ЦВЕТЯТА НА СУЛМОНА

Sulmona

Сулмона се намира в регион Абруцо на провинция Акуила, на около 180км. западно от Рим. Разположен е в подножието на планината Ла Мейла и още с приближаването се разкриват спиращи дъха гледки.

IMG_6526

Сгушен в полите на величествена планина, Сулмона е малък, но много цветен и живописен град с исторически и архитектурни обекти, към които има голям туристически интерес.

IMG_6527

Сред туристическите обекти са църквата „San Filippo Neri„, катедралата „San Panfilo„, площад „ХХ Септември“, на който се намира статуята на римския поет Овидий (Statua di Ovidio) роден в Сулмона, площад „Гарибалди“(Fontanone di Piazza Garibaldi), двореца „Annunziata„.

IMG_6552
IMG_6586
IMG_6539

„Piazza Garibaldi“ е най-големия площад в града със старинен фонтан в бароков стил.  Тук всяка година през месец август се провежда средновековен фестивал в стил „Palio“  конна надпревара, известен като „Giostra Cavalleresca“.

IMG_6536

На Великденската неделя се провежда зрелищна церемония, на която статуя на „Madonna che scappa“ (Божията майка, която скърби) се среща с Възкръсналия Христос.

Мадоната, която бяга на площада, е едно от най-важните събития в Сулмона. Произхода на събитието не е доказан, но първите данни за провеждането му датират от 1600г. На Великденската сутрин „Piazza Garibaldi“ е зает от безброй хора, които се тълпят отвсякъде, оставяйки само пътя, по който Мадоната ще мине за да стигне до възкръсналия си Син.

SULMONA

Събитието очарова не само жителите на града, но и поклонници и туристи, които идват там.

Градският площад е домакин и на пазар „Mercato“, който се организира два пъти седмично в сряда и събота.

Античното име на града е Сулмо. Първото споменаване на „Сулмо“ е през Втората пунинска война, когато територията му е опустошена от Ханибал през 211г.пр.Хр.

IMG_6537

Средновековен град с римски произход, сгушен между две планински вериги в региона и по пътя на два основни търговски маршрута го прави важен  средищен център и благоприятства развитието и растежа му в продължение на две хилядолетия.

IMG_6551

Сега Сулмона се радва на репутация като най-красив град в Абруцо.

IMG_6540

През 1706г. градът е почти разрушен от земетресение. Докато голяма част от средновековния град е разрушен, оцеляват някои забележителни сгради като църквата „S. Maria della Tomba“, двореца „Annunziata“, готическия портал на „Corso Ovidio“ и Акведукта.

IMG_6584
Porta Napoli

Porta Napoli

Сулмона– домът на конфети !

Confetti Pelino

Сулмона е известен с производството на сладкиши, сред които най-популярният е захаросан бадем предназначен за консумация или украшение, наречен конфети.

IMG_6549

Италианските конфети са малки, бадемови сладки със захарно покритие. Първоначално са смятани за римски деликатес, покрит с мед, а захарта се използва от времето, когато за първи път става широко разпространена през 15в. В САЩ са известни като бадеми от Йордания, във Франция като дражета, тези традиционни сладкарски изделия са много обичани и са неизменна част от всяка италианска сватба, кръщене, годишнина или значимо семейно събитие.

IMG_6548

Английската дума конфети, която означава малки парчета от многоцветна хартия, произхожда от италианска традиция.

IMG_6577

Цветните конфети били хвърляни по време на карнавални тържества. Тази традиция е възстановена в символична хартиена форма в края на 19в., както и хвърлянето на ориз върху сватбена двойка.

IMG_6580

Друга традиция гласи, че конфети за събития се сервират в нечетен брой, като четните се смятат за нещастни. За сватби обикновено са пет, символизиращи петте добри пожелания за младото семейство- здраве, благоденствие, щастие, плодородие и дълголетие.

IMG_6570

Конфети идват в дъга от цветове, за да отговарят на всички вкусове и празнични цветови схеми. Една стара традиция обаче определя кой цвят трябва да се използва за определен случай:

за сватби- бяло или слонова кост

за кръщене- пастелно розово или синьо

за дипломиране- червено

за годишнини- покрити със сребро или злато

IMG_6569

Сулмона се превръща в дом и основен център за производство на конфети,  когато семейство Pelino започват своята дейност през 1783г.

IMG_6557

От основаването си фабрика „Pelino“ се съсредоточава върху качеството на продукта. Това означава да се използват само най-добрите сертифицирани съставки: бадеми от Авола, лешници от Пиемонт или Витербо и белгийски шоколад, за да се поддържа най-добрия възможен вкус и качество.

IMG_6571

Качеството означава и използването на традиционни производствени процеси, които запазват целостта на съставките и осигуряват пълно усещане за вкус.

IMG_6572

Pelino конфети са все още ръчно изработени с традиционно оборудване според рецепта и процес датиращ от 300 години, който може да проследите в музея на фабриката.

IMG_6558
IMG_6561

Работното време на музея е 8:30-12:30 и 16:00- 18:30 часа. Входа е безплатен.

IMG_6582

Индивидуалните бадеми се покриват с оцветен захарен разтвор и се преобръщат отново и отново в специално нагряти медни барабани, докато процесът приключи.

IMG_6578

Тези конфети се отличават също и по тяхната формула, в която традиционно не се използва нито брашно, нито други форми на нишесте.

IMG_6579

Днешните конфети се опаковат подобно на други сладкарски изделия. Те се предлагат в малки торбички и кутии.

IMG_6581

Също така са предназначени за символични подаръци за всеки повод или просто за да се насладите на захарно изкушение.

IMG_6574

Конфети са типичният сувенир на Сулмона.

IMG_6576

Можете да ги намерите както под формата на букети или отделни цветя, така и в най-различни превъплъщения като жаби,пеперуди, вилици, лъжици и хавани.

IMG_6575

Разхождайки се из спокойните улички на града ще забележите, че конфети са оставили отпечатък дори и сред къщите, които са взели техния цветен облик.

IMG_6564

Други пък са оставили средновековния си вид като доказателство за интересното минало и разцвет на Сулмона.

IMG_6547

Спокойно, привлекателно, красиво и цветно ….. това е малкото цвете Сулмона.

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s