БАРСЕЛОНА – ВИЗИТНАТА КАРТИЧКА НА ГАУДИ

Първа среща с „перлата на Средиземноморието“. Бяхме малко скептични към популярността на този град, очаквахме точно това, което видяхме, но и много повече. Още с кацането на самолета магията и очарованието на Барселона ни накараха да се влюбим.

IMG_4157

Този пост малко ще прилича на пътепис, но истината е, че в града има много какво да се види и ми е малко трудно да го формулирам като останалите. Няма да се впускам в много подробности, просто ще ви разкажа за това, което видяхме и научихме, за впечатленията, които Барселона остави в спомените ни.

IMG_4479

Столицата на Каталуня е голям проспериращ морски град с богата култура и традиции, различни от останалата част на страната. Първите човешки селища в местността датират от неолита, а самият град е създаден от римляните през Iв. Град пълен с живот, в който зад всеки ъгъл се откриват интересни и причудливи забележителности.

IMG_4369

 Plaça de Catalunya. Това е сърцето на Барселона. Площад на който живота кипи денонощно и е отправна точка за всичко (буквално имахме чувството, че това е центъра на света). Разходката из града не е трудна, забележителностите се откриват лесно, но все пак не са концентрирани само в центъра и ще ви трябва удобен транспорт. Навсякъде има колела под наем, метрото също е вариант, но с него ще пропуснете много от града.

IMG_4296

Ако искате да разгледате популярните забележителности най-удобният начин е с Barcelona Bus Turístic. Да, малко по-скъпо е, но бусовете имат три линии и спирки за всички забележителности. С целодневен билет може да се прехвърляте на всички линии.

Несъмнено La Sagrada Família е най-известната и голяма базилика в света. Изумителното архитектурно творение е дело на Антонио Гауди. Всъщност Гауди е оставил своето гениално присъствие из целия град.

IMG_3985

Едва ли когато през 1882г. е започнал строежа на базиликата, някой е предполагал, че ще продължи повече от век. Прогнозите са да бъде завършена през 2026г., когато е сто годишнината от смъртта на Гауди.

IMG_3984

Когато бъде завършена, църквата ще се състои от три фасади- Фасадата на Рождество Христово, Фасада на Страстта и Фасада на Славата.

IMG_4304

Архитектурата е изумителна, но това трябва да го видите сами. Няма да се впускам в повече описания или история на Саграда Фамилия- достатъчно е известна и въпреки, че още не е завършена посетителите дошли да видят това архитектурно чудо са наистина много.

IMG_4312

Parc Güell– емблематична атракция в Барселона. Проектиран от Гауди, по поръчка на Еузеби Гюел, парка е трябвало да бъде модерен жилищен комплекс за аристокрацията, но поради слабия интерес към причудливите сгради вдъхновени от Хензел и Гретел, само две са завършени.

IMG_3894

IMG_3945

Във всяко едно от своите творения, както и тук Гауди смесва своя стил с природата, експериментира с архитектурата. Всичко, от моделите, които той използва до начина по който конструира своите проекти е вдъхновено от природата.

IMG_3936

Измисля структури, които все едно са естествено изваяни, наклонени колони, които приличат на дървета. Всъщност наклона на колоните не е случаен. Един ден, когато се разхождал из града Гауди се подпрял на бастуна си под определен ъгъл и така осъзнал, че е най-стабилен. Тогава се родила идеята за наклона на колоните.

IMG_3943

В парка няма прави ъгли, всяка конструкция имитира естествен процес по който се образуват растения, дървета, скали или миди.

IMG_3903

Помещението под големите колони е било проектирано да бъде пазар в комплекса.

IMG_3896

В парка има много изображения и скулптури на животни, но без съмнение иконата на парка е Саламандър, който в последствие се превръща в символа на Барселона.

Цветният саламандър, който пази стълбището е една от най-фотографираните фигури.

IMG_3905

Голямата тераса в парка предлага един от най-красивите изгледи към града. Обградена е от извита пейка, украсена със счупени цветни мозайки, техника Trencad’s (да се счупи), която е измислена от Гауди и е вдъхновила много творци след него. (Градините на Таро – една различна градина)

IMG_3919

На корниза от външната страна на терасата са изобразени гаргойли с лъвски глави, които са част от отводнителната система на парка.

IMG_3934

Неуспешният проект станал визитна картичка на Барселона.

Casa Batlló „Къщата на костите“ прилича повече на животно отколкото на постройка. Още една емблема на гения на Гауди.

IMG_3845

Интересен факт е, че той не е построил къщата, а само е бил нает да реконструира фасадата. Промените на къщата се оказали радикални и Гауди обновил цялата постройка превръщайки я в архитектурен шедьовър.

IMG_4283

IMG_4285

La Pedrera Каса Мила е последното творение на Гауди, преди да се посвети изцяло на Саграда Фамилия. Заради необичайната си конструкция сградата получила името La Pedrera (кариерата). С едноцветната си фасада, тя е в пълен контраст с  Каса Батийо.

IMG_4273

Изключителните конструкции на Гауди са в резултат на силната му католическа вяра, привързаност към испанската култура и манията му към структурната логика на природата.

Без неговите творения Барселона нямаше да е същата.

(Има още един творец, изцяло запленен от природата, но за него ще ви разкажа може би след няколко месеца)

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau– град в града.

Архитектурен преход от средновековен благотворителен дом, през модерна болница до музей с шестсотин годишна история.

IMG_3977

През XIVв. жителите на Барселона били покосени от чума и туберкулоза, в резултат на това една трета от населението умира. С тази трагедия хората разбрали, че имат нужда от организирана здравна система и помощ.

IMG_3951

В началото на XVв. е построен болничен комплекс, който обединил шестте съществуващи болници в града. Идеята била за благотворително лечебно заведение, където болните да се чувстват като у дома си, заобиколени от спокойна среда и зеленина. Състои се от множество малки сгради, паркове и улици. Това е една от най-старите болници в Европа.

IMG_3957

Главната сграда е построена по-късно, поради развитието на медицината и наложените нови хигиенни изисквания, както и нарастващият брой пациенти се наложило изграждането на нова, по-голяма сграда. Това станало възможно през 1902г., благодарение на банкера Pau Gil i Serra, на когото е кръстена болницата. До 2009г. е била напълно функционална болница, а през 2014г. е отворена като музей и културен център. В момента е обект на световно културно наследство на ЮНЕСКО.

IMG_3964

Красивата сграда е дело на архитекта Luis Domenech i Montaner, който успешно преплита стилове като барок, готика и мудехар в прекрасен каталунски модернизъм.

IMG_3976

Може би ще се запитате каква е връзката на Гауди с тази болница и защо разказвам за нея, след като тя не е негово творение.

Връзка има, и тя е, че именно тук през 1926г. е починал гениалният архитект, след като е бил блъснат от трамвай.

IMG_4264

Това беше нашата „среща“ с шедьоврите на Гауди. Разбира се има още много интересни места, които посетихме. За тях ще ви разкажа в следващия пост.

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

7 thoughts on “БАРСЕЛОНА – ВИЗИТНАТА КАРТИЧКА НА ГАУДИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s