ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА – РЕЗИДЕНЦИЯ БАНКЯ

Намираме се в Банкя. Един малък, прекрасен „оазис“ много близо до София, известен с прекрасната заобикаляща го природа, чист въздух, много минерални извори и екопътеки. Не случайно е любимо място на редица български управници, олигарси и на нас- обикновените хора.

IMG_8745

Недалеч от една от най-посещаваните екопътеки „Алея на здравето“, по ирония на съдбата се намират няколко сгради „зомбита“.

IMG_8775

Има нещо в старите изоставени сгради, което привлича търсачи на силни усещания, било то тяхното зловещо минало, поглед в историята или просто идеята, че може да се сблъскат с паранормални явления. Именно историческото минало ни доведе тук след една разходка из Банкя.

IMG_8740

Както вече споменах, Банкя е много примамливо място за местните политици, а този архитектурен паметник за който ще ви разкажа е бившата резиденция на комунистическият лидер Тодор Живков.

След падането на Комунизма на 10 ноември 1989г., България бележи края на една епоха и началото на нова. Навлезе в нова фаза на своето развитие и остави много призрачни сгради витаещи между живота и смъртта, някои от тях доста известни, докато други си остават загадка.

Този пост не е комунистическа пропаганда, нито упрек към човешкото безхаберие, това е просто поглед в не толкова далечното минало. Малка ретроспекция към рушащ се паметник на предишното величие на социализма.

IMG_8644

Това е един обект с национално историческо значение, чиято история разказва мащабна изоставена инфраструктура. Сградата е построена в архитектурен стил на късния комунизъм, а между стените и′ се пазят тайните на тази епоха.

IMG_8634

До преди тридесет години, тази сграда беше символ на лукс и разкош, сега е символ на разруха. Говоря от първо лице, защото съм видяла и двете лица на зданието, за съжаление когато съм посещавала резиденцията през „разкошния“ и′ период мобилни телефони нямаше, а фотоапаратите също бяха лукс.

IMG_8774

Любопитството ни доведе отново тук, толкова години по-късно. Всъщност не знаехме дали ще има достъп или всичко ще е заключено, но се оказа, че може да се влиза в парка на резиденцията.

IMG_8796

IMG_8770

Останахме стъписани от гледката на разрухата. Последният дом на Тодор Живков е печална гледка.

Някогашната резиденция е построена през 1973 г. като балнеоложки център, в последствие става дом на комунистическият лидер. След промените на 10 ноември’89г., той е изгонен пищното си имение. От тогава започва неизбежната и бавна разруха.

IMG_8731

Известно време сградата съществува като хотел под управата на японска фондация „Масако Оя“. Проекта е бил за луксозен хотел с голф клуб, който така и не се осъществил. Логото на фондацията все още стои над главния вход.

IMG_8645

Вътре картинката е още по-страшна. Миризмата на рушаща се структура се усеща още преди да се разгърне картината на усърдно разпадане.

IMG_8658
Това е останало от сепаретата на някогашния Снек бар

IMG_8655
Кухнята към бара

IMG_8662

Няколко ретро мозайки все още „красят“ стените в руините. В последната спалня на Тато няма и помен от разкош. Стените са с излющена розова боя, която предполагам е остатък от Масако Оя, а камината в съседната стая е жалък отпечатък на неизбежния крах.

IMG_8670

IMG_8671

По стените на банята някой се опитал да внесе малко свежест с неграмотно изписан надпис или може би е опит за хумор….

IMG_8676

Мръсотия, хартии, предмети се въртят бавно из коридорите като есенни листа. Стъкла от изпочупени прозорци има навсякъде, все едно сме попаднали в сцена на филм на ужасите.

IMG_8697

Едно от нещата, което ни стана любопитно, беше отсъствието на паяци. Имаше всичко останало, което бихте могли да искате в изоставена сграда, но класическите паяци явно са напълно незаинтересовани от такова подходящо място.
 

IMG_8711

Иначе гледката в далечината е великолепна, все още гората не е напълно  завладяла сградата, но след няколко десетилетия и това ще стане. Това е тежкото наследство на изоставените сгради.

IMG_8693

IMG_8687

Ясен отпечатък от миналото величие на резиденцията е оставил и закритият басейн. Във време, в което обществените басейни в София се брояха на пръсти, да разполагаш със собствен такъв си беше меко казано лукс.

IMG_8702

IMG_8700

„Мъртвата“ сграда е като бяло платно за някои творци, които са се опитали да я украсят с цветни и красиви графити, както отвън, така и отвътре.

Тук стрелките на часовника са спрели и това не е най-страшното. Сграда с такъв капацитет, със собствена отоплителна и електроразпределителна станция е захвърлена там, от където е дошла- в дебрите на миналото си. Но добрата страна на монетата е, че ако не беше изоставена, нямаше да я посещават ентусиасти като нас. Има нещо специално и зловещо в изоставените места. Те сякаш разказват някаква тъжна история и ви правят свидетел на живота на някой друг.

IMG_8783

IMG_8636

Картинката на заобикалящия парк не е много по-различна, но все пак природата е оставила своята красива следа.

Все още има ясни пътеки по които да се минава.

IMG_8777

На където и да погледнете има множество представители на местната флора, дори някои от растенията са доста странни за нашите географски ширини. Може би са донесени от Масако Оя. Изобилието от лечебни растения примамват местните билкари, а дървото Гинко Билоба вече е така обрано, че листата му са само на върха. Ако се застоите известно време, може да срещнете някоя баба билкарка от която ще научите нова рецепта за чай подобряващ паметта и концентрацията.

IMG_8744

Ако сте се разхождали по „Алея на здравето“, най-вероятно сте попадали на скелетите на недостроени къщички. Те са „наследството“ на пропадналия проект за луксозен голф клуб.

IMG_8769

Странно как тухлите им все още не са ограбени. Стоят си там разпръснати в гората и донякъде изморени от времето, необезпокоявани тънат в забрава.

Една от тях обаче е завършена. Тя е и с по-различна история от останалите.

IMG_8748

Скрита зад гъсти храсти и борови дръвчета, сякаш излязла от приказка има малка розова постройка.

IMG_8766

Разрухата явно е малко по-благосклонна към нея, фасадата на това, което е била все още стои. Всъщност цвета и′ бегло ни напомни за едно прекрасно имение на Френската ривиера- Вила Ефруси де Ротшилд.

IMG_8751

Та всъщност тази къща е била домът на дамата начело на японската фондация Масако Оя. По всичко личи, че това е била жена с вкус и усет към нещата.

IMG_8750

За съжаление тя умира в началото на 90-те години на миналия век и с нея умира и проекта за модерен хотел и голф клуб.

Въпреки състоянието си, розовата къщичка вдъхва уют и спокойствие. Не знам дали е заради топлият цвят на розовата боя или нестандартната архитектура.

IMG_8752

Може би докато е съществувала като дом е била много привлекателна и стилна, но времето бавно я поглъща и няма да я пощади още дълго. (Тук вече паяците са завзели почти всеки ъгъл.)

IMG_8753

Изоставените места ни показват какво се случва без последователно поддържане на човека – и може би какво може да се случи дори на местата, които обичаме и сме забравили по някаква причина.

IMG_8787

Макар и зловеща, в пренебрегната картина на осиротелите здания има някаква мистериозна и уникална красота.

 
 

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА – БУЗЛУДЖА

Едва ли има българин, който не знае коя е тази странна сграда „приземена“  в сърцето на България.  Футуристичен паметник, сякаш излязъл от научнофантастична холивудска продукция…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: