ЧУДОВИЩАТА НА БОМАРЦО

В долината на река Тибър, близо до Витербо се намира малко мистично селище наречено Бомарцо известно с един сюрреалистичен парк – „Парка на чудовищата“ ( Il Parco dei Mostri) познат също като „Свещената гора“ (Sacro Bosco).

IMG_6353

Parco dei Mostri е уникален парк, където митология,чудовища и литературни герои се превръщат в реални същества, изработени от камък и покрити с мъх.

IMG_6365

Още щом пристигнете на паркинга ви посреща странна скулптура сякаш е там за да „пази“ колата ви.

Историята на парка датира от 16в. По онова време благородниците в Италия оставяли свидетелства за тяхното величие под формата на религиозно изкуство. Пиер Франческо Орсини от римския феодален род Орсини искал да бъде запомнен по различен начин – създавайки чудовищен парк.

Франческо Орсини е бил ръководител на наемни отряди, които са взимали участие във военни действия в Германия, Франция и Италия. През 1553г. херцогът е попаднал в плен на Испания в продължение на 2 години. Това е бил тежък период от живота му,по същото време загубил приятеля си в битка, а когато е освободен от плен той се връща в имението си и загубва и съпругата си. За да изрази мъката си Орсини искал да създаде място, което да плаши, да ужасява и да изрази цялата му болка. Строителството на парка продължило около 30 години. За изпълнението на проекта Орсини наел Пиро Лигорио – известен архитект познат с работата си във Villa d“Este и работил по завършването на катедрала San Pietro в Рим след смъртта на Микеланджело. Още тогава получава името „Свещена гора“.

IMG_6446

След смъртта на Пиер Франческо Орсини паркът преминава във владение на неговите наследници. Заради отсъствието на средства той обрасва и придобива зловещ вид. Именно това дава повод на хората да мислят, че се обитава от зли духове. Първоначално фигурите били изсечени от естествени вулканични образувания, които били разхвърляни навсякъде по земята където се намира парка. По-късно всичко е покрито от гората и изоставено. До 19в. парка остава в забрава в гъстата гора докато не е поверен на сем. Бетини, които го реставрират и отварят за посещения.

Тогава получава новото си име – Парка на чудовищата.

IMG_2854

В наши дни паркът е запазил страховития си вид благодарение на своите зловещи „жители“. Разпростира се на площ от около 3 хектара и е украсен с 35 скулптури изобразяващи митологични животни, божества и чудовища.

IMG_6495

Веднага щом прекрачите монументалния праг на парка се озовавате пред два Сфинкса.

1.Le Sfingi – двете скулптури, сгушени в основата символично пазят парка и посрещат посетителите с „Добре дошли“.

2.Proteus – Glauco – недалеч от Сфинкс, на по-ниска позиция от главната пътека се намира първото истинско чудовище.

IMG_6369

Представлява антропоморфна маска с широко отворена уста, сякаш излиза от земните недра, застанала под глобус върху който е изобразен замък.

3.Mausoleum е третата фигура в парка, но за съжаление е разрушена от времето и едва се вижда.

Преминавайки по малко стълбище пред очите ви се изправя величествената фигура на Гигантите.

4.Lotta di Giganti – метафорично това е изображение на битката между добро и зло. Херкулес като защитник на слабите.

IMG_6377

5-6. La Tartaruga, Whale– костенурката представлява благословен символ на женските сили на водата, височината и дълголетието. Подкрепя женската фигура в историята като опора на света, която е изправена пред потока и се взира в отворените челюсти на кита, представляващи властта и древното знание.

7. Pegaso– това е семейният символ на фамилията Фарензе от която е съпругата на Орсини, Джулия Фарензе.

IMG_6393

8. Diverse Sculture – скрити в околностите са фигурите на горски божества, които по настоящем не са много забележими.

IMG_6396

9. Ninfeo – голяма площ, приличаща на древноримска баня, украсена с фигурите на трите Грации – чар, красота и креативност. Срещу фигурите се намира огромна вана с едва забележими фигури на делфини.

IMG_6402

10. Fontan with Dolphins

IMG_6407

11. Venere – мъжествената Венера, пазител на целомъдрието.

IMG_6412

Между Venere и Il Teatro се намира копие на La Bocca della Verita – „Устата на истината“, това с което е известна фигурата е, че играе роля на детектор на лъжата. Поверието гласи, че ако някой постави ръката си в устата и изрече лъжа, ръката му ще бъде отрязана.

IMG_6416

12. Il Teatro – малък театър, типично допълнение към римската градина. Два обелиска са били открити по време на реконструкцията и са поставени в основата на сцената. Надписите на тях гласят: „Само за облекчение на душите“.

IMG_6419

13. Casa pendente– странната наклонена къща е една от основните забележителности и служи за преминаване към горното ниво на парка. Построена е върху наклонена скала и особеното тук е, че във вътрешността й също има неправилен наклон, подът не е на 90 градуса спрямо стените. Тази денивелация причинява дезориентация на тези, които са влезли в къщата. Смята се, че първоначално входа на парка е бил точно пред Наклонената къща.

14. Cerere – богинята закрилница на децата се появява с кръг от деца, прилепени към гърба й като малки купидончета.

IMG_6438

15. Tomb

16. Ares

17.La Panca Etrusca – Етруската пейка носи послание към посетителите:

„Вие, които пътувате по света, се скитате да видите чудеса, елате тук за да видите ужасяващи лица, слонове, лъвове, орки и дракони“.

18. Il Vaso Gigante – във основата на Гигантската ваза е изобразена Медуза.

IMG_6460.JPG

Вървейки по пътеките, покрай основните фигури има и много други, за които няма описание. Много от тях са вдъхновени от митологията, други са доста странни, а някои от тях изглеждат и безсрамно сексуални.

19. L“Orco – Богът на подземното царство несъмнено е най-известната фигура в парка и е неговият символ. Страшилището е голяма каменна фасада с широко отворена уста. Всъщност е камера вкопана в туфа и поради това има уникална акустика и гласовете на посетителите, които влизат в нея се изкривяват, създавайки страшен ефект.

IMG_6444

Влизайки в голямата паст на Страшилището откривате маса и пейки, на които може да поседнете, но внимавайте какво си мислите защото всяка мисъл се „чува“ – „Оставете всяка мисъл вие, които влизате тук“ цитирана от божествената комедия „Ад“ на Данте Алигиери.

IMG_6448
„Всички мисли излитат“

20. Il Drago – На пук на идеята, че градините трябва да бъдат приветливо и спокойно място, Орсини оставил фантазията си да бушува. Някои от скулптурите изглеждат ужасяващи, като свирепият Дракон, обграден от куче, лъв и вълк символизиращи пролет, лято и есен – бъдеще, настояще и минало.

IMG_6432

21. L“ Elefante – Величествен слон с голяма кула на гърба си е използван като символ както на сила, така и на сдържаност. С хобота си държи ранен войник. Образът на слона използван в средновековието и ренесансовото изкуство се свързва с нахлуването на Ханибал в Италия.

22. Vasi con iscrizione -повечето от вазите с надписи за съжаление са засегнати от времето и посланията им трудно се четат, може би само тази е с ясен надпис.

IMG_6431

23. Neptune – фигурата на Нептун доминира в басейна, а малкия делфин в ръката му символизира потока на Тибър в долината.

IMG_6429

24. Delfino -Делфин с отворена уста, за да говори естеството на човечеството и вселената. Делфините обикновено се представят като помощници на човечеството.

25. La Nuda Abbandonata – спящата нимфа Ариадна, наполовина човек, наполовина богиня. Нимфа означава „чистота“ в гръцката митология. До нея стои куче, което пази съня и от посетителите. Когато минавате покрай него имате усещането, че ви следи с поглед.

IMG_6434

26. Seat

27.Furia alata -Крилата ярост – божество от гръцки произход, а също и едно от адските божества на етруските.

28. Leoni – лъвовете са потомци на Ехидна, но също така се появяват на герба на Витербо.

29. Echidina – майка на многото врагове на херцозите.

IMG_6499

30. Orsetti Araldici – Герба на Орсини- две статуи, едната от които държи герб, а другата римска роза.

31.Ghiande e Pigne – големите жълъди символизират златната ера и просперитета, докато боровите шишарки символизират смъртта .

IMG_6498

32. Proserpina – поздравява победителите с отворени обятия. Тя е представител на девиците.

IMG_6471

33. Cerbero – пазителя на подземния свят.

IMG_6470

34. Tempietto – Храм на вечността – посветен на Джулия Фарензе, съпругата на Орсини. Малко изолиран от главната пътека на парка, уникален малък храм, който всъщност е построен двадесет години по-късно от останалата част от парка.

IMG_6491

35. La Rotunda – тераса с изглед към боровите шишарки.

IMG_6474

Градините и нейните необичайни скулптури са вдъхновение на много артистични умове, описани са в много поеми, романи и дори опери. Сюрреалистичните сцени може да се видят и на много картини, великият Салвадор Дали пренася мотивите върху платната си „Изкушението на Свети Антоний“, загадъчният Жан Кокто също черпи вдъхновение от мистиката на парка.

Parco dei Mostri се намира на около 70км. североизточно от Рим, в планинска местност, близо до Витербо, централна Италия.

Цената на билет за възрастни е 10 EUR, детски билет – 8 EUR.

Може да разгледате парка и без екскурзовод, картата която получавате на входа е достатъчно изчерпателна, има описание както на италиански така и на английски език. Указана е и посоката, в която да разглеждате без да пропуснете нито една фигура.

IMG_6384

Мистичен, зловещ, божествен, плашещ….това е „Парка на чудовищата“.

Buon viaggio…

cropped-70588424_713495272455730_7746222982921453568_o.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s