ПИТИЛЯНО

IMG_4351

Когато преди няколко години посетихме Метеора в Гърция, бяхме запленени от красивите манастири „кацнали“ върху величествени скали и прелестните гледки от „птичи поглед“. От тогава търсим подобни мистични места. Оказа се, че съвсем близо до мястото където отсядаме всяка година в Марема има такъв град- Pitigliano.

IMG_4348

Питиляно е един от многото градове в Италия построен върху вулканичен туф и може би е най-известният след Матера. Гледката е магична още от криволичещия планински път, на всеки завой се разкриват прекрасни тоскански селски пейзажи а щом приближите града ще останете запленени от величествена гледка. Къщите, които сякаш растат от скалите изглеждат необитаеми и мистични.

IMG_4366

IMG_4381

Всъщност тук кипи живот (дори трудно намерихме място за паркиране). В сърцето на стария град сградите с много различни архитектурни стилове напомнят за смесица от отминали епохи и култури оставили своите забележителни следи след себе си.

IMG_4382

Праисторически селища, останки от медната епоха, етруски следи открити в гробници и крепостни стени, римско присъствие и средновековно великолепие „разказват“ за едно интересно и богато минало на древния град.

IMG_4504

IMG_4498

Лесно е да се изгубите в магията и очарованието на Питиляно, докато се разхождате из древните тесни улички, особено в еврейското гето.

IMG_4490

img_4488

Историята на града е свързана с голямо еврейско присъствие, когато през XIVв. се е превърнал в убежище за общността преследвана заради своите възгледи и вяра. От там идва и прякорът му- „Малкият Йерусалим“.

IMG_4487

Средновековните следи най-ясно си личат около Palazzo Orsini. Сградата е построена между XI и XIIв. като манастир, а през XIIIв. благородническото семейство Алдобрандески, господствало над Марема почти половин хилядолетие, я превърнали в своя резиденция.

IMG_4431

След женитбата на последната наследница на семейството, Маргерита Алдобрандески с Романо Орсини, дворецът преминава във владение на Орсини. Процъфтява през ренесанса, когато става собственост на Медичи. Тези три велики фамилии са оставили забележителен отпечатък върху целия град и са спомогнали за развитието и модернизацията му.

IMG_4394

IMG_4400

Внушителният акведукт, построен от семейство Медичи през XVIIв. е първият акведукт в Марема и е снабдявал целият град с вода по това време.

IMG_4429

Монументалният фонтан на „седемте чучура“ се намира точно пред двореца Орсини и е построен като естествено начало на акведукта.

IMG_4426

IMG_4421

Наименованието му произлиза от средата на XVIIIв., когато седемте чучура са били отворени и захранвани с вода от акведукта.

IMG_4404

От другата страна на площада седи скулптура на мъж, който държи магаре. Нямам представа какво изобразява, единственото с което я свързвам е една древна легенда за Питиляно.

IMG_4440

В тази легенда главни герои са вещиците. В древни времена горите около града били дом на вещици. Всеки вторник в полунощ те се събирали около фонтана на площада, танцували и правели заклинания. След края на ритуалите отивали в конюшните на местните фермери и яздели магаретата и конете. На сутринта хората откривали животните с мистериозно сплетени гриви. По онова време местните се страхували от тези странни и непредсказуеми жени. Говори се, че за да се защитят от тях, е било обичайно да се закачат клонки от хвойна или  метли пред конюшните и вратите на къщите.

IMG_4447

Оставете си поне пет минути за да се насладите на гледките от площада- наистина е красиво!

IMG_4443

IMG_4441

Навлизайки в сърцето на стария град, уличките стават все по-тесни, къщите по-интересни и старинни, а предприемчиви търговци подканват туристите да влязат в техните дюкянчета пълни с типични за района стоки и сувенири.

IMG_4463

Всяко едно от малките магазинчета сякаш разказва за определен отрасъл на тези продукти. Освен много разновидности на традиционната паста, може да се сдобиете и с изключително ароматно вино (все пак това е визитната картичка на Тоскана) от кокетните енотеки.

img_4467

img_4465

Тук ще откриете и мандри за прекрасното Пекорино. Удивителният му вкус в този район се получава благодарение на това, че сиренето зрее в туфови пещери.

IMG_4468

Не подминахме и деликатесите от диво прасе, чието месо е на почит из Тоскана.

IMG_4471

IMG_4473

Където и да се спрете, каквото и да си купите- няма да сгрешите, но най-типичният сувенир от Питиляно е изработен от туф. Местните майстори изработват всевъзможни неща от тази скала и избора е наистина голям.

IMG_4454

Друга интересна забележителност е църквата Santi Pietro e Paolo. Построена в средата на XIв. като енорийска църква, а през XVIв. е реконструирана и е обявена за катедрала. Днешният си бароков облик добива около два века по-късно.

IMG_4476

img_4492

Днес Питиляно е истинско бижу и съкровищница от изкуство, история и култура.

img_4491

img_4455

Всяко кътче от историческия му център разказва минало, богато на история и традиции. Тесните алеи, площадите, панорамните гледки в Питиляно, всичко е вълшебно и предлага уникална емоция.

В района около града съществува здрава връзка между човека и камъка от хиляди години. Една от най-мистериозните цивилизации, а именно Етруската е установила връзката с тази земя, изграждайки къщите си на върха на туфите.

img_0449

Целият район е осеян с мистериозни пещери, некрополи и тунели за които се говори, че достигат до близките Сована и Сорано.

img_0448

Древни мистерии, градски легенди, богата архитектура и средновековно великолепие всичко това се преплита тук в идеален унисон.

Питилиано великолепен град с магическа аура, просто се потопете в мистиката му и се оставете да бъдете очаровани.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от сайта:

СОВАНА – МИСТЕРИИ И ЛЕГЕНДИ

Sovana- етруската област на туфите Има много легенди, които от зората на времето превръщат Сована в мистериозно място, пълно с фолклор. Помислете само за тайните…

Keep reading

МОНТЕ АМИАТА

Намиращ се в централна Италия, Монте Амиата всъщност не е планина. Това е стар вече спящ вулкан, който е осигурил дом на най-ранните цивилизации в Маремма…

Keep reading

© Travel-with-history 2021

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donation

Travel with history е проект създаден с много любов и ентусиазъм. Помогнете му да се развива и самоиздържа с еднократно дарение. Благодарим Ви!

2,00 €

Реклами

10 thoughts on “ПИТИЛЯНО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: