ЛИВОРНО – МАЛКАТА ВЕНЕЦИЯ

Разположен на Лигурско море, Ливорно е най-големият пристанищен град в Тоскана. Пристанището е и основен икономически източник за развитието на града. IMG_0587Признаци за обитаване на района датират още от неолита и в предвид крайбрежното му местоположение в централна Италия, той винаги е бил важен град.
IMG_0513С напредване на времето, градът се разширява и днес той е придобил прекрасен облик, контраст между старо и ново. IMG_0603Поради множество от канали, които преминават през целия град местните го наричат “ Venezia nuova- новата Венеция“. IMG_0598Тук няма да видите луксозните венециански гондоли, но може да се любувате на красиви водни пътища и малки ветроходни яхти.IMG_0520Сгушен в сянката на Пиза, само на 20км. от „наклонената кула“, Ливорно не е толкова популярен град, но е вълшебна дестинация, която със сигурност ще ви очарова. Крайбрежната алея е наистина впечатляваща.

Terrazza Mascagni


IMG_0492Terrazza Mascagni е не толкова популярна атракция за туристите, колкото любимо място за разходка на местните.IMG_0454Терасата се надвесва над морето и се простира на 500м. дължина по крайбрежната зона. IMG_0460Със своите черно- бели шахматни плочки дава усещане за изтънченост, красота и стил. Това е идеалното място за романтична разходка край брега.IMG_0463Построена през 20-те години на миналия век, терасата е кръстена на местния фашистки лидер Constanzo Ciano- Terrazza Ciano. По време на втората световна война е била напълно разрушена и по-късно реставрирана, разширена и преименувана. Сега носи името на Pier Mascagni – Tarrazza Mascagni, прочут композитор роден в Ливорно.IMG_0462Това е най-красивият профил на града, който кара Пио Пауло Пасолини да каже, когато напуска града „Оставям сърцето си всеки път на огромната алея, пълна с момчета и моряци, свободни и щастливи“.IMG_0461Беседката е построена в началото на 30-те години на миналия век и е служела за сцена на оркестри.IMG_0468Заедно с терасата, беседката също е била разрушена до основи през втората световна война и по-късно е възстановена.IMG_0493Тук може да се насладите на спираща дъха гледка, сини вълни сливащи се с небето или да се потопите в прекрасен залез.IMG_0487Навлизайки в сърцето на града, гледката се променя и пейзажа започва да разказва своята история.IMG_0505Произхода на града е спорен, най-вероятно е бил малко рибарско селище, но най-голям отпечатък и принос за развитие на града оставят Медичи.IMG_0528По време на Ренесанса, управляван от Медичите, Ливорно е проектиран като „идеалният град“. Новият укрепен град има петоъгълна конструкция наречена Pentagono del Buontalenti. Пристанището е укрепено и обградено от кули и крепости водещи към центъра на града.

Реклами

Крепостта Venezia Nuova

Внушителната крепост е построена между XVI и XVIIв. Макар да е построена малко по-късно, тя е част от великия проект на Ливорно като крепост- град възложен от херцог Francesco I de Medici.IMG_0578Със структура на петоъгълник, крепостта е заобиколена от всички страни от канали а в центъра й се намира красива градина.IMG_0579Днес може да се разходите в укреплението превърнато в градски парк, да разгледате проходите и да се насладите на красиви гледки към каналите.

Piazza della Repubblica

IMG_0561В Ливорно има няколко забележителни исторически места, но Piazza della Repubblica е най-големият и характерен площад в града. Овалният площад се намира непосредствено до Fortezza Nuova и е домакин на множество концерти и събития провеждани в града. Той е елегантната връзка между старата и новата част на Ливорно.

Реклами


IMG_0546Изграждането му датира още от началото на XIXв., когато е бил място за срещи и превоз, стълбовете на които са били връзвани конете още стоят.
IMG_0545В двата края на площада са издигнати внушителните статуи на двама велики херцози на Тоскана- Фердинанд III и Леополд II.Ливорно не е голям туристически център, което го прави много привлекателен. Липсата на големи туристически групи дава възможност за обстойна и спокойна обиколка на града.

IMG_0527Тук ще откриете не само история и забележителности. За да усетите духа на града трябва да се потопите и в кулинарна обиколка. Вкусът на „малката Венеция“  ще ви завладее с интересни традиционни ястия и напитки, всички със своята история, култура и традиции.

Buon viaggio …

Ако публикацията ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си?  Също така не забравяйте да се присъедините към всички пътешественици и да ни последвате във Facebook или Instagram за актуализации на нашите приключения и още повече снимки! Ако не искате да пропускате нови публикации, абонирайте се за нашият бюлетин!

Вижте наблизо

ПАРК ПИНОКИО – ПРИКАЗКАТА ОЖИВЯВА

Здравейте, харесвате ли приказки? А колко често ги четете на децата си? Искате ли да се разходите заедно с тях…

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ


cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg  

© Travel-with-history 2023

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 thoughts on “ЛИВОРНО – МАЛКАТА ВЕНЕЦИЯ

  1. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.

    Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

    Харесвам

  2. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing
    to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do
    not know about. You managed to hit the nail upon the top as
    well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

    Харесвам

  3. I love what you guys tend to be up too. This kind of clever work and exposure!
    Keep up the great works guys I’ve added you guys
    to my personal blogroll. I will immediately grab your rss as I
    can not to find your e-mail subscription link or newsletter service.
    Do you have any? Please allow me realize in order that I could
    subscribe. Thanks. It is the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
    I have learn this submit and if I may just I wish
    to recommend you some attention-grabbing issues or advice.
    Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.

    I want to learn more issues about it! http://Goodreads.com/

    Харесвам

  4. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
    has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, amazing blog! http://mowersforyou.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=hydronic-solutions.com%2Fbitrix%2Frk.php%3Fgoto%3Dhttp%3A%2F%2FScr888.group%2F

    Харесвам

Вашият коментар