка.

IMG_4929

IMG_4918

IMG_4916

След 33 години упорит труд, през 1912г. Идеалният дворец е окончателно завършен. Това обаче не е край на творенията на пощальона. Следват още осем години в създаване на „Гробницата на тишината и безкрайната почивка“. Намира се в общинското гробище на Отрив, защото по това време не му разрешили да построи гробницата в двора си.

IMG_4902

IMG_4958

Поразителна е приликата с творчеството на Гауди, друг гений на примитивното изкуство, много по-известен от Шевал. Те никога не са чували един за друг и никога не са се срещали, но са живяли приблизително по едно и също време, дори са починали в рамките на две години. Шевал не е подозирал за съществуването на каталунският господар.

IMG_4903

IMG_4940

Уникален в света, Идеалният дворец вдъхновява творци повече от век.  Независим от всяка художествена тенденция, построен без архитектурни правила, Идеалният дворец е вдъхновение на сюрреалистичните натури и до днес.

IMG_0291Художници като Пабло Пикасо, Андре Бретон, Рикардо Менон и Ники де Сейнт Фол (Градините на Таро – една различна градина) се възхищават на неговия гениален ум.
 

IMG_4926

Този храм на природата по нищо не отстъпва на творенията на Лехнер и Гауди. Свободното въображение на този самоук човек ни отвежда в екзотична Азия или Африка.

IMG_4942

Инструментите на неговия труд могат да се видят в двореца. Чантичката и строителната количка, с които е пренасял всеки ден причудливите камъни са изложени като символ на упоритостта с която е преследвал мечтата си.

IMG_4963

IMG_4968

Местоположението на двореца е малко по-далече от обичайните маршрути във Франция, но все пак е на около 80км. от Лион и на 30км. от Romans-sur-Isère.

IMG_0302

За сметка на пътя, изумителната гледка, която ще откриете в най-необикновения двор на Отрив несъмнено си заслужава разходката.

IMG_4990
Къщата в която е живял Шевал
Образите, които са оживели от пощенските картички ще останат дълго време в спомените и съзнанието ви. При мен бяха там месеци преди да го посетим. От момента в който видях двореца, а и след като разучих и историята му, тази удивителна забележителност се превърна в топ дестинация за ежегодната ни ваканция.
 

Както знаете, ние сами организираме екскурзиите си. Тази година освен обичайните маршрути в Италия и южна Франция, Отрив и Romans-sur-Isère също влязоха в списъка. Отрив е малко красиво селце, в което има само няколко хотела, за съжаление заети точно за времето на престоя ни. Поради тази и още една причина нощувахме в Romans-sur-Isère. Една друга забележителност, която се превърна за мен във фикс идея беше Музеят на обувката.

IMG_5012

Тези, които ме познават, знаят за моите две големи страсти- парфюми и обувки. Точно затова могат да си представят разочарованието ми, когато открих, че музеят, които съхранява обувките на Луи XIV е затворен за ремонт!!!

Съветът ми е когато решите да посетите някой музей, разгледайте всички налични сайтове за него предварително (за ремонта беше упоменато само във фейсбук страницата). И все пак не съжалявам, защото посетихме прекрасни места, видяхме величествените Алпи от друга гледна точка и създадохме много прекрасни нови спомени и преживявания.

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ГРАДИНИТЕ НА ТАРО

Il Giardino dei Tarocchi В следващите редове ще прочетете за една градина извън реалността, граничеща с приказно безвремие и отвъд всякакви стереотипи….. Както знаете почти…

Keep reading

ВИЛА САН МИКЕЛЕ – ОТ СТЕТОСКОПА ДО ИМПЕРАТОРСКИЯ СФИНКС

Всичко започна между овехтелите страници на една стара книга… Една завладяваща книга, която самият автор не може да определи дали е биографична, приключенска или просто…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

One thought on “ИДЕАЛНИЯТ ДВОРЕЦ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: