НЕПОЗНАТАТА МАРЕМА – ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ТОСКАНА

Излезте от утъпканите туристически маршрути

Това е фраза, която постоянно повтарям и ще срещнете в много статии в блога. Може би се питате защо го правя. Ами, много е просто. Всяка дестинация си носи своята магия, очарование и прекрасни спомени. Популярните места, не случайно са популярни. Те изваждат на показ своята класа и лукс със забележителни творения и привличат хиляди туристи от цял свят. Но, всъщност точно това е и тяхното „проклятие“. Тълпите буквално и преносно задушават тези градове и оставят след себе си горчива нотка на разочарование. Да не говорим за комерсиалната среда, която се поражда. В цялата тази туристическа инвазия малко по малко се губят корените, традициите избледняват и триковете за привличане на масите някак заемат преден план.

Сега ще ви разкажа за Тоскана. Но не тази Тоскана, която си представяте, а онази семплата, тихата и истинска Тоскана, която ревниво пази своите традиции и разказва своята история. Нарича се Марема.

Марема. Земя. Страст.
Тоскана, която не очаквате.

Открийте тази част на Тоскана и бъдете готови да промените това, което смятате, че са вашите планове за почивка! Защото това е Тоскана, която не сте очаквали!

Maremma

Първо ще ви разкажа какво е Марема. Това е обширна област в южна Тоскана, простираща се между провинциите Ливорно и Гросето. Дефинирана от невидими граници, създадени от етруската история и пейзаж, Марема покрива стотици километри тосканско крайбрежие от Пиомбино,на юг чак до Анседония и се простира във вътрешността на градове като ГРОСЕТО, ПИТИЛЯНО, КАПАЛБИО, МАСА МАРИТИМА, СОВАНА. Градове, за които може и да не сте чували, но трябва да са в списъка ви с места, които да видите.

Марема не идва с мигащи неонови светлини, луксозни хотели или модерни дискотеки. Марема е толкова специална, че няма нужда от разкрасяване, блясък и излишен лукс. Така, че няма да допадне на всички. Но ако обичате природата, естествения свят, разходките, трекинга, колоезденето, сърфа, ветроходството, гмуркането, риболова, археологията, наблюдението на птици, геологията … страхотната домашна кухня, невероятните вина и светещите залези, тогава бъдете готови да бъдете поразени с избори.

Далеч от ярките светлини на Флоренция и Сиена, тази област не е „задушена“ от туристи. Районът е една от малкото територии в Италия, която е запазила древните си селски корени, незасегнати от туристическа експлозия. Въпреки това, днес е една от най-добрите туристически дестинации в Италия, регион, където са оцелели древните традиции и е съхранена тосканската култура.

Маремма е дивото сърце на Тоскана от земя и небе, големи пространства от зрелищни хълмове и прекрасно море. Това е идеалната среда за пътуване на открито в хармония с територия, където измерението на пътуването зачита ритмите на човека.

За някои привличането е естествената красота на неоткритите пустини и национални паркове, които докосват и намират дълбок отзвук в душите им. За други това е грандиозната 160 километрова средиземноморска брегова ивица с девствени плажове със син флаг, простиращи се докъдето поглед стига. Това е най-дивата част на Тоскана.

За много жители на Тоскана, Марема е добре известна като лятна ваканционна дестинация – изобилие от плажове, ретро крайморски градове, които семействата са посещавали от поколения, къмпинги, природни паркове и като цяло спираща дъха, груба, рустикална красота, съставена от гледки към морето, поля – осеяни с маслинови горички, гигантски смокинови дървета, каменни селски къщи, златни зърнени ниви, разпръснати лози и средновековни градове. Освен това е добре известна на тези, които наистина я познават, че това е рай за любителите на храната. Тук може да опитате истинска прясна домашна паста, приготвена от някоя баба в селската тратория. И колкото и странно да прозвучи, тази „дълбока“ провинция може да се похвали с цели четири ресторанта с Мишлен звезди – La Trattoria Enrico Bartolini в Кастильоне делла Пеская, Gabbiano в Марина ди Гросето, а третият се намира в хотел Il Pellicano в Порто Ерколе. Докато първите три, очаквано са на крайбрежието, то четвъртият ще ви изненада. Намира в малко никому неизвестното село Монтемерано. Locanda Caino, освен, че гордо носи своите не една, а две звезди Мишлен, може да се „похвали“ и с няколко стаи за гости, за да ви пренесе в автентичната селска мареманска атмосфера.

Но след като сте се разхождали по дивите плажове, прекосили сте гори, за да стигнете до зашеметяващи изолирани заливчета, посетили сте пълни с паяци етруски гробници, замъци средновековни села, знайте, че не е трудно да се влюбите в тази спираща дъха красива земя и нейните специални места. Защото Марема ще плени сърцето ви, преди да се усетите, и ще ви остави да мечтаете да се връщате отново и отново … докато един ден просто останете завинаги.

Гледки от птичи поглед

В сърцето на Марема, средновековните села и градове кацнали на върховете на хълмове, са толкова непокътнати и пропити с история, че спокойствието е дълбоко и е толкова лесно да си представим живота такъв, какъвто е бил преди векове. Да, там сякаш времето е спряло. Сякаш праха на миналото си е останал на стрелките на старите часовници, точно в часа, в който се запечатва завинаги. Разделени от гъсти кестенови и маслинови гори, лозя простиращи се до морето, тези градове си имат собствен малък свят, потопен в богата история и култура, където всички се познават и спокойствието и  домашно приготвената храна са на почит.

Но преди безбройните средновековни селища тази част на Тоскана е познавала праисторическо, етруско и римско присъствие, което е оставило важни исторически и художествени свидетелства, разпръснати по цялата територия. Дестинация с хиляди лица, средновековни кули и изумителни пейзажи, която разказва древна история. Очевидно е имало хора по тези земи от хилядолетия, но като цяло те са били прости ловци и събирачи. Появата на етруските била началото на епохата на империите в тази част на света. Те са дали много на света и изучавайки историята им, може да открием, че имат още много какво да дадат. Това са едни от най-загадъчните народи в света, оставили ни толкова много безценни артефакти и цели градове, а същевременно толкова малко знаем за тях. Те са построили първите градове в Европа и може би са изяли първата паста в Италия.

Етруските корени и последвалата романизация оставили изумителни артефакти. По-късно с появата на господстващите фамилни кланове в Тоскана се появили внушителни крепости и църкви, като доказателство за събития разиграли се между църквата и империята. 

Земя, богата на истории и легенди от незапомнени времена, които въпреки вековете не са загубили чара си. Легенди, скрити в стените на средновековни замъци, истории за любов и омраза и сцени, скрити в картините на църквите, често се разказват от местните може би пред пукащата жарава на запалената камина в зимните вечери или за да очароват пътешественици, които се осмеляват да пътуват по тези земи.

Камъни, богати на история

Да не забравяме и мистичната атмосфера, която обитава изоставените абатства. Тъмните им истории, които смесват реалност, фантазия и суеверие, винаги са изключително очарователни, благодарение на поразителната си архитектура и степента на разруха като отпечатък на древно величествено минало. Загадъчните руини са останали непокътнати и днес представляват едно сюрреалистично място „призрак на италианското средновековие“. Знаците на времето са нанесли смъртоносни удари на тези здания, но красотата и величието на структурата им все още нашепват собствената си история с малко думи от счупени останки. 

Древните извори

Но, това далеч не е всичко. Термите. Едни от най-красивите термални извори в Италия също са част от природната благодат на тази територия. Терапевтичните топли води представляват идеално място да се насладите на здравословна баня, да възстановите хармонията и жизнеността на тялото си, да разтворите натрупаните мисли от ежедневието и да откриете своя психо физически баланс. Благодарение на своите компоненти, термалните води на тези извори, съдържат много здравословни и полезни свойства, които са останали непроменени във времето. Потопени в приказна обстановка, заобиколени от природни резервати, ще се почувствате като преродени и регенерирани, готови за нови приключения.

Дестинация извън реалността

И тъкмо си мислите, че вече сте видели всичко, завивате в грешна посока и ви чака изненада! Всъщност в Марема се крие един малък сюрреалистичен свят. Дестинация толкова пъстра и цветна, сякаш излязла от приказка на Луис Карол. Невероятно е как хората могат да създават подобни удивителни места.

Автентична Тоскана

Това е животът, който Марема предлага, който кара „старите мареманци“ да не желаят нищо друго. Тези, които са родени и живеят тук, изпитват дълбока резонираща страст към тази земя, не по-красноречиво изразена от факта, че много рядко са искали да пътуват далеч. Съседните градове Пиза, Флоренция, Сиена и Рим, макар и на кратко разстояние с кола, остават не посетени. И когато говориш с местни, които са ги посещавали, бързо разбираш, че е било по необходимост или просто любопитство. Младите пътуват, но винаги се връщат към своите корени. Връзката на тази земя с хората е необикновена и завладяваща.

Средновековието също е оставило дълбок отпечатък в Марема. Високи кули, замъци и укрепени градове са едни от малкото доказателства за величието на династиите Медичи, Алдобрандески и Лорена. Те допринасят за култивирането на блатистата Марема, която трудолюбивите етруски племена преди тях са облагородявали. Но освен всички тези архитектурни шедьоври, те са оставили и нещо много по-дълбоко. Традиции. Ако искате да усетите автентичният дух на Марема, посетете нейните празници и се потопете във вековни традиции.

Сагра! Сагра! Сагра!

Празниците в Италия са много живи, цветни и не на последно място вкусни. Тези Сагри (събори) са с вековна традиция и се честват по едно и също време всяка година. Сагра е местен фестивал, обикновено разположен в поле или на площад. Може да бъде посветен на светец покровител или… храна. Всяко малко градче си има своя различна тематична сагра – на жабите, на дивото прасе, на магарета, на сиренето, гъби, риба и каквото още ви хрумне. Продължават около седмица. Обикновено кулминацията е в последния ден на празника. Тогава се провеждат различни състезания, наречени Палио.  

Докато се скитате из криволичещите селски пътища, може да забележите някои цветни плакати, рекламиращи фестивалите. Друг начин да разберете кога и къде ще се състои сагра е да попитате в местния туристически офис. Посещението на подобен празник може да бъде чудесен начин да опознаете по-добре хората, техният начин на живот, да се слеете с културата и традициите им, да опитате местната храна, автентичната и по-селска атмосфера на мястото.

Изживейте Марема

Наистина автентично изживяване може да откриете в малките ферми и къщи за гости, които са в изобилие. Агротуризма е силно развит. Освен нощувка под небето на Тоскана, ще опитате и чудесна типична храна, приготвена пред вас, а защо не и от самите вас?! Другото предимство на този вид туризъм е, че тези „agriturismo“ къщи са достатъчно просторни за големи компании, повечето разполагат с басейн, градина, достатъчно място за пълноценна почивка или пък конна езда.

Разгледайте някои от най-добрите места за агротуризъм в района:

Може да изберете своето място за почивка, хотели, къмпинги, къщи за гости и ферми в Марема тук:

Агротуризма из селата на Марема е чудесен начин да се запознаете с бита и културата на хората, да посетите исторически местности за които не сте чували, да опитате прекрасна храна и великолепни вина, както и да станете част от техните празници, да живеете за известно време като тях, далеч от забързаното ежедневие в големия град.

Точно както се пее в песента – „Филийка хляб и чаша вино – това е щастие!“

Това е Марема!

Последна редакция: март 2023 г.

Тази статия е написана от лични впечатления, вследствие на десет годишен личен опит и посещения в областта. Снимките са от нашите пътувания през годините.

Buon viaggio…

Ако статията ви е харесала, може да ме подкрепите, като я споделите или ме последвате в социалните мрежи Facebook и Instagram.

Още от Марема

ГРОСЕТО ДО МОРЕТО

Местоположение „Il Cuore della Maremma Toscana“  Тоскана е един от най-посещаваните региони в Италия, посрещайки както италиански, така и чуждестранни…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

МАЛЯНО В ТОСКАНА

Тези, които не познават Марема, може би си мислят, че това е просто един регион в Тоскана. Но всъщност това…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

© Travel-with-history 2023

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s