СВЕТИНЯТА ОТ МАНОПЕЛО

Манопело (Manoppello) е малко селище в община Пескара.

IMG_6598

Произходът на името на селото произлиза от „манопуо“-количеството пшеница, което може да се побере в дланта. Снопът пшеница е и символ в емблемата на селото, олицетворяващ плодородието на земята, което в древни времена е гарантирало просперитет и изобилие.

IMG_1717

В превод Manoppello произлиза от „manibus“ и „plenus“, което означава „пълна ръка“. Селото е с древен произход, но става популярно едва в началото на нашия век, благодарение на германския журналист и писател Пол Бадде и неговата книга „Божието лице. Палачът на Манопело“.

IMG_6600

img_6603_original

Въпреки, че селцето е малко и закътано, то е много посещавано от туристи и вярващи от цял свят. Когато пристигнахме пред църквата, може да предположите за изненадата ни като видяхме три автобуса с азиатски туристи!

В Европа, както и в България тази дестинация не сред най-популярните, да не кажа, че на който съм казала къде отиваме, никой не беше чул за това. За пореден път се убеждавам, че азиатците пътуват много и знаят къде да ходят.

IMG_6610

Торинската плащеница не е единственият древен артефакт, който претендира, че носи изображението на Христос.

Селцето пази голяма реликва на територията си.

В малката църква „Св.Николай“ след селото се намира воал известен като „Свещеното лице на Христос“ ( Santuario del Volto Santo).

IMG_6611

Volto Santo“ се пази от вярващите като едно от най-светите съкровища. Историята на воала започва с кръстния път на Христос към Голгота. Според преданието, вярващата в Исус и негова последователка Вероника, не се изплашила от римските войници, хвърлила се към Божия син и му подала кърпа. Попадайки върху плата, кръвта, потта и сълзите Му сътворили чудо. Върху коприната до най-малките детайли се отпечатало лицето на Христос.

IMG_6615

Смята се, че наименованието „Кърпата на Вероника“  идва от „vera icona“, тоест „истинска икона“, поради това, че не са открити данни за съществуването на жена с името Вероника по времето на Христос.

IMG_6617

Пътят на кърпата започва от Юдея. Светинята попада в Сирия, а след това в Сицилия. В периода на ранното средновековие кърпата се намирала в „Св.Петър“ в Рим, откъдето е открадната и изчезва безследно. По-късно Ватикана е обявила, че плащеницата е намерена и се съхранява в хранилището на Светата църква. До преди кражбата изображението на кърпата било рисувано от всички улични художници в Рим и се продавало като сувенир, подобно на магнит с Колизеума. След това папа Павел V забранил копия на плащеницата да се рисуват по какъвто и да е повод, а по-късно папа Урбан VIII не само забранил възпроизвеждането на воала, но и наредил да се унищожат всички съществуващи копия.

IMG_6618

Съществува легенда как воалът е попаднал в Манопело. В началото на XVI в. монах се разхождал в двора на църквата в малкото село, когато към него се приближил скитник. Бедният човек дал на монаха свито парче плат и го помолил да пази тази светиня. Когато монахът разгърнал плата видял лика на Исус, обърнал се да благодари, но от скитника нямало и следа, затова монаха разказвал, че „ангел“ му е дал плащеницата. Това разбира се само интерпретации от различни източници, никой не е доказал със сигурност произхода на воала, нито дали това е открадната от Ватикана плащеница.

IMG_6619

Факт е обаче, че още с прекрачването на прага в църквата усетихме странно присъствие, усещане за друго измерение, нещо неразбираемо и добро, сякаш  някаква благословена тишина ни обгърна. Много е странно и не знам как да го опиша. Трябва да се види. Плащеницата е издигната на олтар в дъното и се вижда веднага с влизането.

IMG_6627

Изображението е върху „висон“, вид морска коприна, изработена от мидата Pinna nobilis. Това е много фин плат с бял или златист цвят, който не веднъж е споменат в Библията, с него са изготвяни дрехи за царе, фараони и висши римски аристократи.

IMG_6634

img_6633_original

Тъканта е толкова фина, че образът на Христос се вижда от двете страни на воала. През 70-те години на миналия век учени изследвали кърпата с помощта на ултравиолетови лъчи, както и чрез свръхчувствителни цифрови фотографии, но както и при Торинската плащеница не открили следи от боя, нито от пигмент. Двете плащеници били изследвани с помощта на рентген, и се получило точно съответствие, сякаш образът е „сканиран“ от едно и също лице.

IMG_6632

Разликата между двете плащеници е, че тази от Манопело е единствената, на която Божият син е с широко отворени очи и устни. Заради тази особеност Светият лик е необичайно ценен.

IMG_6631

С това парче плат са свързани много чудеса и изцеления. Казват, че всеки докоснал кърпата или я е виждал, винаги оздравявал.

IMG_6640

Заставайки пред Светинята, човек има чувство за изцеление, пречистване и извисяване, сякаш говори и гледа самия Исус. Неописуемо е прости думи.

Над плащеницата има стенопис на който е изобразена Божията майка с младенеца, сякаш е там за да го закриля.

IMG_6629

Църквата е изключително спокойна, когато няма туристи в нея и само тихите стъпки на някой от монасите нарушава тишината.

IMG_6643

Сред посетителите на това свято място се откроява Папа Бенедикт XVI, който е първият глава на Римокатолическата църква посетил „Santuario Volto Santo di Manoppello“.

IMG_6642

Истина или не всеки преценява сам за себе си, всеки чувства по различен начин и всеки има собствена интерпретация.

IMG_6644

Светинята „Volto Santo“ ежегодно тържествено се изнася от църквата в третата неделя на май.

IMG_6647

Малката кокетна църква е призната за едно от „свещените“ места в света.

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s